- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
Antigua & Barbuda legaliseert wiet voor rastafari – waarom eigenlijk?
Op Jamaica is cannabis – als heilig sacrament – voor aanhangers van rastafari al enige jaren terug gelegaliseerd, en nu volgt ook de eilandenstaat Antigua en Barbuda. De minister-president van het land, Gaston Browne, ging zelfs zover om een officiële verontschuldiging uit te spreken richting de rasta’s vanwege de jarenlange vervolging en het daaraan gekoppelde bestrijden van wiet. Maar hoe zit het nu precies met rastafari en cannabis?
Ethiopische keizer Haile Selassie
Rastafari of rasta is een levensbeschouwing met wortels in Jamaica. De naam komt van Ras Tafari Makonnen, de naam van de Ethiopische keizer Haile Selassie. Rastafari’s geloven in de goddelijkheid van Haile Selassie. Voor veel aanhangers is hij de reïncarnatie van Jezus.
De beweging kent geen officiële centrale leiding en heeft wereldwijd een paar miljoen aanhangers. Aanhangers staan bekend als rastafari’s of rasta’s. Ook worden ze wel natty dreads of Rasta rebels genoemd. De interpretatie van de beweging als een geloof of religie is volgens veel aanhangers een misvatting, omdat het wordt gezien als een geesteshouding gecombineerd met een manier van leven.
De oorsprong van rastafari ligt in Jamaica in de jaren 1930, bij de gekleurde bevolking die door het slavernijverleden onderaan de sociale ladder stond. Ook elders in het Caribische gebied kom je derhalve veel rasta’s tegen.
Spliffs en chalice pipes
Het “geloof” is een samensmelting van de leer van het Oude Testament en een verlangen om terug te keren naar Afrika. De boodschap werd in de jaren 70 over de wereld verspreid door de Jamaicaanse muziekiconen Bob Marley en Peter Tosh – twee van de beroemdste exponenten van rastafari.
De persoonlijke relatie van een Rastafari met “Jah”, of God, staat centraal in deze levensbeschiouwing.
Volgelingen van rastafari geloven dat het gebruik van wiet wordt voorgeschreven door bijbelse passages en dat het “heilige kruid” een meditatieve staat opwekt en hen dichter bij het goddelijke brengt.
De gelovigen roken het als sacrament in ‘chalice pipes’ (een soort bongs gemaakt van kokosnoten of kalebassen) of in jointjes die ‘spliffs’ worden genoemd. Ook voegen rasta’s het toe aan biologische stoofpotjes op plantaardige basis en leggen het in vuren als brandoffer.Ganja
‘Ganja’, zoals wiet in het Caribisch gebied wordt genoemd, heeft een lange geschiedenis in Jamaica en de komst ervan dateert van vóór het Rastafari-geloof. Arbeidsmigranten uit India brachten de cannabisplant in de 19e eeuw naar het eiland en het werd populair als medicinaal kruid.
De meeste rastagroepen vereren de overleden Ethiopische keizer Haile Selassie. Dit is geworteld in de voorspelling van de Jamaicaanse zwarte nationalistenleider Marcus Garvey in 1920 dat een “zwarte koning zal worden gekroond” in Afrika, die een “dag van bevrijding” zal inluiden.
Toen een Ethiopische prins met de naam Ras Tafari, die de naam Haile Selassie I aannam, in 1930 keizer werd, zagen de afstammelingen van slaven in Jamaica dit als bewijs dat Garveys voorspelling in vervulling ging.
En toen Haile Selassie in 1966 Jamaica bezocht, werd hij begroet door aanbiddende menigten en sommige rastafari hielden vol dat er wonderen en andere mystieke gebeurtenissen plaatsvonden tijdens zijn bezoek aan het eiland.
Excuses van premier aan alle rasta’s
Maar de rasta aanhangers, waaronder veel zwarte en gekleurde mensen, hebben te maken gehad met zowel raciale als religieuze profilering vanwege hun rituele gebruik van cannabis. Dat feit wordt zelden zo benoemd als door de premier van Antigua en Barbuda, ter gelegenheid van het legaliseren van cannabis voor rastafari.
Met die wijze woorden sluiten we dit artikel dan ook gepast – en zelf ook weer ietsje wijzer – af: