(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Willie kweekt de laatste tijd op hoog niveau. Dat geldt voor de temperatuur, de luchtvochtigheid, en niet in de laatste plaats voor zijn Sneeze en Runtz x Layer Cake planten. Gelukkig zit de bloei er na de afgelopen weken ook goed in, alleen groeien de toppen hem nu wel een beetje boven het hoofd…  

Het is alweer bijna een maand geleden sinds ik je heb bijgepraat over mijn Sneeze en Runtz x Layer Cake planten. Wat gaat de tijd toch snel! Gelukkig is de lekkage hier verholpen, en zit ik er weer droog bij. Het was voor het eerst sinds ik kweek dat ik vreemde over de vloer kreeg, terwijl de dames in bloei staan. Ik vond het spannend maar het is gelukkig goed gegaan.

De dames in de twee CNNBS G-Kits hebben de afgelopen weken niet stil gestaan. In de G-Kit XL van één vierkante meter zijn ze zelfs zó groot geworden, dat ik ze tegenwoordig van onderaf te zien krijg. Dus laten we eerst maar een kijkje gaan nemen in deze kweekkast. Daar staan de Runtz x Layer Cake planten, en wel drie stuks naast elkaar.

Bijna twee meter!

De Runtz x Layer Cake links in de kweekkast staat is een echte reus aan het worden. Met een 1 meter en 56 centimeter groeit de top van deze dame al voorbij het armatuur van de CMH lamp. Ik heb nog geprobeerd om de plant iets af te remmen door haar met wat gewichtjes te buigen, maar dat heeft helaas niet voldoende geholpen. Ze groeide gewoon lekker verder. Ik heb de plant maar wat van de bulb van de lamp af laten groeien anders zat ze er nu zeker tegenaan.

De Runtz x Layer Cake’s staan sinds 20 augustus in bloei en hebben een bloeitijd van 65 tot 70 dagen. Dat wil zeggen, 9 tot 10 weken, dus ze moeten het nog wel even volhouden.

De andere twee dames doen ook goed hun best, dus de G-Kit XL is al goed gevuld met toppen. Ze zijn alleen haast niet goed in beeld te krijgen, tenzij ik op een ladder ga staan. Ik hoop dat de toppen komende weken wat in gewicht zullen toenemen zodat ze wat inzakken en weer op de foto kunnen. De 315 Watt CMH heb ik op de hoogst mogelijke stand staan.

Bewatering

De watergrafieken zijn de laatste tijd erg vlak, en dat komt niet omdat de dames geen water kunnen verwerken. Het heeft er meer mee te maken dat ze de laatste tijd geen water meer hebben gekregen, in verband met de hoge luchtvochtigheid. Dit probeer ik onder controle te krijgen, onder meer door ventileren en de bewatering iets te beperken.

De Runtz x Layer Cake’s krijgen één liter water met voeding per dag. De Sneeze planten krijgen tussen de 700 en de 800 milliliter water. Alle dames krijgen daarin de voeding van Plagron, en de hoeveelheid laat ik afhangen van de luchtvochtigheid in de kweekkasten.

Het klimaat

Daar zijn ze dan de klimaatgegevens. Het is voor mij al een tijd geleden sinds ik in de zomermaanden heb gekweekt. Ik weet nu ook weer waarom ik het in deze periode van het jaar het liefst oversla. Dat heeft voornamelijk te maken met de warme, vochtige dagen. Dan krijg ik de luchtvochtigheid erg lastig omlaag, en daardoor wordt de kans op schimmel en andere narigheid ook een stuk groter.

Ik heb de grote en de kleine G-Kit kweekkasten ook weer samen in één kamer staan. Na de dakdekkers die de lekkage kwamen verhelpen, heb ik de kleine kweekkast dus niet teruggezet in de andere kamer. De gemiddelde temperatuur in de G-Kit XL was de afgelopen maand 27,2 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid was 58,7% en de VPD was 1,49 kPa. De luchtvochtigheid is dus wel wat aan de hoge kant maar er komen drogen dagen aan en dan zal het wel weer goed komen

Dan zijn we aangekomen bij de klimaatgegevens van de kleine CNNBS G-Kit van 0,36 vierkante meter (60 x 60 cm). De gemiddelde temperatuur was hier 25 graden Celsius, De gemiddelde luchtvochtigheid was 59,8% en de VPD was 1,27 kPa.

Ook hier was de luchtvochtigheid aan de hoge kant …maar Willie is toch niet gek met twee G-Kits in één kamer? Dat is zeker waar, maar deze kamer is aangesloten op de centrale afzuiging van het huis, wat het probleem van extra vocht oplost. Als het in het hele huis echter zo vochtig is, dan helpt die afzuiger ook niet meer maar dat is gewoon overmacht.

Herfst voor Sneeze?

Over dan naar de kleine CNNBS G-Kit met daarin de twee Sneeze planten. Deze staan ook alweer een tijd in bloei. De bloei is gestart in week 32 en zal net als de Runtz x Layer Cake een kleine tien weken in beslag gaan nemen. Nou is mijn ervaring met de Sneeze dat het ook een week of 8 kan gaan worden maar we zullen het gaan zien. De Sneeze dames zijn de afgelopen paar dagen wel ineens aan het verkleuren. Ze waren daarvoor nog mooi egaal groen. Is de herfst al aangebroken voor deze planten?

De kweekkast is gelukkig ook al goed gevuld met toppen, alleen zijn deze iets groter dan in de G-Kit XL. De Sneeze links heeft een lengte van 83 centimeter, en de hoofdtop heeft een diameter van 3,30 centimeter. De Sneeze aan de rechterzijde heeft een lengte van 94 centimeter en ook deze hoofdtop heeft een diameter van 3,30 centimeter. De 150 Watt G-Bars (het oude model) hangt 25 centimeter boven de toppen.

Nieuwe kweekvideo

Nou, de problemen met de camera’s zijn weer opgelost, en ik heb de dames weer vastgelegd. Wat zijn ze de afgelopen weken gegroeid zeg! De planten dansen eerst nog druk heen en weer in de video, maar wanneer de bloei start wordt dat steeds minder. De Runtz x Layer Cake is ook bijna te groot geworden om nog goed in beeld te krijgen, maar ik doe m’n best om de bloei goed vast te leggen.

Dit was het weer voor deze keer. Ben jij er over 14 dagen ook weer bij? dan gaan we het hebben over de trichomen en gaan we die uiteraard ook vastleggen. Zou de luchtvochtigheid dan ook al iets gedaald zijn?

Willie Wietman

(advertentie)