(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je hebt Willie vast gemist want het is bijna een maand geleden sinds zijn laatste kweekavontuur, en dat heeft helaas alles te maken met een ziekenhuisbezoek. Gelukkig is de Willie Wortel van het thuiskweken inmiddels weer beter maar het zorgde er wel voor dat Big Yeti wat eerder geoogst is dan gepland. Kijk dus snel wat de Sneeze en Big Yeti hebben opgeleverd!

Het is al bijna een maand geleden sinds ik van me heb laten horen maar hier ben ik weer met een nieuw kweekavontuur. Er is de afgelopen vier weken een hoop gebeurd, dus laten we maar snel van start gaan. We starten dit keer niet in de grote CNNBS G-Kit XL maar in mijn kleine kweekkast.

Met mijn kleine kweekkast bedoel ik natuurlijk nog altijd mijn CNNBS G-Kit. Ik heb er een verhogingsset bij en een 150 Watt G-Bars LED; dit is het oude model van de momenteel uitverkochte dimbare 170 Watt G-Bars. In de kast kweek ik zoals wel vaker de wietsoort Sneeze, en daar nemen we dus eerst een kijkje.

Vroeg maar genoeg 😀

Na het schrijven van mijn kweekavontuur van 30 april, kreeg ik toch wat twijfels over de gezondheid van de Sneeze planten. De dames waren erg aan het verkleuren en ik vertrouwde het niet. De kweekkast staat goed vol en het zou zonde zijn als er ineens schimmel in zat. Het is nog wel erg vroeg om de Sneeze te gaan oogsten; de planten zouden eigenlijk nog vier weken door moeten bloeien.

Twee dagen later, op donderdag 2 mei heb ik de knoop doorgehakt. De laatste uren hebben geslagen voor Sneeze. De aankomende dagen zouden warm en nat worden, en dat is ideaal weer voor schimmel dus besloot ik om de planten nog die dag om te halen.

Voor ik met knippen begon keek in nog eens goed in de kast en dacht ik bij mezelf, “zal de opbrengst wel goed zijn nu ik zo vroeg ga knippen?”. Tijdens het knippen viel op dat er best veel toppen waren van middelgroot formaat. Helaas heb ik geen foto’s kunnen maken omdat het knippen nogal snel moest. Maar bij het te drogen leggen van de oogst zag het er goed uit en waren mijn zorgen over een lage opbrengst zo goed als verdwenen. Het moest alleen nog wel even drogen voor ik het kon wegen…

Hierna ging het even goed mis met mijn gezondheid. Ik kreeg last van een ontstoken darm en dat was geen pretje! Ik zal jullie niet alle details vertellen maar ik heb een hoop uren op het kleine kamertje doorgebracht, en heb ook even in het ziekenhuis gelegen. Dit heeft helaas een aardige impact gehad op mijn lichaam, en ook op de huidige kweekronde. Hierdoor was ik genoodzaakt om ook de Big Yeti planten in de grotere kweekkast, eerder te oogsten dan dat ik had gewild.

Hierdoor moest er op 16 mei ruimte gemaakt worden op het droogrek voor Big Yeti. Gelukkig was de Sneeze inmiddels droog genoeg om te wegen en op te bergen. De Sneeze heeft me deze kweekronde weer mooi beloond voor mijn goede zorgen. De opbrengst was 142 gram lekkere Sneeze wiet en dat is een heel net resultaat gezien de 150 Watt LED in deze kweekkast 😀

Een hele nette 0,95 gram Sneeze per Watt, zeker gezien de vroege oogst…

Kweken is meten

Kweken is nu eenmaal meten voor mij, en zoals je weet hou ik alle gegevens dan ook nauwkeurig bij. Daardoor kan ik je nu ook de klimaatcijfers van deze kweekronde vertellen. De gemiddelde temperatuur tijdens deze kweek van Sneeze was 23,6 graden Celsius.

De gemiddelde luchtvochtigheid was 54,4 procent. Je kunt nu wel goed zien dat ik de controle over de luchtvochtigheid een beetje kwijt was aan het einde van de ronde. De gemiddelde VPD was 1,35 kPa en tussen de 1 en de 1,40 kPa zou goed moeten zijn…

Dik uh… Big 😎 Yeti

Kijk de Big Yeti er eens mooi bij staan op de foto’s. Deze planten hadden zeker nog wel een week of twee door kunnen gaan maar helaas moest de schaar erin. De toppen zijn groot en dik geworden en ik ben heel nieuwsgierig hoe dik ze nog hadden kunnen worden. Jammer genoeg dat zal ik nooit weten.

Het knippen van de Big Yeti was niet al te makkelijk. De stam was echt taai om doorheen te komen. Dat geldt niet alleen voor de stam maar ook voor de takjes waar de toppen op zaten. Ik heb toch aardig wat wietplanten geknipt maar dit was de eerste waarvan ik blaren op mijn vingers had staan.

Dat was dan niet van de hoeveelheid maar door de taaie takken waar bijna niet doorheen te knippen was. Het is inmiddels natuurlijk wel gelukt, en de Big Yeti ligt alweer een paar dagen te drogen. Ik denk dat we het gewicht inmiddels al kunnen wegen. Maar voor we daar aan toe zijn hebben we nog wat andere cijfers te behandelen, en dat zijn natuurlijk de verbruiks- en klimaatcijfers van deze ronde met Big Yeti.

Deze kweekronde is er in totaal (dus met de Sneeze samen) 305 liter water verbruikt. In de grafiek zie je in week 13 een dip. Toen zijn de Sneeze dames geoogst en daarna geven ze je weer een opleving. Doordat de Sneeze dames weg waren kon ik de Big Yeti’s wat meer water geven zonder dat het vocht van de ramen afliep.

De gemiddelde temperatuur van de kweekronde in de CNNBS G-Kit XL was 23.8 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid was 52,02 procent, en de gemiddelde VPD-waarde was 1.45 kPa. Dat is iets aan de hoge kant maar het is goed gegaan. Hieronder zie je de grafieken van de metingen boven, en onder in de kweekkast.

291 gram Big Yeti

De opbrengst uit de CNNBS G-Kit XL is 153 gram + 138 gram, en dat maakt in totaal 291 gram Big Yeti wiet. Dat is helemaal niet verkeerd, en zeker niet aangezien ze eigenlijk nog twee weken hadden mogen doorbloeien. Ik ben erg tevreden over de oogst.

Natuurlijk heb ik ook weer een time lapse video gemaakt. Deze keer kijken we naar de laatste drie weken uit het leven van de Big Yeti planten. Aan het einde van de video zien we de toppen steeds zwaarder worden. Geniet ervan, want daarna moet je weer een tijdje wachten op een nieuw kweekavontuur. Tot dan!

Willie Wietman

(advertentie)