(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De overheid in de Amerikaanse staat New York staat deze zomer ‘cannabis boerenmarkten’ toe, om zo de legale wietindustrie de mogelijkheid te geven om van de aanzienlijke overproductie af te komen. Het is alweer een teken dat het niet helemaal op rolletjes loopt met de legalisatie van recreatieve cannabis daarginds.

Overschotten wegwerken op de markt

Het New Yorkse Office of Cannabis Management (OCM) heeft vorige week aangekondigd dat ondernemers uit de sector deze zomer cannabis farmers’ markets mogen organiseren om meer producten te verkopen, aldus een bericht van NY Cannabis Insider.

Het plan, dat werd aangekondigd door OCM Director of Policy John Kagia tijdens een bijeenkomst met de Cannabis Association of New York, houdt in dat de voorwaardelijk gelicentieerde telers en detailhandelaars van de staat zullen samenwerken om de assemblage en exploitatie van de boerenmarkten te organiseren.

13 coffeeshops voor 20 miljoen New Yorkers

Uiteindelijk moeten de markten een kans bieden aan de legale wiettelers om hun overaanbod te verkopen, aangezien er momenteel slechts 13 operationele dispensaries (een soort coffeeshops) in de staat zijn. ‘En de schapruimte te vol is voor de miljoenen dollars aan cannabisproducten die de telers in de staat hebben geproduceerd’, aldus het rapport.

Deze zomer kunnen cannabisliefhebbers in New York gewoon op de markt hun wietje kopen…

“Een minimum van drie telers en één detailhandelaar kunnen evenementen organiseren waar telers hun toppen en voorgedraaide joints kunnen verkopen”, verklaarde Kagia, “en ze mogen dit doen via een detailhandelaar, maar op locaties zonder winkel.”

Regelgevers moeten de details voor het boerenmarktprogramma nog afronden en dat proces kan nog een maand duren, aldus het agentschap.

Juridische gedoe, overproductie, belastingtegenvaller, illegale concurrentie

Medicinale cannabis is sinds 2016 legaal in de staat New York, gevolgd door de legalisatie van recreatieve cannabis in 2022. Maar van het spreekwoordelijke leien dakje gaat het tot nu toe niet echt.

De cannabisindustrie in de staat is tot nu toe geplaagd door juridische uitdagingen en vertragingen, waardoor minstens één bedrijf uit een andere staat – Terrapin uit Colorado – zijn uitbreidingsplannen in New York inmiddels heeft geannuleerd.

Ondertussen blijkt uit een recent rapport van MPG Consulting dat de trager dan verwachte invoering van adult-use cannabis de staat de komende acht jaar tot 2,6 miljard dollar (!) aan gederfde belastinginkomsten kan kosten.

Eerder deze maand hebben wetgevers 16 miljoen dollar van de jaarlijkse begroting van de staat uitgetrokken voor het aanpakken van de – nog immer prominent aanwezige – illegale wiethandel in New York.

[beeld: Red_Eyes/Shutterstock]
(advertentie)