(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na een korte pauze is onze Wietman weer terug op het CNNBS-nest met een nieuwe kweekronde en een nieuwe en een oude bekende wietsoort. Omdat toprot een vroeg einde aan zijn laatste kweek maakte, plaatst hij deze keer een sensor die onder veel meer ook de VPD-waarde meet. Benieuwd wat dat is? Lees dan snel verder want het kan je helpen om het klimaat in je kweekruimte goed te krijgen.

Daar ben ik dan weer. Sorry dat het een weekje langer heeft geduurd dan dat je van me gewend bent, maar ik vond het de laatste weken iets te warm om aan een nieuwe kweekronde te starten. Inmiddels ben ik echter weer een beetje aan de warmte gewend, en durf ik het wel weer aan. Ik ben dan ook vorige week begonnen met het kiemen van een paar nieuwe zaadjes.

Even voorstellen

Ik zal de nieuwe plantjes even aan jullie voorstellen. Als we starten met de foto links hieronder, dan zien we daar een schaal zien met een stukje plakband erop. Hierop staan drie x Sneeze zaailingen. Ja, ik doe het gewoon weer want hij is zo lekker! Dit keer ben ik echter wel dubbel zo waakzaam op toprot, en om me daarmee te helpen heb ik een nieuwe sensor aangeschaft, maar straks meer daarover…

Op de tweede schaal rechts vinden we drie uitgekomen Runtz x Layer Cake zaadjes. Deze worden (als alles goed) gaat, samen met één Sneeze plant de nieuwe bewoners van de CNNBS G-Kit XL. De andere twee Sneeze planten komen dan weer in mijn kleinere CNNBS G-Kit.

Bijna onthoofd…

Het kiemproces verliep deze keer erg snel, en ik denk dat dat te maken had met de lekkere warme temperaturen van de afgelopen weken. Het is de laatste tijd niet veel kouder geweest dan 26 graden Celsius.

Ik had de zaadjes trouwens in een koffiefilter gedaan en deze in een zip zakje van de Ikea, en die had ik dan weer opgehangen in de G-Kit XL. Tijdens het openen van het zip zakje met de Sneeze zaadjes zag alles er op het eerste gezicht er goed uit. Alleen waren de kiempjes wat aan de bleke kant. Ik had ook geen licht aan staan in de G-Kit XL maar goed.

Ik plantte de eerste twee zaailingen zonder problemen maar bij de derde ging het mis. “Shit! Ik heb het zaadje/kiemplantje onthoofd. Nee, ruk! Kan ik nou nooit eens alle zaadjes gebruiken?” Maar toen ik het ding van dichtbij bekeek, zag ik dat er nog hoop was. Het was toch nog een kiemplantje en niet alleen een wortel. Ze was wel één van haar twee startblaadjes verloren (lobblaadjes, red.). Nou weet ik dat wietplanten sterke plantjes zijn, dus heb ik ook haar in de aarde gedaan en zoals je op de eerdere foto’s kunt zien heb ik nu zes kleine wietplantjes.

De Runtz x layer Cake zaadjes groeide erg snel. Eén van de zaadjes was het koffiefilter zelfs al uitgegroeid. De Runtz x layer Cake is trouwens ook een nieuwe wietsoort voor mij, waar ik mee aan de slag ga. Ik heb wel vaker zaad gehad van Barney’s Farm en die zijn mij destijds erg goed bevallen. Ik kijk dus nu al een beetje uit naar de oogst …al duurt dat al snel zo’n 15 weken.

Een nieuwe sensor

Op één van de 120 millimeter ventilators vinden we de nieuwe sensor waar ik het al even over had. Voordat ik ga vertellen wat voor sensor het is, zal ik eerst even vertellen waarom ik heb besloten om hem op de ventilator te plaatsen.

De reden is eigenlijk vrij simpel. Omdat de lamp met de planten meegroeit en dus steeds hoger komt, moet de sensor meeverhuizen. Anders zouden de metingen immers niet meer kloppen, aangezien de warmtebron steeds verder weg hangt. Of dichterbij komt natuurlijk als ik de lamp verlaag.

De sensor is van Switchbot, en het is hun waterdichte variant bedoeld voor in de tuin. Ik had deze gekocht omdat hij de helft kleiner is dan de andere sensoren die ik heb van dit merk. De batterij gaat ook twee keer zo lang mee als de ander die ik in gebruik heb.

En er is nog een ander bijkomend voordeel van deze sensor: hij meet meerdere gegevens. Niet alleen de temperatuur maar ook de luchtvochtigheid, de absolute vochtigheid, het dauwpunt, temperatuur en als laatste maar zeker niet onbelangrijk heb ik me laten vertellen de VPD. Dat staat voor dampdrukdeficiet en de app schrijft daar zelf het volgende over:

Dat is natuurlijk superduidelijk en we snappen het meteen: het enige wat ik miste was wat getallen bij de uitleg. Maar naar wat speurwerk op het internet ben ik toch wat tegen gekomen, ik moet daarbij wel zeggen dat het niet erg veel was en vooral in het Engels.

  • Stage Ideal Range
  • Propagation / Early Veg 0.4 – 0.8 kPa
  • Late Veg / Early Flower 0.8 – 1.2 kPa
  • Mid / Late Flower 1.2 – 1.6 kPa

Maar of deze waardes ook voor wietplanten gelden weet ik dus niet, maar ik zie het voor nu meer als een extra hulpmiddel om toprot tegen te gaan. Tot ik mij verder heb ingelezen over dit onderwerp in ieder geval.

Dit was het weer voor nu. Deze week zijn er helaas nog geen bewegende beelden van de kleine plantjes. Maar als je er over twee weken weer bent, heb ik weer een mooie time lapse voor je. We gaan het dan ook hebben over de kweekbenodigdheden. Deze heb ik nog niet aangeschaft en er is nog een hoop te doen… Tot dan 👋

Willie Wietman

(advertentie)