(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In de kweekkasten van Willie Wietman vinden we alweer de eerste topjes. Maar die eerste bloeiverschijnselen gaan ook gepaard met een extra snelle groei omhoog, en dat terwijl de scrogrekken nog geplaatst moesten worden! Willie doet er niet te moeilijk over en knipt zijn dames gewoon op maat. Kweekverslag!

Twee weken zijn weer voorbij gevlogen, en hier ben ik dus ook weer met een splinternieuw kweekavontuur. De afgelopen week zijn de dames in de grote G-Kit XL van een vierkante meter, aardig de hoogte in geschoten. De planten groeiden zó snel, dat ik helemaal vergeten was om het scrogrek te plaatsen.

Als een wilde tekeer

De twee Pineapple Poisons zijn hierdoor te hoog geworden, en de Wedding Cake kan het groeitempo niet meer bijhouden. De lichtgroene kleur van twee weken terug is volledig bijgetrokken. Om de dames weer op gelijk niveau te krijgen heb ik de schaar erbij gepakt, en ben ik als een wilde tekeer gegaan.

Van de Pineapple Poison planten heb ik een aardig groot stuk af moeten knippen voor ze weer op gelijke hoogte waren met de Wedding Cake. Maar ook de Wedding Cake kon de schaar niet ontlopen. Hierbij heb ik de grote schutbladeren namelijk weggeknipt. Deze zaten de andere takken in de weg en zijn mij ook een beetje te groot; ze passen niet door de gaten van het scrogrek heen.

Dieven in de G-Kit XL

De onderkant van de G-Kit XL staat deze week op de planning voor een bezoekje met de schaar. De foto hieronder is trouwens wat recenter genomen, en als je goed kijkt zijn er ook al wat bloemen zichtbaar. Maar omdat ik de bovenkant van de planten een paar dagen geleden al aardig had teruggesnoeid, doe ik de onderkant nu pas. Ik wil de planten namelijk altijd een paar dagen rust geven zodat ze kunnen herstellen.

Er groeien op het moment al aardig wat topjes boven het scrogrek. Die van de Pineapple Poison planten zijn nu nog klein maar zien er veelbelovend uit. Als de planten over twee dagen van het dieven hersteld zijn, dan neem ik de schaar weer ter hand. Dan zal ik de takken die nog steeds onder het rek groeien ook wegknippen. De takken die wel boven het rek uitsteken, knip ik kaal tot het scrogrek.

De planten in de G-Kit XL hebben nu een gemiddelde hoogte van 60 centimeter. De 315 Watt CMH kweeklamp hangt op een hoogte van maar 22 centimeter erboven. Deze hou ik nog even dicht op de planten, zodat de onderste takken nog boven het hekwerk uit kunnen strekken. Ik hoop zo een wat egaler weilandje van toppen te creëren.

Klimaat boven vs onder

Dan zijn we aangekomen bij de klimaatgegevens van de G-Kit XL. Zoals ik vorige keer uitlegde meet ik dat boven en onder in de kast, zodat ik het verschil kan berekenen. De gegevens van de sensors boven en onder in de kast lopen nu langzaam steeds verder uit elkaar. Dat komt deels omdat de lamp steeds hoger hangt, want die ‘groeit’ natuurlijk met de planten mee omhoog.

Het verschil in temperatuur is echter nog niet zo groot, al zien we in de grafiek wel dat de schommeling in temperatuur onderin steeds kleiner wordt. De grafiek van de luchtvochtigheid laat een iets groter verschil zien van 3,4 procent. De VPD laat een redelijk gelijk gemiddelde zien, alleen zien de grafieken er totaal anders uit.

Sneeze wordt ook gesnoeid

Ook in de kleinere CNNBS G-Kit kweekkast staat een eigenwijs plantje. Deze specifieke Sneeze waar ik het over heb staat rechts achterin, en steekt een goede 10 centimeter boven de andere dames uit. Hier moest iets aan gebeuren want ik moest ook hier nog een scrogrek plaatsen. En dus heb ik de top eraf geknipt.

Als ik de plant door laat groeien is de kans groot dat ze de hoogte in blijft gaan, en haar zusters van sterk licht berooft, aangezien die haar niet meer bij kunnen houden. De andere planten krijgen dan minder toppen en deze zijn van lagere kwaliteit dan de grote plant.

Nu zijn we een paar dagen verder en de Sneeze planten groeien mooi op gelijke hoogte door het hekwerk heen. Ook de Sneeze dames staan trouwens in bloei. Als je goed kijkt zie je hier en daar al wat kleine topjes ontstaan. De Sneeze staat overigens ook op de planning om even goed aan de onderkant geknipt te worden.

Ook heb ik toch nog even een foto van een topje van de Sneeze gemaakt. Zoals je kan zien staat ze echt net een dag in bloei. Ze ruikt echter wel al aardig. Tijdens het maken van de foto’s kwam ik even tegen de dames aan met m’n hand, en de wietlucht komt je meteen tegemoet. Maar zolang je ze niet aanraakt valt de geur wel mee, maar ze ruiken wel sterker dan de Pineapple Poisons en de Wedding Cake. De Sneeze dames hebben verder een gemiddelde hoogte van 45 centimeter. De G-Bars van 150 Watt (het oude model dus van deze) hangt 22 centimeter boven de planten.

Kweekvideo week 5 &6

Deze week zien we planten flink strekken in de video, waarna ze teruggesnoeid worden. Daarna moeten ze zich door het hekwerk heen worstelen. Als extraatje worden de teksten nu door AI voorgelezen, hoe mooi is dat?!

Dit was het weer voor nu. Ben jij er over twee weken ook weer bij? Dan zullen we zien of de toppen al groot genoeg zijn om op te meten, weten we of de planten al gesnoeid zijn, en hoeveel water er eigenlijk precies doorheen gaat deze ronde… Tot dan!

Willie Wietman

(advertentie)