(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Duitse burgers kunnen met pensioen wanneer ze 66 jaar oud zijn, maar dat voorrecht is niet voor alle Oosterburen weggelegd. Dat blijkt uit een wel heel bijzondere rechtszaak in Oost-Friesland. Hoewel de 82-jarige (!) verdachte al een strafblad heeft van hier tot Berlijn, kreeg hij van de rechter toch genade in de vorm van een “allerlaatste waarschuwing”. 

Op een heel oude Duitse fiets…

Wij zouden al blij zijn als we de 82 jaar überhaupt halen, met al dat gerook en zo. Maar de krasse knar die maandag moest opdraven in de districtsrechtbank van Aurich – een plaats in Oost-Friesland in de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen – draait zijn gerimpelde handen daar niet voor om.

De 82-jarige, een voormalige zeeman, moest zich bij de rechters verantwoorden voor het dealen van cannabis. Niet dat deze bejaarde Duitser nu direct een nieuwe Pablo Escobar is – het ging volgens de Duitse media om ‘enkele tientallen grammen wiet in 2022 en het begin van 2023’. Maar toch, 82 mensen!

Strafblad met 24 eerdere veroordelingen

De dealende zeeman-aan-wal ontkende de aanklacht totaal niet. Hij zei tegen de rechter dat hij wel wiet móest gaan dealen, omdat zijn karige pensioentje van 800 euro per maand onvoldoende was om de kosten van levensonderhoud te dekken.

De promotieposters van de rechtbank in Aurich moesten halsoverkop worden aangepast aan het verrassende vonnis… [foto: DesignRage/Shutterstock]

Nou kunnen wij Der Alte met alle goede wil van de wereld geen lieverdje, of knuffelopa zo je wilt, noemen. Integendeel; volgens het Openbaar Ministerie is de dealende matroos al 24 keer (!) eerder veroordeeld en heeft ie zelfs nog een voorwaardelijke straf uitstaan.

Ofwel, of de rechtbank onze plantenvriend maar even wilde veroordelen tot een gevangenisstraf van 34 maanden.

Stramme benen strekken en juridische grenzen oprekken

Gelukkig gaat dat feest voor het OM niet door. Sterker nog, er is sprake van een totale afgelasting van alle festiviteiten aangezien de rechter van dienst vindt dat we hier met ‘een speciaal geval’ te maken hebben. Specifiek speciaal vanwege zijn armoede en gezondheidsproblemen.

“Wij hebben rekening gehouden met de omstandigheden waarin u dit gedaan heeft”, sprak de rechter tegen de stokoude dealer. Die tot zijn wellicht eigen stomme verbazing hoorde dat hij niet de bak in hoeft, maar dit wel als “de allerlaatste waarschuwing” moet beschouwen.

Oftewel: de Duitse übergrens ligt niet bij 24 veroordelingen, maar vanaf heden bij 25 strafrechtelijke uitglijers.

LEES OP CNNBS OOKDrie opa’s worden voor het eerst (heel erg) stoned!

[openingsbeeld: mikeledray/Shutterstock]
(advertentie)