(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Eén van de meest onderbelichte aspecten van medicinale cannabis is het potentiële gebruik ervan bij de behandeling van verschillende aandoeningen bij kinderen. Hoewel medicinale cannabis steeds meer geaccepteerd wordt als een behandelingsoptie voor volwassenen, is er minder onderzoek gedaan naar de effecten ervan op kinderen.

Sommige studies suggereren dat medicinale cannabis kan helpen bij de behandeling van epilepsie bij kinderen, vooral in gevallen waarin conventionele medicijnen niet effectief zijn gebleken. Cannabidiol (CBD), een niet-psychoactieve component van cannabis, heeft aangetoond dat het epileptische aanvallen kan verminderen bij bepaalde vormen van epilepsie, zoals het syndroom van Dravet en het syndroom van Lennox-Gastaut.

Bovendien zijn er aanwijzingen dat medicinale cannabis gunstig kan zijn voor kinderen met autisme, ADHD en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Onderzoek lastig

Onderzoek doen naar de therapeutische effecten van medicinale cannabis bij kinderen ligt echter zo gevoelig dat vrijwel geen wetenschapper zich er graag aan waagt.

Bovendien is het ingewikkeld om hier fondsen voor te krijgen, omdat de organisaties die zich bezighouden met fondsenverstrekking voor wetenschappelijk onderzoek zoals in Nederland de NWO, ZonMw en KWF Kankerbestrijding vaak goede banden onderhouden met de farmaceutische industrie. En ‘Big Pharma’ heeft niets te winnen heeft bij een opkomst van het onpatenteerbare cannabis.

We zijn dus grotendeels aangewezen op zogenaamd anekdotisch bewijs voor de werkzaamheid van ‘mediwiet’ bij kinderen, oftewel de verhalen van (vooral) hun ouders. De medische wereld wil nog wel eens schamper doen over de waarde van anekdotisch bewijs, maar wie zich erin verdiept zal toch moeten erkennen dat het voor de betreffende families zelf vaak een verschil van dag en nacht maakte toen ze besloten om hun kind dan maar wietproducten toe te dienen.

Uit anekdotisch bewijs komt naar voren dat ook kinderen – en hun ouders – baat kunnen hebben bij cannabis als alternatieve medicatie wanneer reguliere, farmaceutische medicijnen tekortschieten… [foto: Ayrat Gabdrakhmanov/Shutterstock]

Praktijkverhalen

Zo is daar de Amerikaan Jayden David, die gediagnosticeerd werd met het syndroom van Dravet, een zeldzame en ernstige vorm van epilepsie bij kinderen. Hij had dagelijks last van meerdere aanvallen. Na het gebruik van CBD-olie ervoer Jayden een dramatische afname van de frequentie en intensiteit van zijn aanvallen.

Zijn verhaal heeft geholpen om het bewustzijn over de potentiële voordelen van medicinale cannabis bij kinderen met epilepsie te vergroten, omdat o.a. CNN er aandacht aan besteedde.

De ouders van de 3-jarige kleuter Cecilia uit Los Angeles zetten haar slopende chemokuur voor longkanker stop en lieten haar THC- en CBD-olie slikken. Het kind herstelde uiteindelijk volledig.

Uit scans in het ziekenhuis bleek dat de tumoren van Cecilia ofwel verdwenen waren of sterk in omvang waren afgenomen. Sindsdien heeft ze geen tekenen of symptomen van de kanker meer vertoond.

Landon Riddle, een Amerikaans patiëntje van eveneens 3 jaar oud, werd in 2012 gediagnosticeerd met acute lymfatische leukemie (ALL). Hij onderging agressieve chemotherapie, maar de bijwerkingen waren ernstig en hij leed aan hevige pijn en verlies van eetlust.

Zijn moeder Sierra begon hem medicinale cannabis toe te dienen om zijn symptomen te verlichten, en ze merkte dat Landon beter begon te eten en minder pijn had.

Uiteindelijk herstelde hij zelfs helemaal. Sierra kan het zelf nog steeds nauwelijks geloven: “Ik hoop dat Landon opgroeit en de erfenis ziet die hij op jonge leeftijd heeft gecreëerd. Ik hoop dat hij wortel kan schieten in de kracht dat wat hij deed zonder het te weten de loop van de geschiedenis heeft veranderd en dat het oké is om anders te zijn.”

Het laat zich raden wat er dan vaak als eerste uit alle lesstof op medische universiteiten verdwijnt: vrijwel alles wat natuurlijk en niet-patenteerbaar is

Op tweejarige leeftijd had Cheyenne Zwicker uit Irma, Alberta (Canada), al zes chemokuren ondergaan. In 2013 was er neuroblastoomkanker bij haar vastgesteld. Artsen zeiden na drie niet-succesvolle operaties dat het operatief verwijderen van haar kwaadaardige tumor in het sympathisch zenuwstelsel uiteindelijk te risicovol zou zijn. Men kon niets meer voor haar doen, werd er gezegd.

Haar ouders besloten ten einde raad om haar dan maar wietolie te geven. Het resultaat was verbluffend. “Binnen een maand ging ze van niet springen, niet klimmen en geen trappen op, naar het allemaal perfect doen! En ze at! En de kwaadaardige massa stopte met groeien. En haar nieren waren eerst te klein, maar die werden ook normaal. Nu is ze bijna 5 jaar en het gaat prima met haar. Ze leeft en ze is perfect,” zegt haar moeder Mandy.

De 17-jarige Amerikaanse Alexander “AJ” Kephart genas geheel van bot- en longkanker toen zijn ouders hem cannabisolie begonnen toe te dienen nadat de reguliere oncologie hem al opgegeven had.

In de praktijk is het – met dank aan overheid, wetgeving en Big Pharma – best lastig om aan wietolie met THC te komen… [foto: Dmytro Tyshchenko/Shutterstock]

Het wiel steeds opnieuw uitgevonden

En zo zijn er vele verhalen, die vaak grotendeels hetzelfde verlopen: ouders horen eerst tot hun ontsteltenis dat hun kind een ernstige aandoening heeft, ze doorlopen het hele medische circuit, staan uiteindelijk met lege handen en wenden zich dan maar tot een middel dat geen enkele arts hen ooit aanraadde, maar waar ze op internet wel van alles over lezen. En dat vaak tot hun stomme verbazing nog werkt ook.

Een vreemde route waar waarschijnlijk voorlopig ook nog geen verandering in zal komen, omdat vrijwel iedere medische universiteit ter wereld gesponsord wordt door de farmaceutische industrie. Die wil in ruil daarvoor vaak graag ook iets te zeggen hebben over het beschikbare lesmateriaal. En het laat zich raden wat er dan vaak als eerste uit alle lesstof verdwijnt: vrijwel alles wat natuurlijk en niet-patenteerbaar is.

Verkrijgbaar via thuismakers

Bij de Nederlandse site THC-Olie.nl die via een netwerk van thuismakers medicinale wietproducten beschikbaar stelt aan patiënten, komen er af en toe ook aanvragen voor kinderen binnen.

Zij zeggen: “Wij laten de verantwoordelijkheid hiervoor bij de ouders. Geen enkele ouder wil waarschijnlijk een stoned kind hebben rondlopen, maar soms zijn ouders het reguliere circuit zo zat dat ze dit willen proberen. Wie zijn wij om daar een oordeel over te vellen? Medicijnen die kinderen in het ziekenhuis toegediend krijgen zoals Ritalin en Oxycodon hebben vaak ook bijwerkingen die veel zwaarder zijn cannabis. Wij adviseren ze zo goed mogelijk en leggen er de nadruk op om vooral rustig te beginnen. Eerst één klein druppeltje wietolie en dan kijken wat er gebeurt.

Tot nu toe gaat dat goed, we krijgen geen negatieve feedback. Net als bij dieren trouwens. We hebben poezen, honden, paarden en een enkele keer een geit geholpen, dat werkt vaak ook prima. Vrijwel alle levende wezens zijn uitgerust met hetzelfde endocannabinoïde systeem dat vaak beter gaat functioneren wanneer er fytocannabinoïden toegediend worden. En het onderdrukt de pijn.”

[Dit artikel is geschreven door de mensen van THC-olie.nl op verzoek van CNNBS en de vele lezers die willen weten hoe ze – tegen normale prijzen – aan kwalitatief goede wietolie kunnen komen]

[openingsfoto: Dmytro Tyshchenko/Shutterstock]
(advertentie)