(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Twee weken geleden oogstte onze Wietman een klein beetje in paniek ineens al zijn wietplanten, omdat hij toprot in een van zijn toppen ontdekte. Inmiddels is zijn oogst gedroogd, en is het voor Willie tijd om alles netjes op een rijtje te zetten. Hij weegt dan ook zijn oogst, analyseert de vergaarde data en sluit af met een time lapse video van zaad tot aan de oogst. Geniet ervan, want dat doet Willie zelf ook!

Het was misschien zwaar maar je hebt het weer doorstaan; twee weken wachten zitten er weer op. Zoals je denk ik nog wel weet heb ik alle Sneeze planten vorige keer geoogst omdat ik toprot in een van de toppen ontdekte. Deze week is het tijd voor de round up van de kweek. En daar bedoel ik dan niet het bestrijdingsmiddel mee maar een concluderend verhaal over de kweekronde. We gaan dit keer diep in de gegevens duiken, en natuurlijk even afwegen wat de opbrengst van deze kweekronde was. En laten we daar maar eens mee van start gaan.

115 + 259 gram en te veel water

De opbrengst uit de CNNBS G-Kit met mijn oude vertrouwde 150 Watt G-Bars LED is 115 gram droog. Dit had natuurlijk meer kunnen zijn als er geen toprot was. Dit frustreerde me behoorlijk, en met name omdat dit niet de eerste keer is dat het gebeurde. Ik ben dus even op zoek gegaan naar een mogelijke reden daarvoor. En deze speurtocht heeft zelfs nog iets opgeleverd ook!

Bij het checken van de luchtvochtigheid gegevens zag ik namelijk toch iets raars. Ik dacht dat de hoge luchtvochtigheid iets van de laatste twee weken was, maar dat blijkt niet het geval. Bij het uitlezen van de gegevens kwam ik tot de conclusie dat de luchtvochtigheid de afgelopen maanden al veel te hoog was. Het gemiddelde ligt rond de 65 procent en dat is tijdens de bloei wat aan de hoge kant. Ik heb dus ook zeker het vermoeden dat dát de oorzaak is geweest van de toprot besmetting.

Het kan in ieder geval niet liggen aan de ventilatie, want dat is prima in orde. Ik denk echt dat het te maken heb met het bewateren van de planten in de kweekkast. Zodra dat rond de liter per plant komt lijkt het mis te gaan met de luchtvochtigheid. Ik denk dat ik het in de toekomst terug zal brengen naar 700 tot 800 milliliter, als de planten in de bloeifase staan. Bij het teruglezen van mijn oude gegevens lijkt dat wel te kloppen.

De opbrengst uit de CNNBS G-Kit XL is helaas ook geen topscore maar ik mag zeker niet klagen. De drie Sneeze dames hebben hun best gedaan en hebben me voor de goede zorgen beloond met 259 gram lekkere wiet.

Wat kost zelf kweken per gram?

Ik heb dit keer een hoop cijfers bijgehouden, en ik maak ook gelijk even van de gelegenheid gebruik om de meest gestelde vraag te beantwoorden. En dat is of het kweken in de G-Kits kweekkasten nou eigenlijk rendabel is? Het korte antwoord daarop is: JA, dat is het zeker, en dat zal zometeen ook uit de cijfers blijken.

Wat ben je nou kwijt aan kweekspullen?
Om die vraag te beantwoorden heb ik alles even op een rijtje gezet.

  • Plagron Alga Grow, 1 liter: €12,99
  • Plagron Alga Bloom, 1 liter: €12,99
  • Plagron Power Root, 500 ml: €15,99 (slechts ¼ gebruikt, dus €4,99)
  • Plagron Wormenmest, 25L: €15,50
  • Merkloos Allmix 50L: €9,00 (keer 2 zakken, dus €18,00
  • Waterverbruik 269,65 liter: €0,38

Dat komt dan in totaal uit op €64,85 aan kweekbenodigdheden maar ik heb de stroomkosten nog niet meegerekend. Deze kosten heb ik de afgelopen ronde echter allemaal vastgelegd, dus die kan ik ook eindelijk meerekenen.

Het komt neer op 500,68 kWh voor 81,5 dagen (of 11,64 weken) kweken met de grote G-Kit XL. Ik moet daarbij vermelden dat mijn stroomverbruik iets hoger is dan dat van de standaardkast. Dat komt door het gebruik van camera’s en extra ventilators. Dat komt dan neer op 500,86 kWh x de kosten voor stroom. Ik hanteer hier een prijs van €0,45 per kWh en kom dan uit op €225,28 aan stroomkosten.

In totaal kom ik dan uit op €290,13 aan kosten, voor 259 gram aan wiet. Per gram omgerekend is dat dan €1,12 per gram wiet. Uiteraard zit hier niet de aanschaf van de kast bij maar als je die koopt dan heb je hem na twee kweekrondes volledig terugverdiend.

Temperatuur en luchtvochtigheid

Het klimaat in de G-Kit XL was deze kweekronde top, bij mijn weten (de toprot zat in de kleinere G-Kit en niet in de G-Kit XL). De temperatuur was lekker stabiel en de luchtvochtigheid liep alleen in de eerste week van mei erg op. De 315 Watt CMH lamp heeft steeds ongeveer 30 centimeter boven de dames gehangen.

De volgende kweekronde ga ik in de gewone CNNBS G-Kit weer aan de slag met de Sneeze. In de G-kit XL ga ik aan de slag met een voor mij nieuwe wietsoort, maar ik hou ik je nog even in spanning over welke dat is. Het was de bedoeling om alweer aan de slag te gaan maar met het mooie weer op komst heeft m’n volkstuin even voorrang.

Time lapse van de hele kweek

Aangezien de ronde voorbij is, kunnen we de volledige kweek weer op mijn YouTube kanaal aanschouwen. In een time lapse welteverstaan anders zou het wel een hele lange video zijn. Van kleine plantjes tot volwassen Sneeze dames dus, ik hoop dat je ervan geniet. Dat doe ik inmiddels namelijk wel 😂

Dit was het even voor nu. Ben jij er over 14 dagen ook weer bij? Dan zal ik natuurlijk onthullen welke wietzaadjes ik in de G-Kit XL ga kweken. Misschien zijn ze dan ook zelfs al ontkiemd… Tot dan!

Willie Wietman

(advertentie)