(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

We hebben een MEGA update voor je vandaag want het lijkt wel of alle buitenwiet testkwekers met ontkiemen zijn begonnen. Maar het is dan ook lekker weer, en het moet wel heel gek lopen als het in die paar dagen tot IJsheiligen nog gaat vriezen. Genieten dus van alle groene vingers met deze MEGA mei-update! 

Nacho The Dog 46

Update 3 mei 2024: Goeiedag CNNBS-redactie, SeedStockers en lezers. Hier is een kleine en snelle update van de dames. Ik had al heel lang de wens om wat dingen te veranderen in mijn kweekomgeving, en heb eindelijk een streep gezet en van alles lopen bestellen, verbouwen en inrichten in de laatste week. Voor zowel binnen als buiten.

Wat heeft dit alles te maken met onze buitenwiet test? Heel wat, ik heb namelijk een drastische revolutie gedaan. Ook met het kweekmedium en wij zitten daarmee plotseling en voor niets in het midden van een super stress challenge 😅 LOL

Ik ben namelijk dinsdag 30 april, compleet overstapt van aarde naar een 60-40 mix van kokos en perliet. En dus zijn ook de zaailingen van de buitenwiet test gelijk overgepot. Vanuit de 11 liter gebruikte aarde naar een 15 liter kokos en perliet pot. Hier worden de dames nu gevoed met heerlijke Advanced Nutrients, gespecialiseerde voeding voor kokos. Na het overpotten heb ik de dames extra verwend met een snufje Boom Boom Spray om het feest compleet te maken.

Drie dagen later zien de drie dames er goed uit. Je kan wel zien op de grotere bladeren dat de plantjes wel wat hebben moeten doorstaan, maar het gaat dag na dag steeds beter met ze. Plotseling zijn ze weer lekker aan het doorgroeien, nieuwe blaadjes komen tevoorschijn en de kleur ziet er ook mooi groen uit.

De Alpine Crocket die ons even liet wachten wachten gaat nu ook stukken beter. Van de drie is deze misschien het meest aangeslagen door de verandering van medium en het verpotten. Ze mist nog een beetje kleur en glans maar ook met haar gaat het steeds beter.  Het is duidelijk dat de dames het nieuwe luchtige medium en de nieuwe voeding wel erg lekker vinden 😃

De reden waarom ik dit gekkenwerk ben aangegaan is omdat ik een extreme vertraging bij alle jonge en oude planten heb opgemerkt. De reden? Ik denk de gerecyclede aarde. Misschien run na run te veel voeding of de aarde was te compact, waardoor ze niet goed konden ademen en dus mooie sterke worteltjes maken.
Hoe vaak ik de aarde al had gerecycled? 3 keer? 🤔.. zou het 5 keer geweest zijn?? ..misschien.. 6?! …Ik heb echt geen idee, klote alzheimer. HAHAHAHA hemmmmm…

Kortom, omdat ik het niet helemaal zeker meer weet en de planten duidelijk een vertraging hadden, heb ik voor de gezondheid van de ladies gekozen, en dus deze grote verandering gewoon op alle planten en zaailingen, potjes en potten, en dus ook doorgevoerd op de drie kleine meiden van de buitenkweek test. Want ook deze willen we natuurlijk gezond, snel en mooi zien groeien!

Alle planten zien er nu weer gelukkiger uit. We zijn één dame kwijtgeraakt maar ze zal als een heldin herinnerd worden door de community. Onze lieve Dutch Treat, sweetie Erdbeer, en ondeugende Alpine Crocket hebben de stormende nacht in huis geslapen, maar gaan vandaag weer lekker buiten spelen en groeien voorlopig lekker door. Tot het volgende verslag! 😉

Ciao ciao, The Human and NachoTheDog46

CannaTommy

Update 5 mei 2024: Hallo lezers en testkwekers ✌️ Ik ben CannaTommy en misschien kennen jullie mij van de verslagen over mijn binnentuin. Dit jaar ga ik het buiten proberen. Tot nu toe ben ik niet zo’n buitenkweker geweest, en gooide het Nederlandse klimaat vaak water over mijn bloemen. Met een kas hoop ik de buitenwiet test dames tegen weer en wind te beschermen.

De zaden heb ik afgelopen week in het keukenkastje gedaan, om te ontkiemen met de koffiefilter methode. Als de dames een worteltje hebben zal ik ze transplanteren naar Easy Plugs en nog even binnen voorgroeien, zodat ze als stevige dames naar buiten kunnen. Tot de volgende keer weer.

Peace, ✌️ CannaTommy

Dima

Update 5 mei 2024: Hierbij mijn eerste verslagje. Hartstikke leuk om mee te doen, en te zien hoe de andere hun ervaringen delen. Omdat ik dit jaar gebonden ben aan een kweek die niet tot later dan augustus kan duren, ben ik alvast van start gegaan. Ik heb er voor gekozen om de 3 autoflower zaden te laten ontkiemen.
Ik doe dit zoals altijd in een nat niet gebleekt koffiefilter, die ik ophang in een donkere warme meterkast.

Na 24 uur zag ik al het eerste pennetje uit een zaadje komen, kort daarna volgde de rest. Binnen 48 uur waren alle 3 de zaadjes goed ontkiemd, en kon ik de potjes klaar gaan maken waarin ik ze laat opgroeien.

Een mengsel van biologische stekgrond, mycorrhiza schimmels, lavameel en perliet doet het bij mij altijd goed, dus ook nu worden de potjes er weer mee gevuld. Zorgvuldig heb ik de ontkiemde zaden een centimetertje diep geplant, en weggezet in een lekkere warme en vochtige propagator. Een dag later zag ik tot mijn verbazing dat 2 van de 3 hun kopje al boven de grond hadden gestoken. Met wat achterstand liet het derde kiempje zich 2 dagen later ook aan de wereld zien.

Aangezien het weer de afgelopen week alles te wensen over liet, en er bijna geen zonlicht in de vensterbank scheen, heb ik ze in de schuur onder een LED paneeltje gezet. Ik wil zo veel mogelijk voorkomen dat ze te ver strekken.

Waar Erdbeer en Dutch Treat beginnen aan hun eerste gekartelde blaadjes, blijft Alpine Crocket verstopt onder haar zaadschilletje, wat mij aanzet haar wat hulp te bieden. Voorzichtig pulk ik met een pincet het schil los, en zet ik haar terug. Kort daarna gaan de lobblaadjes open en begint ook zij aan haar groei.

Inmiddels laat ook de zon zich weer dagelijks zien, en bij het miste of geringste straaltje laat ik de 3 piepjonge zaailingen er heerlijk maar geleidelijk van genieten. Het blijft elke keer weer een prachtig proces, waarbij ik mijn best doe een verbinding tussen mij en de planten te laten ontstaan.

Ik ben van mening dat niet alleen de omgevingsfactoren zoals licht, temperatuur, het substraat, de voeding, tijdschema’s, etc. een rol spelen in het levensverloop van de plant. Maar dat ook het fysieke en energetische contact wat je met de planten hebt, een zeer belangrijk en fijn aspect is. Daarom doe ik altijd alles op gevoel, en bepaal ik op een later moment welke eventuele training ik op welke plant toepas. Net zoals de hoeveelheden en soort voeding, en de plek die ze in de tuin krijgen.

Maar dat is voor later, ik laat ze nu eerst maar even wat groter en sterker worden. Tot de volgende!

DIMA

Claude Pouche

Update 6 mei 2024: Zijn we weer met een update 😁 Met IJsheiligen in het vooruitzicht en geen extreme weersomstandigheden ’s nachts hebben we het er maar op gewaagd, en ze allemaal buiten geplaatst 😊 De grootste – Big Yeti – die staat al een kleine week buiten, en heeft het naar haar zin. Deze is ook al redelijk naar boven geschoten. Is dat de strain zelf, of komt het door het wennen aan het echte zonlicht en warmte en regen en zo? Dat zal de komende weken uitmaken maar ze staat er echt gelukkig bij 😁

De Zmäkdaun staat sinds deze week in een grotere pot en in de serre met de volledig dag zon, dus dat komt wel goed. De kleinere Big Yeti’s en Zmäkdaun’s (zie vorige artikel) zijn ook deze week in de serre gezet, en zullen deze week dus wennen aan de echte buitenlucht en de zon natuurlijk (hopelijk krijgen we die veel te zien 😊). Zo, dit was het dan en vol spanning kijken we uit naar IJsheiligen, en dan begint officieel het buitenseizoen.

Groene groet , Claude Pouche 🙏

Chris

Update 7 mei 2024: Ben ik nou zo laat, of zijn de anderen zo vroeg? 😎 Ik zag al kweekverslagen langskomen, terwijl ik nog in de voorbereidende fase zat. Dus maar snel begonnen met de lichtgevoelige, volgens de koffiefilter methode. Alledrie zijn ze ontkiemd, en na een paar dagen in de propagator staan ze nu in de kas.

Vervolgens de drie autoflowers op dezelfde manier ontkiemd. 23 graden, vochtige koffiefilters, in het donker. Helaas, maar 1 ontkiemd. Ik had nog een autoflower liggen, dus die heb ik er snel bijgestoken in een extra koffiefilter. Die ontkiemt vlot! Dus twee autoflowers overgezet in potjes, en verhuisd naar de kas.

De andere zaden maar laten zitten? Iemand een tip? Toch in een glas spa blauw leggen, of toch maar in de grond? Ik ploeter verder, graag tot volgende week.

Groeten, Chris

Zengrower

Update 7 mei 2024: Hoi beste cannabisvrienden, het is eindelijk zover dat mijn zaadjes voor de buitenwiet test de grond in kunnen! Een dikke shoutout aan SeedStockers en de CNNBS redactie voor het organiseren van de buitenwiet test en de gave strains ✌️Ontzettend leuk om samen op te trekken in dit kweekavontuur. Ik lees altijd graag de kweekverslagen op CNNBS. En na het lezen van de eerste buitenwietverslagen begon het al lekker te kriebelen kan ik je zeggen!

Ik kweek zowel binnen als buiten, omdat ik binnen toch meer controle heb over temperatuur en luchtvochtigheid, waardoor er minder kans is op schimmel en verontreiniging. Wiet is voor mij en mijn vrouw een medicijn, en dat willen we zo zuiver mogelijk houden. Ik vind het daarom nogal onzinnig dat kleinschalige binnenkweek met lampen en een goede kweekkast, meteen als professioneel gebruik wordt bestempeld door de autoriteiten. Maar laten we niet meteen met een rant beginnen 😄.

Terug naar onze geliefde plant! Cannabis heeft mijn vrouw en mijzelf enorm geholpen. Mijn vrouw om ’s nachts beter te kunnen slapen, vanwege de soms vreselijke pijn van de reuma. We houden allebei niet van medicijnen, en cannabis was een prachtige natuurlijke oplossing die helpt om de scherpe kantjes van de pijn te halen.

Voor mijzelf gebruik ik een vaporizer om de wiet te verdampen. Ik ben 25 jaar geleden gestopt met roken. En een vaporizer was een perfecte oplossing om zonder te roken te kunnen genieten van heerlijke zelfgekweekte wiet. Het brengt me een stukje rust in mijn hoofd, om mijn dagelijkse werk te kunnen combineren met mantelzorg voor mijn vrouw.

Het kweken geeft nog een extra stuk rust merk ik. Alleen al het feit dat ik dagelijks op vaste tijden met de planten bezig ben, geeft al direct een fijn ritme in mijn leven!

Nu we bijna aan de IJsheiligen zitten wordt het tijd om de zaadjes te gaan ontkiemen. Er komen nog wel een paar koude nachten aan. Maar ik kweek in een kas dus dat geeft de kleintjes wat extra bescherming. Twee jaar geleden heb ik een VidaXL kas gekocht, en ben er heel tevreden over. Omdat ik al snel merkte dat deze nét wat te laag was voor de planten, heb ik er betonbandjes onder gezet. Bijkomend voordeel is dat de kas dan meteen een stuk steviger wordt. En de plantjes kunnen 25 centimeter langer worden, zonder dat de toppen tegen de bovenkant van de kas aan zitten te drukken, wat gegarandeerd toprot oplevert.

Toprot is bij het kweken in een kas wel iets om op te letten, want warmte en vocht blijft langer hangen. Omdat ik verduisteren (uit ervaring) te veel gedoe vind, begin ik eerst met de autoflowers, en zaai ik de lichtgevoelige zaden pas tegen eind juli, zodat deze na een paar weken groeien vanzelf in de bloei kunnen gaan als de dagen korter worden. Zo worden ze niet te hoog en hoef ik niet iedere dag de kas te verduisteren.

Voor nu hebben de kleintjes nog geen last van de hoogte en moeten ze zich eerst uit hun zaadhulsjes zien te worstelen 💪 Voor het ontkiemen gebruik ik ROOT!T stekpluggen. Ik week de stekpluggen eerst in water met een theelepeltje Bactrex voor de goede bacteriën.

Daarna gaat het zaadje in het gaatje 😅 en doe ik er een klein stukje van de stekplug bovenop zodat ze in het donker liggen. Het nadeel is dat je niet kunt zien of ze ontkiemen en hoever ze zijn. Maar ik vind het grote voordeel dat je de plug met de zaailing eenvoudig uit de houder wipt en in de aarde kunt stoppen.

Ik ben enorm benieuwd hoe snel deze dames hun kopjes boven de aarde uitsteken! Tot de volgende en natuurlijk ook heel veel succes voor mijn mede buitenkweek-avonturiers ✌️✌️

Groene groet, Zengrower

Selma

Update 8 mei 2024: Beste CNNBS en lezers, de plantjes zijn verpot maar de groei gaat minder voorspoedig dan gehoopt. De Alpine Honey Melon heeft haar eerste ontmoeting met een slak gehad. But what doesn’t kill you, makes you stronger.. 

De andere 2 gaan langzaam. Ik heb dit hele clubje tegelijk voorgezaaid, maar de verschillen zijn groot. Ze staan inmiddels een paar dagen en nachten buiten, en hebben vandaag hun eerste motregenbuitje ervaren. Het weer zit in ieder geval mee, en er lijkt dit jaar geen sprake meer van nachtvorst te zijn. Dus mogen ze buiten blijven.

Ook de 3 autoflowers heb ik afgelopen weekend voorgezaaid. Dan kan ik ze ergens halverwege augustus oogsten, drogen en opruimen, voordat de andere dames klaar zijn voor de oogst. Ze zijn alle 3 ontsproten en zitten in een potje.

Ik had altijd geleerd dat autoflowers meteen op hun vaste plek gezaaid moeten worden, maar nu zal ik ze toch moeten gaan overpotten. Hopelijk kunnen ze die stress verdragen. Tot de volgende update!

Update 10 mei 2024: Heugelijk nieuws; alle drie de autoflowers zijn boven de grond! En deze foto van de dauw op de Apline Honey Melon vanmorgen vond ik erg mooi. Goed weekend!

Wolkenwietje

Update 9 mei 2024: De 3 express-soorten zijn in de grond gegaan. We verheugen ons erg op deze prachtige wietsoorten. Maar het verloopt niet altijd vlekkeloos. Lees maar dit verslag van afgelopen week. Eerst een haiku over deze heftige week:

groentjes ontkiemen
de wietjes heel voorzichtig
pas op de slakken

Opkomen

Een veelbelovende week, afgelopen week. De zaadjes waren in de grond om te ontkiemen. De grond lag helemaal klaar voor de ontkieming. Alles buiten. De kweekbakken overdekken we ’s nachts tegen de slakken en andere bedreigingen.

Op dag #2 ging het nog wel zo voorspoedig met Dutch Treat…

De zaadjes komen uit. Helemaal blij. De Erdbeer is niet zo gretig maar ook daar lijkt de volgende dag een hoedje van het zaad uit de grond te komen. Ik zie er wat groens in. En wat een prachtig babywietje is de Dutch Treat. Echt een traktatie. Zo blij. Ik hang de hele dag over de kweekbak om te kijken naar de laatste vordering. Dit gaat goed zeg.

Lege huls

De volgende ochtend zie ik dat de huls van de Erdbeer helemaal leeg is. En ook de Dutch Treat staat niet meer overeind. Het hele plantje is vermoord. Enkel een blaadje ligt nog tussen het bedje van hennepsnippers. De rest is verdwenen. Zouden het toch de slakken zijn? Ik weet nog hoe vorige maand een heel klein minislakje zo uit het ei zo klein als een speldenknop, een babyzaailing stelselmatig opvrat. Op heterdaad betrapt, maar de jonge plant moest het wel ontgelden.

Alleen de Alpine Crocket is nog overgebleven voor de test. Een mooi, iel plantje. Maar zo gevoelig voor vraat of andere vormen van aantasting. Ik zie vanmorgen dat een blaadje verdwenen is. We zijn erg verdrietig, want de Dutch Treat leek ons heel veelbelovend. Ik hoop de komende tijd nog wel over De Alpine Crocket iets te kunnen blijven schrijven. En anders: volgend jaar beter.

Ewout

Update 9 mei 2024: Hallo lieve lezer, deze week foto’s met een referentiepunt, en we zijn begonnen aan wat nieuwe experimenten als ondersteuning van de auto’s, die we deze week laten ontkiemen. Iedere week een nieuwe. De eerste van de drie zit sinds vandaag in de potgrond.

Het moet niet veel gekker worden. Ik dacht vorig jaar nog dat het best een flinke klus is om de plantjes tot een goed einde te brengen. Toen had ik ook nog een beetje het gevoel dat ik met illegale dingen bezig was, en dat geeft toch extra onrust. Gelukkig is er dit jaar wiet, niet veel meer, waarschijnlijk net niet genoeg zelfs maar toch, er is wiet van vorig jaar om de stress van het illegaal kweken van drugs een beetje weg te nemen.

Dat gaat goed, hoewel ik ook een beetje begin te denken dat ik compleet gek aan het worden ben. Wie zeeft er nou potgrond..? Het zou de wortels van je zaailing een makkelijker medium geven om zich te vormen. Daarbij heb ik het in de mixer een beetje fijn gemalen, luchtig gemaakt met wat verknipt haar v.d. hond (ik stopte ook een of twee kippenveren in de grond op de kweekplekken, die verteren langzaam) en een flinke eetlepel twee jaar oude zaadjes van een ongewenst mannetje.

De gedachte is stikstof van de hond en alle noodzakelijke stofjes voor de groei van ons zaailingetje zaten opgesloten in het andere zaad, dat heb ik verpulverd en gemixt. Geen idee of het een positief effect heeft, of negatieve consequenties kan hebben maar het voelt een beetje als een avontuur.

Deze week heb ik ook voor het eerst weer voeding gegeven. Een liter gier op een gieter regenwater, verdeeld over de planten. En een uurtje later nog een gieter regenwater maar dan gemengd met een liter wormenpis uit de wormenbak. De volgende dag waren de blaadjes wat lichter van kleur maar dat is op dag 3 gelukkig weer helemaal op het oude niveau.

De wormenbak krijgt binnenkort een grote schoonmaak waarbij de compost apart wordt gehouden voor onze proefplantjes. Verder was het een rustige week waar één plantje wat vraatschade heeft opgelopen, gelukkig lang niet voldoende om echt impact te hebben. Alles lijkt goed te gaan.

En misschien wel goed om nog mee te nemen. Ik heb geen aaltjes besteld en ben gestopt met het tot compost verwerken van alle slakken. De tijgerslak laat ik sinds kort in veel gevallen leven. Of beter, ik voer ze met een mix van naakt-, segrijn- en wijngaardslakken. Fijne week allemaal!

Zmäkdaun

Alpine Honey Melon

Big Yeti

Zaaigrond zeven…

Een extra Zmäkdaun voor de zekerheid.

Een lege plek voor een van de autoflowers.

Plekken 2 en 3 voor de autoflowers.

Luuk

Update 9 mei 2024: Ola buitenweed friends💚 Het is alweer 2 weken geleden dat jullie hebben kunnen lezen hoe het ervoor staat met de dames. Nou… ik heb van alles te melden ✌🏼

Allereerst heb ik de lichtgevoelige zaden ontkiemd (koffiefilter techniek toegepast) en naar een kleine pot verplaatst. Dit is goed verlopen en deze zijn inmiddels boven de grond gekomen. Van de 3 lichtgevoelige zaden is de Big Yeti niet boven de grond gekomen. Misschien dat deze nog komt maar ik kon niet wachten 😬 en doordat ik afgelopen jaar de 3e plek wist te pakken op het oogstfeest, had ik nog zaden liggen die ik gewonnen had, en toevallig was dit ook nog van de Big Yeti! (Toeval bestaat niet).

Ik heb meteen gehandeld toen ik merkte dat deze achterbleef, en heb dus een extra zaadje gekiemd. Met succes want deze is gisteren naar een kleine pot verplaatst, en ik zag vanmorgen al meteen dat ze aan het groeien was 💪🏽

Ook heb ik de 3 autoflowers ontkiemd, tegelijk met het ene Big Yeti zaadje. De Dutch Treat, Erdbeer en de Alpine Crocket zijn alle 3 ontkiemd, en deze heb ik gisteren ook naar een kleine pot verplaatst. Deze staan nu nog even binnen totdat ze veilig naar buiten kunnen, en groot genoeg zijn om naar een grote pot verplaatst te worden.

Laten we allemaal hopen op een killer zomer met veel zon en dat er maar dikke toppen mogen groeien aan onze dames 💚 Voor nu was dit de update, til te next time!

Mvg, Luuk

Vincent

Update 9 mei 2024: Hallo iedereen. De 4 gratis auto’s heb ik in de serre gezet, en de andere onder een lampje. Voor de test moeten nog een weekje wachten en wonderbaarlijk is de Dutch Treat ook nog uitgekomen. Nog wat foto’s: de laatste is een test binnen, van zaden uit Afrika die een vriend voor me had meegenomen 🤷

Beyond Context

Update 9 mei 2024: Beste medekwekers, vorige week was ik net iets te laat met insturen dus deze week heb ik mijn update alvast donderdag gemaakt. De zaadjes zijn ondertussen ontkiemd, almede al kleine plantjes geworden. Niets spectaculairs, maar zeker progressie. De Big Yeti’s gaan vloeiend, weinig aan op te merken. De overige genetica lijkt wat wispelturig (in de vorm).

Alles valt nog leuk te beleven en ben benieuwd hoe dit zich dit jaar gaat ontplooien.

Groeten aan allen die meedoen + crew 😃 Beyond Context

(advertentie)