(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als donderslag bij een heldere hemel heeft Willie Wietman ineens al zijn wietplanten geoogst. Een rot plekje aan een van de Sneeze planten in zijn kleine kweekkast wakkerde een sterke toprot-angst bij hem aan. Daarna moesten ook de Sneeze planten in zijn G-Kit XL eraan geloven. Arme Willie…

We zijn weer twee weken verder sinds mijn laatste kweekverslag, en tot mijn spijt moet ik melden dat de dames geoogst zijn. Het zit me nog steeds niet lekker. Nou, ik zal maar starten want je vraagt je vast af wat er gebeurd is…

Toprot vóór moederdag

Ik start voor de verandering even met de kleine CNNBS G-Kit. Het was de dag voor moederdag toen ik de dames ging bewateren. Ik had de rechter Sneeze net water gegeven toen ik een bepaalde geur rook. “Nee, dat zal toch niet? Dat kan toch niet?”

Na een kleine inspectie vond ik het al snel genoeg; het zat in de hoofdtop van de linker Sneeze-plant: toprot! Na een paar harde vloekwoorden ben ik maar aan de slag gegaan. Zo onverwachts en onvoorbereid oogsten vind ik maar niets. En er was nog haast bij ook, want ik moest mevrouw Wietman de volgende dag immers ook nog in de watten leggen.

Na een kleine drie uur werk was de klus wel geklaard. Ik heb hier helaas geen foto’s van; die ben ik in de haast vergeten. Met toprot moet je erg voorzichtig te werk gaan; je wil de schade tot een minimum beperken. Dat is gelukkig ook gelukt. De toprot bleek gelukkig alleen maar in de hoofdtop te zitten van de linker Sneeze. Het was de dagen hiervoor erg vochtig in huis geworden door de regen. Ik heb het vermoeden dat dat de oorzaak was.

Hoeveel wiet ik ondanks de voortijdige oogst nog van de dames heb gehaald, blijft nog even een verrassing. Het was op het moment van schrijven nog net niet helemaal droog; dat duurt nog een dag of twee. Over dus naar de CNNBS G-Kit XL.

Toprot-angst

De eerste week ging het nog goed in mijn kweekkast van één vierkante meter. Hier staan zoals je weet ook Sneeze planten, en die stonden er netjes groen bij. Vanaf dinsdag ging het echter ook hier mis. De plant rechts achterin begon ineens snel te verkleuren. Met de andere dames was niets aan de hand.

De angst voor toprot hield me inmiddels echter wel in een houtgreep, waardoor ik het allemaal niet meer vertrouwde. Dit heeft mijn beslissing wellicht wat vertroebeld, maar die donderdag heb ik ook deze planten geoogst.

Het blijft een apart iets als een wietplant nog goed drinkt maar tegelijk heel snel verkleurt. Het was de plant die qua groei eerst wat achterbleef. Hierdoor heb ik deze wel een keer te veel water gegeven. Als ik nou iets meer lef had, had ik ook alleen de verkleurde Sneeze er tussenuit kunnen halen maar zo’n pro ben ik helaas nog niet. Wie weet dat ik het de volgende keer wel aandurf. Het meest irritante is dat er achteraf niets mis bleek te zijn, en nu ligt alles te drogen.

De kweekvideo is door alle tumult helaas nog niet af maar die kun je in de loop van de week wel op mijn YouTube kanaal verwachten. Na het oogsten heb ik deze keer m’n spullen gepakt en ben ik op een mini-vakantie gegaan. Normaal gesproken moet ik altijd voor mijn plantjes zorgen maar die had ik toch al niet meer. Maar goed, de video komt eraan, ik beloof het bij deze.

Klimaat en waterverbruik

In de grafiek van de bewatering kun je duidelijk zien wanneer de planten geoogst zijn. Het totale waterverbruik van de hele kweekronde met alle vijf de wietplanten komt uit op 269,65 liter. Ik had deze kweekronde geen restwater van bijvoorbeeld het spoelen van maatbekers of mengfouten met voeding.

Kijken we even naar het klimaat dan was het de laatste twee weken gemiddeld 22,65 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid was daarbij 58,30 procent.

Dit was het voor nu even. Over twee weken zal ik je onder meer laten weten wat deze ronde me toch nog heeft opgeleverd, en wat er precies mis ging in de kleine kweekkast. En misschien laat ik alvast wat nieuwe zaadjes ontkiemen. Ik hoop dat jij er dan ook weer bij bent om het allemaal te lezen. Tot dan!

Willie Wietman

(advertentie)