- Grondlegger wietproef, CanAdelaar en drugshistoricus over legale wiet
- New school F1-hybride Ice Cream Haze heeft het allemaal!
- NL-studie • CBD vermindert THC-effect niet maar versterkt ’t juist!
- Buitenwietseizoen 2024 met Gefjon Grow (deel #13)
- Een eigen wietsoort stabiliseren, zo doe je dat!
- De Riptip Tour 2024: Een week vol unieke cannabiservaringen
Buitenwiet test ’24 update #6: laat die zomer maar komen!
Het is weer vrijdag en het CNNBS & SeedStockers buitenwiet testpanel heeft de groene vingers weer laten wapperen, en daarna blauw getikt voor je. Zaadjes die vorige week ontkiemd zijn komen boven de grond, en sommige eerder ontkiemde lichtgevoelige planten zijn in de natuur vrijgelaten. Alex en De Groene Tuinman sluiten zich aan met hun eerste updates, en Michel en Joery vertellen onder meer hoe ze hun planten dit jaar gaan voeden. Laat die zomer maar komen!
Bart
Update 10 mei 2024: Zó, we zijn een week verder en ondertussen zijn de drie autoflowers boven de grond gekomen. Ze staan lekker beschermd, met slakkenkorrels rondom de zakken.
Groetjes, Bart
Dennis
Update 10 mei 2024: Ik heb weer wat foto’s van de voortgang. De autoflowers beginnen nu redelijk te groeien en de drie andere (lichtgevoelige) zaden zijn nu in de grond gegaan.
Groet, Dennis
Nick aka Kuni
Update 11 mei 2024: Hoi hoi, de zon is de laatste dagen heerlijk aan het schijnen. Vandaar dat ik de keuze heb gemaakt om de binnen voorgekweekte planten naar buiten te verplaatsen. Guerrillastijl en in de volle grond. Dit zou de grootste resultaten moeten opleveren, en heb er hoge verwachtingen van. Helemaal met namen als Big Yeti en Zmäkdaun.
Na zorgvuldig de guerrilla locatie uitgezocht te hebben – daarbij lettende op wandelaars, bereikbaarheid, watervoorziening en eventuele klikspanen met een verrekijker in de hand – zijn de 3 autoflowers naast elkaar in de grond gegaan op hemelvaartsdag.
Erdbeer heeft wat lichtgroener blad dan de andere 2 autoflowers gekregen tijdens het voorkweken. Hopelijk trekt dit bij nu ze in een heerlijk zonnetje staan te genieten.
Binnenkort gaat er bij elke van de drie lichtgevoelige soorten nog een biotablet een paar centimeter de grond in, en gaat dit naar verwachting helemaal goed komen! Ik wil bij deze nog even vermelden dat BioTabs fantastische producten en een uitstekende service heeft, en daarbij ook nog leuke goodies bij mijn bestelling heeft gedaan. Bedankt daarvoor!
De 3 fems staan op verschillende plekken in de tuin en in de volle grond. Alpine Honey Melon staat lekker tussen de pioenen. De Zmäkdaun staat in een hobbykas en de Big Yeti in de moestuin met een lekker zandgrondje en wat kokos peat.
Maar ohw wat zijn die slakken een krengen. De eerste nacht al, heb ik wat aangevreten blaadjes geconstateerd bij Alpine Honey Melon en de Big Yeti. Ik hoop dat de plantjes het allemaal overleven, al zal het een strijd worden om de gulzigheid van de slakken te kunnen verslaan. Zo doe ik iedere morgen met uitstekende hulp een slakken kill en attack rondje, en bekijk ik zoveel mogelijk schaduwrijke plekken waar deze ondingen zich ophouden.
Ik wens alle mede buitenwiet testers happy growing met lekker veel zonneschijn en zo min mogelijk slakken in de buurt. Wordt vervolgd…
Groeten, Nick aka Kuni
Joery
Update 11 mei 2024: Na de planten een tijdje te hebben voorgegroeid voor het raam, was het tijd om ze naar buiten te verplaatsen. Ik heb er eentje in de volle grond gezet, en twee overgeplaatst naar een grotere pot. Ze zijn redelijk gestrekt maar zien er verder gezond en stabiel uit.
Ook had ik nog een autoflower Royal Runtz in de volle grond gezet. Helaas was ik wat te ongeduldig en kwamen er de dag erna hele aparte hydrokorrels uit de lucht vallen. Helaas heeft deze plant het niet overleefd. De autoflowers van SeedStockers ga ik deze week ontkiemen.
Ik ben zeer benieuwd hoe het met mijn baby’s gaat, aangezien ik op vakantie ben geweest in Denemarken. Ik heb nog een flinke zak zeewier meegenomen om ze bij te voeden met de meest biologische voedingsstoffen. Ik ben nu onderweg naar huis, en hopelijk staan ze nog recht overeind. Happy growing ✌🏼
Joery
Alex
Update 11 mei 2024: Hallo allemaal. Met veel plezier heb ik de afgelopen weken meegelezen met alle kweekverslagen. Daarbij zag ik weer diverse methodes van ontkiemen voorbijkomen. Ik ben zelf een beetje lui en vertrouw op wat de natuur allemaal kan zonder hulp.
Ik laat alle zaadjes een paar nachten in gewoon kraanwater voorweken en ze gaan dan in een potje van 2 liter. Met daarin potgrond van de Gamma (gele fleurella) en verder niks. Ze staan vanaf dag één direct buiten, vol in het zonlicht, en krijgen alleen regenwater. Ik heb gewacht tot we minstens 14 uur licht hebben, en een nachttemperatuur van rond de 10 graden. Ik gebruik trouwens alle zaadjes, maakt niet uit of ze open gegaan zijn of niet.
Van tevoren had ik besloten dat ik alle 6 de zaadjes in pot op ga kweken. Voor de test vind ik het jammer dat ik niet ook nog eens dezelfde zaadjes heb om een vergelijking te maken tussen pot en volle grond. Maar ik neem aan dat er hier best wel wat kwekers zijn die de dames gewoon in de tuin gaan planten, dus die vergelijking kan uiteindelijk vast wel gemaakt worden.
Ik ben bang voor de maanden september t/m november, waarin alle moeite voor niks kan zijn als je met toprot te maken kan krijgen. Daarom kweek ik alles in potten en ik ga de 3 lichtgevoelige soorten verduisteren. Het is voor mij de eerste keer dat ik dat donker zetten ga proberen.
Zodra de zaadjes zich ontwikkeld hebben tot een klein plantje, worden ze overgepot in hun grotere pot (ik dacht 50 liter) wat direct de eindbestemming is. Die potten hebben dezelfde Gamma grond met daaraan toegevoegd eigengemaakte grond die ontstaan is door een berg houtsnippers twee jaar lang te laten liggen en te laten composteren. Zodra de planten wat groter zijn ga ik beginnen met het toevoegen van biologische FishMix. Beetje van mezelf, en een beetje van Maggi.
Op dit moment wil ik iedereen succes wensen met de opstartfase, die is altijd heel erg spannend. Ook moest ik even glimlachen, ik zie dat sommige deelnemers van de kweektest dezelfde cursus als ik gevolgd hebben. Die van mij was meer dan 8 jaar geleden, maar ik volg nog steeds de tips van Wernard en Yolanda (van stichting Mediwiet, red.) 😉
Veel zon, weinig regen, anders valt het plantje zo tegen.
Groeten Alex.
Gefjon Grow
Update 14 mei 2024: Hey hey, hier zijn we weer met een update 😁 Het is al een mooi weertje geweest en dat is de dames aan te zien 😊 En ook het ongedierte trouwens 🙄🙈 Ik las ergens een artikel dat het dit jaar een extreem slakkenjaar is door al de regen sinds oktober, dus dat belooft nog wat 🙈
De fotoperiode gevoelige planten (Big Yeti’s en de Zmäkdaun’s) die staan al een weekje of twee (denk ik) buiten en hebben het naar hun zin. De grootste Big Yeti heeft wel al een slag gewonnen tegen de slakken. Er was boven aan schade van slakken maar de dame is er over en groeit ondanks wat gaten in de bladeren wel mooi door. Ze is ongeveer een kleine 25 cm hoog 😁
We zijn ook eindelijk aan de autoflowers begonnen, en die zijn nu aan het ontkiemen met de bekende koffiefilter en gripzak techniek, en zullen eind deze week nog in potjes worden gestoken. Ben nog aan het twijfelen of ik de grootste Yeti misschien niet in de volle grond zal steken 🤔 maar dat zijn plannen voor later 😁 Ik wens iedereen veel mooi weer, en zo min mogelijk slakken of ander ongedierte. Tot de volgende update 😁
Groene groet, Gefjon Grow 🙏
Zengrower
Update 15 mei 2024: Wat is er leuker dan ‘s morgen je kas inlopen en drie kleine zaailingen vrolijk met de blaadjes omhoog de zon te zien aanbidden?? Je raad het al, de drie autoflowers zijn alle drie ontkiemd en groeien als kool.
Zoals ik in mijn vorige update schreef had ik de zaadjes in de stekpluggen laten ontkiemen. Superhandig (vind ik dan), alleen moeten die zaadjes soms nog een beetje worden geholpen. De Erdbeer wilde denk ik liever in Australië boven de grond komen want die was ondersteboven gaan groeien. Om haar weer rechtop te krijgen moest ik de stekplug voorzichtig openscheuren. Na de ingreep kon ze haar kopje veer boven de plug uit steken. Een hoop gepruts, maar na een uurtje stond ze alweer vrolijk omhoog gericht. Complimenten voor de weerbare cannabisplant en de sterke genetica van SeedStockers!
Voor deze ronde ga ik Biotabs gebruiken, in combinatie met Orgatrex, Bio PK en Compost Tea (eveneens van Biotabs). Ter voorbereiding doe ik eerst wat Mycotrex (een mix van 9 bijzondere soorten endomycorrhizasporen) en Bactrex (trichoderma schimmel) in de aarde. Die zorgen dat de zaailing straks haar eten in hapklare brokjes kan opnemen.
Even bezinnen voor ik met de voeding ga beginnen.
Voordat ik de Biotabs de aarde in drukte, bedacht ik me dat ik deze keer Plagron Royal Mix gebruik als aarde. Hier zit volgens de beschrijving van Plagron voor zeker 6 weken voeding in. Omdat ik geen nutriënt burn wil (teveel voeding waardoor de plant beschadigt), heb ik Biotabs om raad gevraagd. Ze mailden me al snel terug dat het raadzaam is om even twee weken te wachten met de Biotabs in de grond te doen.
Zo kunnen de zaailingen eerst de aanwezige voeding gebruiken en kunnen de Biotabs rustig hun voeding in de bodem gaan afgeven. Ik heb in vorige kweekrondes met Biotabs gemerkt dat de aarde naar verloop van tijd best compact kan worden. Daarom heb ik een literfles Yuccah besteld die ervoor zorgt dat de aarde goed water blijft opnemen. Het is niet goedkoop op zijn zachtst gezegd, maar ik vind het toch een goede toevoeging. Tot op de laatste dag voor de oogst vloeit het water keurig in de aarde alsof het verse potgrond is.
Tot de volgende update en geniet van het mooie weer!
Michel
Update 15 mei 2024: Goedemiddag medewerkers en genieters van mooie planten. Het is even stil geweest sinds de vorige update. Aan de vele kweekverslagen te lezen, zijn al veel mensen druk in de weer met de mooie dames. Ik wens iedereen veel zon en heel veel kweekplezier toe.
De afgelopen paar dagen hebben de dames al lekker kunnen genieten van de Zeeuwse lucht en warmte, wat wel zeldzaam is in deze tijd van regen en donkere dagen.
Na overdag in het natuurlijke licht te groeien, kregen de dames ’s avonds altijd nog een paar uur extra licht, zodat ze toch maar genoeg licht kregen om lekker te groeien. Van het weekend was het zover en zijn de mooi gegroeide dames verhuisd naar hun grote zakken. Hierin zullen ze de rest van het kweekseizoen groeien en bloeien.
Het maakt het iets makkelijker nu ze zakken staan om ze elke keer het meeste zon te gunnen, gedurende de loop van de dag. Aangezien de zon niet overal even veel schijnt in de tuin kan ik ze zo makkelijk verplaatsen. En als ik ze later wil verduisteren dan scheelt het ook.
Zoals op foto te zien is; dit zijn de kweekzakken die ik gebruik. Ze hebben een inhoud van 45 liter, en ik vind ze beter werken dan plastic potten. Deze zakken blijven ademen en zijn ook beter voor je wortelgestel. De dames staan nu in zakken van 2 x 40 liter met Plagron light mix. Eén zak is gevuld met grow mix van Plagron. De light mix is goed genoeg voor 1 à 2 weken voeding, en dan wordt het bijvullen en kijken wat de dames nodig hebben.
Dit jaar ga ik voor Biobizz, of een ander biologisch merk. Het is voor nu een kleine update maar zo blijven we de medewerkers en genieters wel lekker op de hoogte te houden. Laten we hopen dat we nog maar veel van die warme en lekker zonnige dagen krijgen zoals afgelopen weekend. Voor iedereen heel veel succes en dat het maar snel zomer wordt!
De Groene Tuinman
Update 16 mei 2024: Hallo allemaal, hierbij mijn eerste update. De autoflower zaden zijn deze week in de grond gegaan, en de lichtgevoelige zaden vorige week al. Ik was alleen nog vergeten een stukje te schrijven maar bij deze dus een verslagje.
Twee van de drie lichtgevoelige zaden zijn uitgekomen. Er moet nog eentje uitkomen en ik hoop dat die nog opkomt. Ik heb ook nog twee zaden van vorig jaar op laten komen, en die groeien aardig hard. Ze zitten in het gele potje en gaan of nog weg, of ik ga ze ergens in het bos neerzetten. Ik kan helaas geen acht planten kwijt en vind ik het zelf ook een beetje te veel van het goede.
Ik wens iedereen in elk geval een mooi en zonnig kweekseizoen toe!
Groetjes, De Groene Tuinman
Beyond Context
Update 16 mei 2024: Beste iedereen, helaas kan je nooit 24/7 bij je plantjes blijven, en uiteraard is het dan wikken en wegen. Deze dag (14 mei) heeft enkele zaailingen half de nek omgedraaid. Het was prachtig weer en de plantjes stonden blij achter de ramen. Uiteindelijk was de zon veel te fel en de gevolgen zijn duidelijk…
Daarbij door een moestuin in de volle zon nog om te spitten, ben ik redelijk ziek geworden. Longen als een hees musje. Even goed daar gaat het niet om. Ik probeer er sowieso wat van te maken. De autoflowers zijn ontkiemd en gepot. Benieuwd wat de dames zullen brengen 😉
De Big Yeti’s (4 stuks heb ik er) staan er het best voor, samen met de Zmäkdaun. Verder gister wat spintmijt bestreden met simpelweg wat knoflookteentjes. Volgende week hopelijk een betere update. Ik ga aan de liposomal vitamine c, want bent hondsziek.
Dank alle en succes 😃 Beyond Context