(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In de kweekkasten van onze Willie Wietman hebben de jonge wietplantjes moeten vechten om in leven te blijven. Ze konden nauwelijks op eigen benen staan, zo warm was het maar ze hebben het bijna allemaal overleefd. Om eens te kijken hoe warm zijn kweeklamp nou wordt maakte Willie deze week een warmtebeeld-video maar natuurlijk ook weer een nieuwe time lapse.

We zijn weer 14 dagen verder sinds ik laatst van me liet horen, en pff wat waren ze warm! Ik weet nu ook weer waarom ik in deze periode van het jaar het liefst niet kweek. Het wordt erg warm in huis van de twee G-Kits, en ín de twee G-Kits wordt het nóg veel warmer. Zoals je kunt zien zijn de dames inmiddels verhuisd, en is er weer een hoop gebeurd, en om daar meer over te vertellen zullen we maar snel starten.

Het kiemen ging goed maar in de eerste week ging het goed mis. Het was warm en heel droog en dat vonden de dames niet zo fijn. Het was zelfs zo erg dat ik het gevoel had dat geen van de planten het zou gaan overleven. Maar na wat goede zorgen en met gedoseerd licht hebben de dames het overleefd. Helaas hebben ze het echter niet allemaal gered. Ik heb afscheid moeten nemen van het Sneeze plantje.

Verhuizen, verpotten & mikado

Toen ik genoeg vertrouwen had dat het goed zou komen, ben ik afgereisd naar de growshop voor benodigdheden. Daar heb ik het volgende meegenomen: twee zakken merkloze All-Mix aarde van 50 liter, en één zak Mega Worm van Plagron. Op zaterdag de eerste vond ik het wel een mooie datum om de dames te verhuizen en te verpotten. Dit was ook wel nodig want de dames zagen er niet zo goed uit. Het verpotten verliep goed, alleen waren de dames erg fragiel waardoor ik ze niet zo diep in de pot heb kunnen planten.

Ik heb de drie Runtz x Layer Cake in de CNNBS G-Kit XL geplaatst onder de 315 Watt CMH. Ik durfde het niet aan om de lamp meteen op 18/6 te zetten in verband met de hoge temperaturen en lage luchtvochtigheid. Het is ook al twee jaar geleden dat ik de kweekkasten voor het laatst in de volle zomer in gebruik had. Ik heb de tijd dat de lamp brandt dagelijks met 4 uur opgevoerd tot ze op 18/6 stonden. Doordat ik de Runtz x Layer Cake te hoog heb geplant, bleven ze een beetje op de bodem hangen. Dat vond ik afgelopen week niet zo erg maar het wordt tijd dat de dames rechtop gaan staan.

Ik zet de Runtz x Layer Cake dames weer rechtop met mijn mikado-techniek. Ik hoop dat ze daardoor weer snel op eigen kracht rechtop kunnen staan. Tevens voorkomt het dat je stokjes gaan rotten en daardoor weer langer mee gaan.

Storm Poly

Vorige week woensdag was de dag waarop de storm Poly over ons land trok, en bij mij een kleine lekkage aan m’n uitbouw heeft opgeleverd. Dan zit je dus lekker te gamen, kijk je omhoog, en zie je ineens een natte plek terwijl het buiten met bakken uit de lucht komt. Shit! Paniek!

Nu moet er een dakdekker komen en waar hij moet zijn staat een CNNBS G-Kit. Gelukkig viel de lekkage mee en is de kweekkast makkelijk te verplaatsen naar een andere kamer. Alleen staan er nu twee kasten in een niet al te grote slaapkamer.

De nieuwe sensor

Na het schrijven van mijn vorige verslag hebben de mensen van Switchbot besloten om een update door te voeren. Na deze update is het mogelijk om al hun sensoren met de VPD gegevens uit te lezen. Dit is natuurlijk super van ze, alleen jammer dat ik net drie nieuwe heb besteld in verband met die functie. Maar goed, laten we het positief bekijken. Ik heb nu twee meetpunten in de kast om mee aan de slag te gaan.

Een van de sensors zit dus onder de afzuiger en de tweede (nieuwe) zit op de ventilator op het armatuur. Na de update ben ik meteen met de gegevens aan de slag gegaan. Ik had de twee sensors al op elkaar afgesteld toen de G-Kit leeg was (de temperatuur en luchtvochtigheid zijn op elkaar afgestemd). Maar tot mijn verbazing was er ondanks dat ik de sensor op een ventilator had geplaatst, een temperatuurverschil van ruim drie graden. Hierdoor was er natuurlijk ook een afwijking in de luchtvochtigheid.

Als we de grafieken van de VPD meting naast elkaar houden zien we dat daar een aardig verschil in zit. Maar als we goed kijken zien we wel dat de grafiek dezelfde beweging maakt. Dus als ik daar het gemiddelde van zou nemen moet ik goed zitten denk ik zo.

Nu ben ik wel nieuwsgierig geworden hoe warm het oude model van de G-Bars (de 150 Watt versie) wordt. En heeft de ventilator die ik boven de middelste G-bar heb hangen wel nut? Om het te bekijken heb ik de Cat s60 erbij gepakt. Met deze mobiele telefoon kun je warmtebeelden maken. Dat heb ik gedaan en hier zie je het resultaat.

Zoals je in de video ziet, loopt de temperatuur snel op tot een max van 60 graden Celsius op de lamp zelf. Wat ik ga doen met deze informatie weet ik nog niet helemaal. Maar dat ik er iets mee ga doen is wel zeker, en daar zal ik over twee weken denk ik nog wel op terugkomen.

De Sneeze

In de kleine CNNBS G-Kit vinden we de twee overgebleven Sneeze plantjes. Ook deze dames hadden wat problemen met rechtop staan, dus heb ik deze dames ook even geholpen. Nadat ik de planten ook hier geleidelijk aan het licht heb laten wennen staan ze ook hier nu op het 18/6 lichtschema.

In de kweekvideo van deze week, zien we dat het twee keer bijna mis ging. Helaas zien we ook één gesneuvelde wietplant, maar gelukkig heeft de rest het overleefd. Het gevecht tegen de warmte kun je in de video mooi zien. Wat zijn wietplanten toch sterk!

Dit was hem weer voor deze keer. Ben jij er over 14 dagen ook weer bij? Dan gaan we het onder meer hebben over de hoogte van de plantjes, en zien we hoe groot ze over twee weken zijn, en of ze dan ook al op eigen benen staan? Misschien is het dan zelfs al tijd voor 12/12…

Willie Wietman

(advertentie)