(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In Nederland is de aanpak van illegale cannabishandel op zijn zachtst gezegd nogal soft. Oké, je moet de gejatte stroom terugbetalen (logisch) en de kans bestaat dat je wat uurtjes moet gaan schoffelen in het park. In het ergste geval pikken de autoriteiten nog wat dure klokjes en je auto mee, maar dat is het dan wel. Hoe anders bestrijden ze in New York de illegale concurrentie van de legale cannabisbranche. David Tulley, die 7 illegale ‘smoke shops’ runde mag namelijk eventjes 15 miljoen dollar boete overmaken naar de staat!

Weinig legaal en heel veel illegaal aanbod

De regulering van recreatieve cannabis in de staat New York – de eerste legale wietwinkel opende op 1 januari 2023 de deuren – is een zootje. Te veel kwekers en daardoor een berg wiet die nergens naartoe kan, te weinig legale cannabis shops en tegelijkertijd duizenden illegale ‘smoke shops’. Reden voor Justitie om er maar eens keihard in te vliegen.

Advocaat-generaal Letitia James van New York heeft de eigenaar van zeven dispensaries zonder vergunning geldboetes opgelegd van liefst 15,2 miljoen dollar, zo bericht CNYCENTRAL.

David Tulley, eigenaar van de wietwinkels zonder vergunning I’m Stuck en Weed Warehouse, negeerde herhaaldelijk aanmaningen en bevelen van het Office of Cannabis Management (OCM) om zijn activiteiten te staken, aldus de verontwaardigde openbare aanklager.

‘Vandaag betaalt David Tulley de prijs’

De bedrijven van Tulley – gevestigd in de gemeenten Cayuga, Oswego en Wayne – worden beschuldigd van het illegaal verkopen van cannabis zonder vergunning en het verkopen van cannabis aan minderjarige klanten. Minderjarig is in de VS iedereen die jonger is dan 21 jaar trouwens. Ook undercoveragenten kochten zonder moeite herhaaldelijk wiet bij Tulley.

De boetes omvatten $7 miljoen als teruggave van de illegale winsten van de bedrijven en $8,2 miljoen aan boetes voor het opereren zonder vergunning én het negeren van meerdere waarschuwingen en aanmaningen van ambtenaren.

“Deze illegale winkels zonder vergunning duiken overal in de staat op en schaden onze gemeenschappen. Vandaag betaalt David Tulley de prijs van $15 miljoen voor zijn herhaalde illegale activiteiten en wordt hij permanent verbannen uit de cannabisindustrie in New York”, verklaart Letitia James.

Eén van de zeven (!) illegale cannabiswinkels van David Tulley in de staat New York in betere tijden…

Illegale wiet verhindert succesvolle legalisatie

Het is helder, David is hier vooral Barbertje die móet hangen en andere zwarte markt jongens moet afschrikken. Daarover doet aanklager James ook helemaal niet moeilijk. “Deze straf moet dienen als een duidelijke waarschuwing voor alle niet-gelicentieerde cannabiswinkels in de staat: we zullen de wet handhaven en jullie activiteiten stopzetten.”

Het werd wel eens tijd ook. Door de chaotische regulering in New York bloeit de illegale handel daar immers nog altijd als een dolle en dat maakt een succesvolle legalisatie natuurlijk stukken lastiger. Bovendien wordt zwarte wiet niet gecontroleerd geteeld, niet getest in een lab of van fatsoenlijke informatie op de etiketten voorzien. Voor de gezondheid van de consumenten – een andere doelstelling van legalisering – is dat zeker niet ideaal.

Dubbele geldboetes vanwege doorgaan na waarschuwing

De New Yorkse wet legt een boete op van $10.000 per dag voor het verkopen van cannabis zonder vergunning, en een boete van $20.000 per dag voor het doorgaan met de verkoop van cannabis nadat de autoriteiten je hebben gesommeerd te stoppen.

Daar trok Tulley zich met zijn 7 illegale wietwinkels geen zak van aan sinds begin 2022. Hij krijgt daarom nu een boete van $10.000 per dag voor het verkopen van cannabis zonder vergunning: in totaal $3,89 miljoen. Hij krijgt ook een boete van $20.000 per dag voor het doorgaan met de verkoop van cannabis nadat hij een bevel had gekregen van OCM om te stoppen: in totaal $4,34 miljoen.

Nog eens 7 miljoen dollar moet overgemaakt worden vanwege de ‘oneerlijke winst’ die meneer maakte.

Ramp

Deze kneiterharde maatregel is de belangrijkste handhavingsactie van de staat tegen illegale cannabiswinkels sinds gouverneur Kathy Hochul de uitrol van de legale industrie in februari een “ramp” noemde.

Nou ja, qua rampenbestrijding begint het er nu in ieder geval aardig op te lijken! Heel benieuwd hoe ze dit in Nederland gaan aanpakken tijdens het roemruchte wietexperiment dat op 17 juni in volle omvang begint…

Oh ja, dat het echt een megaprobleem is in New York met die illegale cannabispraktijken, blijkt ook wel uit deze korte nieuwsvideo van afgelopen zondag over een zwarte wiet-groothandel in Brooklyn:

[openingsbeeld: Shutterstock]
(advertentie)