(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wie dacht dat het nieuwe paradijs op aarde – voor cannabisliefhebbers dan toch – Malta heet, die heeft het mis. Hoewel wiet daar formeel gelegaliseerd is – er zijn cannabisclubs en je mag 4 wietplanten thuis hebben – aarzelen de autoriteiten niet om keihard op te treden tegen twee thuistelers die bij elkaar maar liefst 17 wietplantjes teelden.

De eer om als eerste Europese natie recreatieve cannabis te legaliseren behoort voor eeuwig toe aan de Republiek Malta, een eilandengroep in de Middellandse Zee met een half miljoen inwoners. Maar oh wee als twee van die inwoners – een 40-jarige man en een 24-jarige vrouw – het wagen om een dozijn wietplanten thuis te kweken… dan zijn de rapen bepaald gaar daar.

LEES OP CNNBS OOKDeze week krijgt Malta als 1e in Europa legale recreatieve wiet!

Acht wietplanten mag maar 17 is crimineel

Police arrest two over illegal cultivation of cannabis‘, kopt de website MaltaToday vrijdag. Oei-oei denk je dan, dat moet wel een mega-operatie zijn, aangezien iedere volwassen burger sowieso al 4 wietplanten legaal in bezit mag hebben.

Maar nee hoor, het gaat welgeteld om 17 planten op twee verschillende locaties, die er voor zorgden dat Victor Degabriele uit Cospicua en Cheyenne Azzopardi uit Fgura in de boeien werden geslagen.

Of zoals de lokale nieuwssite het stelt: ‘Een man werd in voorlopige hechtenis genomen terwijl een vrouw op borgtocht werd vrijgelaten nadat ze werden beschuldigd van het kweken van cannabisplanten waarvan duidelijk was dat ze niet voor persoonlijk gebruik waren’.

Scoren na wekenlange voorbereiding

Hoe duidelijk dat was, dat we hier over commerciële broodkwekers praten, en niet over vreedzame thuistelers met iets grotere longen dan die van de doorsnee Maltees die voor eigen consumptie bezig is? Kijk zelf maar:

Nou-nou, dat zijn wel twee mega-commerciële wietplantages op hightech-niveau zeg, en dan vooral die rechtse!

Maar even zonder dollen. Het is toch redelijk vergezocht, zo niet van de zotte, dat ter ere van bovenstaande planten een heel politie- en gerechtelijk circus op touw wordt gezet? Zo vond de inval vrijdag ook nog eens plaats “na onderzoek in de afgelopen weken”, leren we uit Maltezer media.

Plantjes, potjes en pannetjes = drugshandel

Welja, dat wekenlange onderzoek leidde dus uiteindelijk tot een huiszoeking in Triq San Tumas in Fgura. Daar ontdekte de politie alvast ‘ongeveer twaalf’ cannabisplanten. Maar dat is nog niet alles mensen.

Hier zijn echt zware criminelen aan het werk geweest, want naast die 12 dames vond de politie ook: “verschillende glazen potten gevuld met zakjes met een substantie waarvan vermoed wordt dat het cannabis is en andere voorwerpen die te maken hebben met vermeende drugshandel, waaronder weegschalen en lege zakjes”.

Kijk, dat ziet er dan als volgt uit, die ‘drugshandel’ op zijn Maltees:

Nog meer wietplanten – vijf stuks – op de boerderij

De foto’s die de politie als bewijsmateriaal voor de drugshandel maakte, doen ons 100% en uitsluitend en alleen aan thuiskwekers denken, ietwat van de rommelige kant, maar toch echt niet veel meer dan dat.

Soit, snel terug naar de media op Malta over de zaak. “Inspecteurs Kurt Farrugia en Keith Rizzo zeiden dat agenten ook de boerderij van de man doorzochten, gelegen in Triq Wied il-Għajn, Żejtun, waar nog eens vijf cannabisplanten werden gevonden.” De vrouw had verder nog een tas waarin wellicht wat Colombiaans snuifpoeder zat.

Al met al – 17 wietplanten, wat glazen potten en een wikkel coke – genoeg reden voor de autoriteiten om beide verdachten in de boeien te slaan, dat snap je (niet, maar goed).

Overdrijven is een kunst en niemand beheerst die beter dan justitie op Malta

Dat beide wiettelers ook kinderen hebben, kon justitie niet vermurwen. Oké, Cheyenne (24) werd uiteindelijk nog wel vrijgelaten op borgtocht (2.000 euro), maar alleen als ze ook nog eens een ‘persoonlijke garantie’ van 3.000 euro aftikte bij de pinautomaat van de justitiële overheid.

“Ze moest ook haar paspoort in bewaring geven. En ze moet ook drie keer per week het borgboekje ondertekenen op het politiebureau van Paola”, aldus de media daarginds. En dan komt de vrouw er nog relatief goed vanaf.

Victor (40) wilde ook een borgtocht, maar die werd botweg afgewezen door de rechtbank. Op aangeven van het Openbaar Ministerie overigens, met het argument dat “dit niet verleend mocht worden vanwege de ernst van de misdaden tegen de twee verdachten”.

En dus zit Victor dankzij de 17 wietplanten nu in voorlopige hechtenis. “De rechtbank oordeelde dat hij niet te vertrouwen was en de rechtbank geen gemoedsrust kon bieden dat de voorwaarden zouden worden gerespecteerd”, schrijft de Times of Malta. Oh ja, magistraat Vella willigde ook het verzoek van de aanklager in om alle bezittingen van de verdachten te bevriezen.

(advertentie)