- Buitenwiet test ’24 update #25: croptober eist haar tol
- Stoppen met roken maar toch wiet inhaleren? Aan de vaporizer!
- De bloeiperiode van wiet: tel je vanaf 12/12 of de eerste bloeiharen?
- Buitenwietseizoen 2024 met Gefjon Grow (deel #15)
- Het verschil tussen natuurlijke & kunstmatige voeding (bio vs. mineraal)
- 9 werkende kweekmethodes voor meer wiet
Buitenwiet test ’24 update #7: groeiers, slakken en afvallers…
De kop van het buitenwietseizoen is eraf, en terwijl de zaailingen aanslaan veranderen ze langzaam in wietplanten in de groeifase. Veel plantjes zijn inmiddels buiten uitgezet, en krijgen daar helaas ook met slakkenterreur te maken. Hoewel? Ewout zet zijn Tijgerslakken gewoon voor hem aan het werk. Die slakkensoort vindt andere slakken blijkbaar nog veel lekkerder dan wietplantjes. Nacho The Dog 46 strooit echter gewoon met zout om ze tegen te houden.
Wiepie
Update 17 mei 2024: Ik ben verleden week met ontkiemen begonnen. 48 uur later waren er al worteltjes, dus meteen in de aarde gedrukt en onder een kleine voorgroei lamp gedaan. De dames zijn net boven de grond en staan nu 5 dagen onder een kleine lamp voor te groeien. Dit omdat het hier in het noorden nog niet al te mooi weer is. Maar we zijn toch los gegaan en het weer komt uiteindelijk ook wel.
Vriendelijke groet, Wiepie ✌️
Dennis
Update 17 mei 2024: Hier nog even een kleine update. Ik ben één autoflower plantje, de Dutch Treat, kwijt geraakt aan de slakken. En bij de lichtgevoelige soorten zijn er twee zaden niet opgekomen. Dat waren twee Big Yeti’s die ik heb uit het proefpakket van het oogstfeest vorig jaar. Maar heb van alledrie de soorten nog wel een plantje gelukkig.
Groet, Dennis
Nick aka Kuni
Update 19 mei 2024: Hoi hoi, we zijn een ruime week verder en tot mijn spijt gaat het niet zoals ik gehoopt had.
De guerrilla planten deden het prima ondanks de lichtere kleur van het blad van Erdbeer. Totdat…
er slakken op de hoogte kwamen dat er heerlijke buitenwiet plantjes in de open natuur stonden te groeien.
Conclusie: Erdbeer is gesneuveld en heeft de strijd tegen de slakken verloren. De andere 2 planten: Alpine Crocket, en Dutch Treat houden stand. Omdat ik de locatie alleen maar een paar keer per week kan bezoeken is het de vraag hoe lang ze de battle of the naaktslakken volhouden.
De locatie van de lichtgevoelige Alpine Honey Melon en Big Yeti heb ik moeten verplaatsen van de volle grond naar een kweekzak van 20 liter. Dit is helaas ook in verband met de allesvernietigende slakkenterreur.
Note to myself: het is handig om geen jonge buitenwietplantjes naast schaduwrijke planten (pioenen) te plaatsen. Hier verblijft overdag namelijk de familie slak. Dit was bijna fataal geweest voor de Alpine Honey Melon. Hieronder zie je hoe ze haar hebben toegetakeld, met daaronder de Big Yeti en de Zmäkdaun.
De kweekzakken zijn verplaatst naar het midden van de moestuin naar de meest zonnige plek. Op deze manier blijven de slakken toch enigszins uit de buurt. Het kost namelijk meer moeite om langs een stoffen zak omhoog te kruipen. Ze zijn hier gelukkig van opgeknapt.
De Zmäkdaun daarentegen gaat als een tierelier. Weliswaar in een hobbykas, met het dakraam open is het op warmere dagen een heerlijke temperatuur om goed te kunnen groeien. Gelukkig blijven de slakken uit de buurt.
Tot de volgende keer mede buitenwiet testers ✌️ enjoy the sun! 🌞
Nick aka Kuni
CannaTommy
Update 19 mei 2024: Hallo allemaal, bij deze een kleine update. Het is tijd voor beschuit met roze muisjes want alle zes de zaden zijn ontkiemd! De zaailingen zijn eerst in de Eazy Plugs en daarna in een potje beland. De fotoperiode gevoelige soorten Big Yeti, Zmäkdaun en Alpine Honey Melon zette ik in een klein potje met biologische moestuingrond. Ik heb dat wat luchtiger gemaakt en kokos er doorheen gemengd. Deze zullen uiteindelijk in de volle grond komen.
Alpine Honey Melon kwam wat ongelukkig uit haar zaadkapje. Ik ben dan zo eigenwijs dat ik denk dat mijn dames een handje hulp nodig hebben om die helm af te zetten. Mijn vrouw verklaard me dan voor gek, die vind dat ik de natuur haar werk moet laten doen.
Misschien heeft ze wel gelijk, maar bij deze zag ik dat er een lobblaadje dubbel zat. Volgens mij had ze geen schijn van kans als ik haar niet geholpen had. Toch heb ik dan de billen bij elkaar, zo’n fragiele zaailing opereren is een zenuwslopend karwei. Een lobblaadje brak af, en er waren echt minuscule kartelblaadjes te zien. Spannend, maar ik hield goede hoop!
De volgende dag waren beide kartelblaadjes een beetje gegroeid! Yes, zou het dan toch goed komen? Nee helaas toch niet, uiteindelijk besloot de zaailing de geest te geven. Erg jammer want ik vond haar naam zo leuk en noemde haar Alpine Horney Melon. RIP AHM
Tussen de autoflowers zit helemaal een bijzondere plant, een heuse mutant. Alpine Crocket kwam ter wereld met niet twee maar drie lobblaadjes. Na een paar dagen kreeg ze ook drie kartelblaadjes. Zou deze plant ook een derde stam per node krijgen? En betekent dit dat ze ongeveer 1/3 meer opbrengst krijgt? Dat worden weer interessante bevindingen!
De drie autoflower soorten hebben een plekje gevonden in root pouches, dat zijn potten van textiel. Deze heb ik gevuld met een kokos/hydrokorrel-mengsel. Dit is voor mij iets nieuws, maar dat houdt het spannend. De planten komen in een ge-doe-het-zelf-de kas op een irrigatietafel van G-Tools.
Voor nu staan ze nog even binnen in de serre, met een open schuifpui krijgen ze alvast met de echte wind van moeder natuur te maken. Veel kweekplezier iedereen, ik lees met veel plezier mee!
Peace ✌️ CannaTommy
Gefjon Grow
Update 20 mei 2024: Hey hallo, hier zijn we met een outdoor test verslagje 😁 Het weertje buiten is niet echt wat het moet zijn 🙈🤣 hopelijk krijgen we snel wat stabieler mooi weer buiten. Maar desondanks zijn de dametjes wel happy 😁 We zullen beginnen bij de gewone fems (de drie lichtgevoelige soorten).
De Big Yeti heb ik dus in de volle grond gestoken, en die heeft het wel naar haar zin 😊 De Zmäkdaun’s en de andere kleinere Big Yeti’s die staan in potjes, en heb ik deze week vooral in de kas laten staan. Dit omdat de potten al redelijk nat en zwaar werden, en ik een beetje bang werd dat de potten anders te lang nat zullen staan, en de dametjes dus niet echt veel zullen groeien. Vandaar dus dat ik ze even in de droge kas heb staan.
Dan de autoflowers. Die zijn vorige week uitgekomen en in 11-literpotten gezet. En ook die staan in de serre tot het echt mooi weer is voor even. Voor autoflowers is het vooral belangrijk dat de grond niet te nat is anders ga je echt een héél klein plantje hebben dat heel vlug gaat bloeien en dat willen we natuurlijk niet. We willen goeie luchtige grond voor de autoflowers zodat ze goed kunnen groeien en zo groot mogelijk kunnen worden voor ze van zichzelf in bloei schieten.
Zo, dit was het weer voor deze week. Hopelijk volgende week beter weer en minder slakken 🙈🤣
Groene groet, Gefjon Grow 🙏
Joery
Update 20 mei 2024: Een kleine update. Ik heb er uiteindelijk toch niet voor gekozen om de planten langs het kanaal te zetten. Ze groeien nu gewoon rustig in mijn tuin.
De Alpine Honey Melon groeit als een gek. De Big Yeti gaat ook niet slecht. De bovenste bladeren zien er wel wat verkrompen uit. Deze beide planten heb ik één keer getopt bij de vijfde node.
De Zmäkdown heb ik in de volle grond staan. Maar groeit alleen nog de hoogte in. Ik ben bang dat ze te weinig zonlicht krijgt op deze plek. De autoflowers zijn allemaal goed ontkiemd, en zijn aan het voorgroeien voor het raam. Tot zover mijn update.
Happy growings! Joery
Nacho The Dog 46
Update 22 mei 2024: Hellow hellow CNNBS redactie, SeedStockers, mede growers en lezers. Hier mijn #3 buitenwiet testverslag die gaat beginnen met… AAAAAAAAAAAAARGH who da fock heeft nou die nare slakken verzonnen!?! Echt en drama! 🤬 Mijn hele terras zit vol, ze kruipen, slijmen en eten al mijn jonge en zo fragiele plantjes op, en er is niets dat ze tegenhoudt… of bijna…
Daarbij hebben wij ook erg last van het weer en een tekort aan zon en het grote temperatuurverschil. Je kan aan de bladeren zien dat ze het erg moeilijk hebben.
De stoute Alpine Crocket is degene die ons meer zorgen geeft. Na een late ontkiemning is dit plantje van de drie degene autoflowers die echt duidelijk haar best moet doen, om mee te kunnen doen met haar zusjes. Ze ziet er erg fragiel uit. De stengel is een beetje gebogen en de blaadjes zien er zielig uit. Ik denk wel dat het goed komt maar goed, fingers crossed voor deze dame.
Ook de lieve Dutch Treat heeft het moeilijk, maar zij is al een stukje groter ontwikkeld, en ik denk dat ze nu genoeg sterk is om het koude natte weer en de omstandigheden te overleven. Deze heeft volgens mij wel een beetje te veel voeding gehad, want ze heeft wat verbrande plekjes hier en daar.
Sweetie Erdbeer doet het het beste van de drie. Zij heeft ook wat van een ongelukkige uitstraling, maar zij geeft ons geen zorgen en blijft vrolijk nieuwe bladeren aanmaken.
Terwijl ze aan het begin van de week, nog alledrie zo blij en gezond waren …
Maar goed, das het nadeel van buiten kweken en geen voorgroei te doen in een tent, je weet nooit hoe het afloopt en hoe lief moeder natuur gaat zijn voor de dames… In het gevecht tegen de slaken hebben wij een van de oudste methodes gebruikt: ZOUT. Daar kunnen de slakken niet tegen want ze smelten weg als zij in contact komen met zout en dat houdt ze dus op afstand.
De zout heb ik rondom de bodem van de potten gestrooid als barrière, NIET in de pot op de aarde (kokos-perliet mix) want de plantjes houden ook niet van zout. De drie dames van de buitenwiet test 2024 hebben als extra bescherming en omgedraaid mandje onder hun potten. Die zorgt ervoor dat de potten niet direct in contact staan met de kruip-area van de slakken. De plantjes staan zo iets hoger en zijn moeilijker te bereiken voor de slakken, daar rondom ligt weer zout.
Van alle plantjes die ik had, zijn de drie buitenwiet testplantjes niet aangetast door de slakken. Iets wat ik niet kan zeggen van de zes ‘Oh My Gosh’ plantjes waarvan er maar drie over zijn … Daar gaat m’n 1+1 aanbieding van Dutch Passion als slakkenvoeding… 😅
Voor de rest is de voorbereiding voor de fotoperiode-gevoelige zaadjes van de buitenwiet test ook klaar. De tuin-kweekkast is gemonteerd, en daarin hebben wij de 80 x 80 cm kweektent in verstopt. Netjes uit het zicht van pottenkijkers gaan we die als darkroom gebruiken, om de bloei van de lichtgevoelige zaden te forceren.
In het weekend gaan we dus ook de Alpine Honey Melon, de Big Yeti en de Zmäkdaun van SeedStockers ook ff ontkiemen. En dan in koude grond planten om ook dit kweekavontuur te laten starten. I can’t wait!!!
.. nu nog een beetje zomer en dan is het allemaal perfect! 😁
Bon, we hopen dat de plantjes van onze medekwekers beter en gezonder zijn dan de onze. Maar we gaan in ieder geval proberen onze dames te redden, en voeren dagelijks de zonnedans uit… Naakt op het terras dansen met alleen maar sokken aan de voeten, om alle Goden & Godinnen en beschermers van boeren een gunst te vragen voor ons allen 😜
Oké dan, dit was het dan alweer met het bla bla bla van deze week. Over een week of twee sturen we een nieuwe update over de dames, en om te zien of we de slakkeninvasie overleefd hebben.
Ciao ciao, The Human & NachoTheDog46
Chris
Update 22 mei 2024: Eindelijk naar buiten… Allereerst de autoflower. Ja helaas, enkelvoud. Ondanks diverse reanimeer-pogingen heb ik slechts één zaadje kunnen laten ontkiemen. Ik had als project dit jaar om de autoflowers te vergelijken in de tuin buiten of in de kas binnen. En dat wordt dus nu: kijken hoe de autoflower zich houdt in de kas.
Ik zet de deur meestal open overdag, dus er is bewegende lucht/wind. De grond is dit jaar niet bemest dus ik ben gelijk begonnen met een wortelstimulator.
De andere drie, de lichtgevoelige soorten, hebben de couveuse mogen verlaten en zijn in de open lucht geplaatst. De grond is twee maanden geleden losgemaakt en voorzien van compost. Het weer werkt ook mee: zon en zo nu en dan een buitje, dus de start is veelbelovend. Nu maar hopen dat de stortbuien elders in het land blijven vallen!
Mike
Update 23 mei 2024: Hallo CNNBS en lezers 😃 Ik ben Mike en heb me deze week nog aan kunnen sluiten bij de test. Heel erg leuk dat ik nog mee kon doen, zo op het laatste moment. Ik heb de zaden gister binnengekregen en ben gelijk met ontkiemen begonnen van de autoflowers met de koffiefilter-methode. Die kunnen straks de mooiste drie maanden van het jaar pakken 👍🏻
Misschien dat ik later, eind juni, de fotoperiode-gevoelige strains nog ga laten groeien. Ik wil ze namelijk klein houden en niet dat ze boven de schutting uitkomen. Ik ben wel erg benieuwd naar de fruitige smaken van
Zmäkdaun en Alpine Honey Melon. Ik wens iedereen een mooi groeiseizoen en dikke smaakvolle toppen!
Groene groeten, Mike
Ewout
Update 23 mei 2024: Lieve lezer, de Tijgerslak is een echte tuinvriend geworden. Ik vond het in het begin best spannend, er staat namelijk wel meer op het internet. Dus of ze echt geen plantjes eten? Maar ik kan met redelijke zekerheid stellen dat ze hier in ieder geval het liefste andere slakken eten, en jagen. Hoewel ze een meevaller die letterlijk uit de lucht komt vallen zeker niet wantrouwen, lijken ze er zelfs een voorkeur voor te hebben. Een bijkomend voordeel is dat ze de troep van tot voer verwerkte slakken opruimen, en ook nog eens veel beter dan de vlieg, die dat klusje hiervoor moest opknappen.
De planten groeien gestaag. Hoewel de Dutch Treat niet aan lijkt te willen slaan, heb ik haar een ander plekje gegeven, misschien dat het helpt. Helaas heeft ze daar niet de meeste zonuren, wel een fantastische mix van aarde, compost en oude boomstammen, dus wie weet.
De Alpine Crocket heb ik bijna om zeep geholpen. Ik las in een van de updates dat men de hoesjes van de zaadjes wel eens voorzichtig weghaalt. Voorzichtig is de truc weet ik nu. Het weghalen ging wel goed, nu maar hopen dat ze van de schrik kan bekomen.. Erbeer is next.
Van de Big Yeti heb ik de eerste top genomen. Heel spannend want ze stond er zo enorm goed bij dat ik eigenlijk de groei niet echt wilde beperken. Méér toppen spookt er door m’n hoofd, dus toch… Daarbij duurt het nog zeker twee en een halve maand voordat ze in bloei gaan, dus misschien durf ik het nog een, of twee keer.
De Zmäkdaun lijkt zich tot een extreem links plantje te ontwikkelen, rechts doet absoluut niet mee. Ze groeit daarnaast ook qua linkertakken erg onregelmatig. Het idee was om haar met rust te laten, nu denk ik aan straf; de lat erover. Of dat ik haar ook op een low stress training programma ga zetten. Het is wel weer meerwerk, dus ik denk er nog even over na.
Fijne kweek allemaal. Groetjes, Ewout
Selma
Update 24 mei 2024: Beste CNNBS, hierbij nog snel een update van de planten. De drie ‘grote’ dames hebben een week of drie geleden nog een onverwachtse klap gehad in een koude nacht. De bladeren verkleurden en zijn er bijna allemaal vanaf gevallen.
Ik schrok zó, dat ik meteen zes (!) nieuwe zaden (Northern Lights) heb voorgezaaid, bang om te weinig voorraad te hebben komend seizoen. Natuurlijk zijn deze planten zo sterk dat ze het prima hebben overleefd, en nu zit ik dus met een overschot aan wietplanten, als dat al kan. Ik ga dus nog wat guerrillaplanten…
Ik vind hier nog regelmatig slakken in de tuin, en ik ben dus voorzichtig met uitplanten. Ze zijn nu ongeveer 40 cm hoog en zijn weer in groei gegaan, daarom blijven ze nog even hoog staan. Er komt nog een bult biologische koeienmest aan, dus daar wacht ik ook nog even op.
Verder zojuist de autoflowers in hun grote pot gezet, waarvan ééntje in een airpot. Daar had ik vorig jaar goede ervaringen mee, hopelijk vindt de Alpine Crocket het ook fijn.
Goed weekend en tot de volgende keer, Selma
(advertentie)