(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is bijna onvoorstelbaar als je weet hoe fel de war on drugs heeft huisgehouden in de Verenigde Staten, maar er is sprake van een historische ommekeer. Voor het eerst in de geschiedenis zijn er volgens officiële cijfers meer dagelijkse blowers dan (bijna) iedere dag-drinkers! 

Onderzoek onder 1,6 miljoen Amerikanen

Onder de titel ‘Daily marijuana use outpaces daily drinking in the US, a new study says‘ slingerde persbureau AP het vrolijke nieuws einde vorige week de wereld in. De heugelijke ommekeer blijkt uit een studie die in het vakblad Addiction is gepubliceerd: ‘Changes in self-reported cannabis use in the United States from 1979 to 2022‘.

Het onderzoek was gebaseerd op gegevens van de National Survey on Drug Use and Health, die jaarlijks wordt uitgevoerd door de Substance Abuse and Mental Health Services Administration om landelijk representatieve gegevens te verstrekken over het gebruik van tabak, alcohol en andere drugs door Amerikanen.

Daarbij gingen de wetenschappers niet over één nacht ijs; ze gebruikten gegevens van 1.641.041 deelnemers aan 27 onderzoeken van 1979 tot 2022.

Cannabisconsument is vaker ‘gewoontegebruiker’

Volgens de officiële cijfers consumeerden in 2022 ongeveer 17,7 miljoen mensen dagelijks cannabis, op een totale bevolking van 333 miljoen mensen – baby’s, kinderen en jongeren onder de 21 jaar (de leeftijd waarop je wiet mag kopen) – meegerekend. De groep dagelijkse blowers is dus even groot als ALLE Nederlanders die er zijn.

En dat zijn er in de VS dus voor het eerst meer dan de (bijna) dagelijkse alcoholdrinkers, want dat waren er 14,7 miljoen in dat jaar. Het rapport merkt wel op dat alcohol nog steeds het meest gebruikt wordt onder Amerikanen, maar dat mensen die cannabis consumeren vaker ‘gewoontegebruikers’ zijn.

4 op de 10 cannabisliefhebbers consumeert dagelijks wiet

Jonathan Caulkins, onderzoeker aan de Carnegie Mellon University: “Ruim 40% van de huidige cannabisconsumenten gebruikt het dagelijks of bijna dagelijks – een patroon dat meer geassocieerd wordt met tabaksgebruik dan met typisch alcoholgebruik.”

Cannabis is op dit moment volledig legaal in 24 van de 50 staten en is gelegaliseerd voor medisch gebruik in 38 staten. In bovenstaande grafiek zie je dan ook duidelijk een enorme stijging vanaf 2014, toen de legalisatiegolf in de VS goed op gang kwam.

De federale overheid classificeert cannabis nog steeds als een van de gevaarlijkste en meest beperkte stoffen, maar president Biden kondigde onlangs aan dat het ministerie van Justitie cannabis zal verplaatsen van lijst I naar lijst III onder de federale wetgeving.

LEES OP CNNBS OOKHistorische move VS • Wiet wordt softdrug – 1e stap naar legalisatie!

PS; In maart bleek uit een peiling van Pew Research dat 88% van de Amerikanen voorstander is van het legaliseren van cannabis voor medisch gebruik en 57% wil legalisatie van beide vormen: medicinaal én recreatief.

[openingsbeeld: Shutterstock]
(advertentie)