(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na het extreem goede én extreem slechte resultaat in zijn laatste kweekverslag, begint Willie vandaag aan een heel nieuw avontuur. Een kweekavontuur uiteraard, en wel met de nieuwe buitenwietsoort Big Yeti en onze eigen Sneeze. In dit verslag maken we voor het eerst kennis met de nieuwe plantjes.

14 dagen zijn weer voorbij gevlogen, dus hier ben ik weer met een geheel nieuw kweekavontuur. Met recht nieuw want ik ben weer onderweg met een nieuwe ronde. De plantjes zijn nog wel klein en er is nog niet echt superveel te vertellen, maar zeker wel het een en ander.

Opgroeien in de Garden Kit

Na het schrijven van mijn laatste verslag ben ik meteen met de nieuwe plantjes aan de slag gegaan. Ik heb ze voorzichtig uit het koffiefilter bevrijd, om ze vervolgens in m’n Indoor Garden Kit Pro te stoppen. Dit is een kweekbak met ruimte voor zes plantjes. Dat niet alleen, maar ieder plantje heeft een eigen pot met een doorzichtig deksel. Dit voorkomt onnodig vochtverlies in de vroege stadia van de plantjes.

De set is verder voorzien van een voorgeprogrammeerde timer met twee lichtschema’s: 8/16 en 16/8. Dit zijn andere schema’s dan ik gewend ben, maar het werkt. De LED lamp heeft een vermogen van 24 Watt, is full spectrum en in drie standen dimbaar en ook nog in hoogte verstelbaar.

De kweekbak staat in de G-Kit XL (met een kweekoppervlak van een vierkante meter). Om de plantjes uit elkaar te houden heb ik drie blauwe plakkertjes naast de Sneeze zaailingen geplakt.

Big Yeti maakt naam waar

De zaailingen gingen deze keer wat sneller dan ik had verwacht. De Sneeze plantjes waren al binnen 14 dagen klaar om verpot te worden. De Big Yeti’s overwoekerden de Sneeze plantjes een beetje, dus die moest ik verplaatsen. Het was alleen de bedoeling om de Big Yeti dames daarbij ook meteen te verpotten, maar toen kwam ik er achter dat ik niet genoeg aarde in huis had om dat te kunnen doen. Nou denk ik dat het niet zo een groot probleem is. Over twee dagen heb ik tijd om even langs de growshop te rijden voor wat aarde.

Trouwens; dat de Big Yeti’s de Sneeze plantjes een beetje in de weg zaten is niet zo verwonderlijk. Het is namelijk een nieuwe buitenwietsoort van SeedStockers, die ik binnen aan het testen ben. Als we deze wat dichterbij bekijken zien we daar een gezond klein plantje met een hoogte van 8 centimeter.

Het LED lampje van de Indoor Garden Kit Pro heb ik op tien centimeter boven de bladeren gesteld. Hij staat 16 uur aan en 8 uur uit. En ik had hem liever op 18/6 gehad maar ja dit staat nou eenmaal voorgeprogrammeerd en ik zal het er voor nu mee moeten doen. Wie weet ga ik dit in de toekomst nog aanpassen. De Big Yeti krijgt op het moment ook nog geen voeding maar alleen water.

Sneeze leeft op grote voet

Tot zover de Big Yeti die dus nog even in de kweekbak in de G-Kit XL staat. In mijn andere kweekkast, de CNNBS G-Kit van 60 bij 60, heb ik de Sneeze planten gezet. Ik had nog precies genoeg aarde over om drie kweekpotten voor ze te vullen.

Ik heb er toch weer voor gekozen om in deze kweekkast met drie planten aan de slag te gaan. Ik ben erg benieuwd of het me nog een keer gaat lukken om zo’n mooie kweekronde te draaien als de laatste. Toen had ik namelijk 165 gram van mijn oude 150 Watt G-Bars, dus meer dan een gram per Watt.

De dag na het verpotten van de Sneeze’jes vielen de kleine plantjes om. Om ze toch optimaal van het licht te laten genieten heb ik de welbekende satéstokjes er maar weer bij gepakt. Deze heb ik gebruikt om de dames een beetje te stutten. Hopelijk trekken de dames weer netjes recht naar het licht toe, maar daar ga ik wel vanuit.

Geen paniek voor lichte vlekjes

De jonge Sneeze plantjes zien er goed uit. Toen ze net uit het zaadje kwamen, hadden de eerste blaadjes alleen wel wat lichte vlekjes. Ik dacht eerst dat het weer beestjes waren maar die heb ik gelukkig niet kunnen vinden. Toen zat ik eens na te denken en bedacht ik me dat het de vorige keer ook al zo was, alleen had ik er toen niet veel aandacht aan besteed.

Tot mijn verbazing had ik het echter wel in mijn logboek geschreven. Nou, het is niet echt een boek maar een tekstbestand op mijn computer. Maar goed, ik had er dus wel een notitie van gemaakt. En ook dat het probleem toen ook weer vanzelf goed kwam na een dag of vijf. En inmiddels zijn de blaadjes dan ook weer mooi groen, zoals je ziet. Zo zie je maar, een logboek kan je ook helpen om niet te paniekeren.

De Sneeze plantjes hebben een gemiddelde hoogte van 8 centimeter en ik heb de G-Bars van 150 Watt (oud model) 26 centimeter boven de planten hangen. De Sneeze heeft in één dag onder de zwaardere lamp een redelijke inhaalslag doorgemaakt. Ze waren na het verpotten namelijk maar 6 centimeter hoog.

De Sneeze dames krijgen op het moment dagelijks 30 milliliter water zonder voeding. Ik wacht nog even met het geven van voeding tot ik de Big Yeti ook in de bloempotten heb. Dat zal hooguit nog twee dagen duren.

Kweekvideo – week #1

Deze week zien we de kleine plantjes uit de zaden kruipen. Ze zijn hard op zoek naar hun eerste zonnestralen maar helaas is het LED. Maar goed, dat lijkt de kleine plantjes verder niet veel uit te maken. Ze dansen en kroelen volgens mij met plezier naar het licht toe.

Dit was het alweer, dus dat wordt weer wachten geblazen. Ben jij er over twee weken ook weer bij? Dan zal ik mijn plannen de campagne voor deze kweekronde onthullen, en gaan we zien of de Big Yeti zich binnen een beetje staande houdt. Tot dan!

Willie Wietman

(advertentie)