(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Er wonen maar vier miljoen mensen, maar het lijkt soms wel of die allemaal iets met wiet doen. Best opmerkelijk, aangezien je voor de teelt van duizend wietplanten of meer zomaar 20 jaar tot levenslang de bak indraait! Dealen kost je 2 tot 4 jaar en zelfs het in bezit hebben van ‘any amount’ wiet kan je een jaar celstraf opleveren. Desalniettemin wordt er dus stevig gekweekt daar in Oklahoma, U.S.A., uitermate stevig zelfs durven wij te stellen.

MET doet het vuile werk in Oklahoma’s kweekruimten

De instantie die in deze Amerikaanse staat een beetje op de drugsboel moet passen is het Oklahoma Bureau of Narcotics (OBN). Die hebben dan weer MET – wat staat voor Marijuana Enforcement Teams – om het vuile veldwerk op te knappen. En dan doen ze, het dient eerlijk maar ook knarsetandend gezegd, met verve.

Dinsdag, de dag voor Valentijn nota bene, stuitten wij op een post van OBN op Facebook, die toen we ‘m gelezen en gezien hadden, ons respect voor de plantenvrienden in Oklahoma tot duizelingwekkende hoogten deed stijgen. Watskeburt daar?

‘Enkele duizenden wietplanten’ – alsof het niks is

Samen met wat gunslingers van het Kay County Sheriffs Department gingen de OBN-wietjagers dinsdagochtend op pad richting Ponca City. Doelwit was het bedrijf Zhao Grow LLC, dat verdacht werd van het ‘werken met een OBN-registratie die is verkregen door fraude’.

Volgens het narcoticabureau zijn er ‘enkele duizenden planten en verwerkte marihuana’ in beslag genomen. Arrestaties worden het publiek ook alvast beloofd en wel van degenen die voor deze illegale grow verantwoordelijk zijn.

Niet bepaald de kleinste illegale wietkwekerij die we deze week gezien hebben…

Ongelooflijk productief zijn ze, de wiettelers in Oklahoma

Nou is het weliswaar een uit de kluiten gewassen wietplantage die we hierboven zien, maar het zijn vooral de ‘algemene cijfers’ die het OBN ook prijsgeeft in hun Facebook-post die ons toch wel even met de oortjes deden wapperen. Lees maar mee wat die krap vier miljoen zielen tellende staat Oklahoma allemaal oplevert.

“Sinds 2021 hebben OBN’s Marijuana Enforcement Teams meer dan 2.500 wietkwekerijen gesloten, meer dan 250 personen gearresteerd en meer dan 975.000 pond marihuana in beslag genomen als onderdeel van strafrechtelijke onderzoeken voor het werken met een vergunning verkregen door fraude en/of het kweken voor de zwarte markt buiten de staat.”

Aldus het OBN. En laat even tot je doordringen hoeveel 975.000 pond in beslag genomen wiettoppen eigenlijk is, namelijk 442.252 kilo. Bijna een half miljoen kilo wiet, alleen al sinds 2021!

De laatste bust in Oklahoma, voorlopig dan toch…

Geloof het of niet, maar het gaat (volgens de staat) prima zo

Maar nu komt het echte cijfervuurwerk wat ons betreft pas. Hoewel een half miljoen kilo wiet en meer dan 2.500 wietkwekerijen in drie jaar tijd al van de zotte is, blijkt er zowaar sprake van een forse DALING in Oklahoma.

Echt waar, dit is wat het Oklahoma Bureau of Narcotics namelijk als afsluiter schrijft op Facebook:

“Als gevolg van deze OBN handhavingsinspanningen heeft het Oklahoma medicinale cannabis programma een drastische vermindering gezien van het aantal criminele organisaties die illegale kwekerijen exploiteren in Oklahoma. OBN-registraties voor kwekers daalden van 9.400 in 2021 naar 6.400 in 2022, en vandaag de dag is dat aantal gedaald naar ongeveer 3.200.”

😱

(advertentie)