(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vorige week kozen de inwoners van de Amerikaanse staat Ohio met een overtuigende meerderheid voor het legaliseren van zogeheten recreatieve cannabis. Daarmee werd de Buckeye State de 24e van de 50 staten in de VS waar volwassenen ongestraft wiet kunnen kopen, bezitten en roken. Inmiddels is legale cannabis daarmee ook voor een meerderheid (54%) van alle Amerikanen bereikbaar. Tijd voor een overzichtje in 4 graphics naar aanleiding van deze mijlpaal.

Amerika kleurt steeds groener

Het blijft een beetje een vreemde situatie met cannabis in de Verenigde Staten. Want hoewel sinds dinsdag 7 november dus meer dan de helft van alle 335 miljoen Amerikanen op legale wijze aan recreatieve cannabis kan komen, blijft hetzelfde spul op federaal (landelijk) niveau verboden.

Dat zorgt voor rare toestanden, zoals het niet mogen bankieren (alles gaat met cash geld) of het transporteren van een wietje van de ene naar de andere legale staat.

Soit. Dat is aan de volgende Amerikaanse president van de U.S.A. om aan te pakken. Vooralsnog maakt het voor de consumenten niet veel uit allemaal, die kunnen in de volgende staten immers goed geproduceerde en gecontroleerde cannabisproducten kopen:

In de grijze staten moet je niet zijn, in de lichtgroene staten alleen als je erkend medicinaal cannabispatiënt bent en in de donkergroene staten is alle wiet 100% vrij…

Steun bevolking voor legale wiet op historische hoogte

Ohio werd dus de 24e staat die ‘cannabisgebruik door volwassenen voor niet-medische doeleinden’ – in de VS meestal adult-use cannabis genoemd – toestaat met bijna 57% die dinsdag voor het ballot initiative stemde.

Heel vreemd is die overwinning eigenlijk ook weer niet, aangezien er een nog altijd groeiende groep Amerikanen is die voorstander zijn van legale wiet. Woensdag bleek uit een nieuwe poll van Gallup dat de steun voor cannabis legalisatie zelfs historisch hoog is op dit moment: 7 op de 10 Amerikanen.

Dit is het hoogste percentage tot nu toe, nadat het drie jaar lang constant 68% was. De steun van de meerderheid overschrijdt de politieke partijlijnen, ontdekte Gallup, met 87% van de zelfbenoemde Democraten, 70% van de Onafhankelijken en 55% van de Republikeinen die legale wiet steunen.

Nog nooit in de geschiedenis was de steun voor legalisatie van cannabis onder de Amerikanen zo hoog als nu…

Slechts 12 van de 50 staten zijn nog cannabis-onvriendelijk

In 2012 werden Colorado en Washington de eerste staten die recreatief cannabisgebruik legaliseerden via stembusinitiatieven. Andere staten hebben het recenter gelegaliseerd, waaronder New York in 2021.

Kentucky werd de 38e staat die medicinale cannabis legaliseert toen gouverneur Andy Beshear op 31 maart een wetsvoorstel voor mediwiet ondertekende.

In vier staten – Idaho, Kansas, South Carolina en Wyoming – is wiet volledig illegaal, volgens DISA Global Solutions, een bedrijf dat drugstesten uitvoert. Op de kaart van de National Conference of State Legislatures van door de staat gereguleerde cannabisprogramma’s is te zien dat Georgia, Indiana, Iowa, North Carolina, Tennessee, Texas, Wisconsin en Wyoming CBD- of laag THC-producten toestaan.

Al met al betekent dit dus dat het eigenlijk nog maar in 12 van de 50 Amerikaanse staten slecht kersen eten is voor cannabisconsumenten en -patiënten. In onderstaande afbeelding zie je hoe snel dat allemaal gegaan is in het laatste decennium:

Duidelijk te zien dat recreatieve wiet vooral in ‘Democratische’ staten is gelegaliseerd, Republikeinen zijn over het algemeen iets minder enthousiast over wiet…

We sluiten af met waar we mee begonnen in dit artikel; die fraaie meerderheid van alle volwassen inwoners van de Verenigde Staten die nu – sinds 7 november 2023 dus – legale toegang tot recreatieve cannabis heeft. ook dat hebben we in een handige graphic gezet:

Razendsnel is het gegaan eigenlijk, die legalisatiegolf van recreatieve cannabis in de U.S.A.

[openingsbeeld: Artiom Photo/Shutterstock]
(advertentie)