- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
- Wietman laat Sneeze bloeien (en een beetje vergelen…)
Schokkend • 92% illegale wiet vervuild vs. 6% van legale cannabis!
Waarom het keihard nodig is om wiet uit het strafrechtelijke verdomhoekje te halen – legaliseren dus – blijkt uit een actueel Canadees onderzoek. Liefst 92 procent van de onderzochte samples wiet van de illegale markt test positief op vervuiling met pesticiden, tegenover slechts 6 procent van de legaal aangeschafte cannabis. Schokkende cijfers, die aantonen dat cannabisconsumptie eigenlijk alleen veilig is wanneer er sprake is van een gereguleerde markt!
Enorm contrast tussen legale en illegale wiet
Het onderzoek onthult het “opvallende contrast” in veiligheid tussen cannabis gekweekt voor de legale versus illegale markt in Canada. 92 procent van de ongereguleerde cannabis testte positief op talrijke pesticiden, vergeleken met slechts zes procent van de gereguleerde producten. Recreatieve wiet is inmiddels al bijna vijf jaar legaal in Canada.
De studie die eind augustus werd gepubliceerd in het Journal of Cannabis Research, bestond uit het testen van 36 wietsamples van legale winkeliers en 24 illegale samples die in beslag waren genomen door de politie. Aan de hand van de analyse konden de onderzoekers zien of de producten waren gekweekt met – of vervuild waren door – een of meer van de 327 verschillende pesticiden.
Pesticiden in de illegale marktmonsters alomtegenwoordig
Voor de legale cannabis was het verontreinigingspercentage slechts zes procent, met sporen van “slechts twee residuen van bestrijdingsmiddelen gedetecteerd: myclobutanil en dichlobenil“. Dit laatste bestrijdingsmiddel behoort niet tot de 96 bestrijdingsmiddelen die volgens de Canadese wet verplicht getest moeten worden.
Pesticiden in de illegale marktmonsters waren echter alomtegenwoordig. Tweeënnegentig procent van de monsters bevatte potentieel gevaarlijke chemicaliën, ontdekte het onderzoek. Daarbij zitten “23 unieke actieve ingrediënten van pesticiden die werden geïdentificeerd met gemiddeld 3,7 verschillende pesticiden per monster”.
“Chloorpyrifos, imidacloprid en myclobutanil werden gemeten in illegale monsters in concentraties tot drie orden van grootte boven het laagste gekalibreerde niveau van de methode van 0,01 μg/g”, aldus de auteurs van het onderzoek. “Eén illegaal monster alleen al bevatte negen verschillende werkzame bestanddelen van pesticiden.
Regulering maakt cannabis veiliger voor consument
Ondanks de zes procent van de legale wietjes die lage hoeveelheden pesticiden bevatten, zeggen de onderzoekers dat “de Canadese cannabissector met licenties sterk verbeterd is”. Vóór de verplichte tests in 2019, lag het besmettingspercentage namelijk rond de 30 procent.
Het is het zoveelste bewijs dat legalisering (regulering) van recreatieve cannabis echt werkt, zeker als het gaat om de volksgezondheid. “Voor zover wij weten, is deze studie de enige uitgebreide multiresidu-analyse van pesticiden die pesticiden vergelijkt in de gelicentieerde en illegale cannabismarkten in een nationaal rechtsgebied waar cannabis is gelegaliseerd”, aldus de auteurs.
“Hoewel het om een klein onderzoek gaat, ondersteunen onze resultaten de berichtgeving van de Canadese overheid waarin staat dat ‘het consumeren van illegale producten kan leiden tot schadelijke effecten en andere ernstige schade’. Bij het testen van illegale cannabis zijn verontreinigingen gevonden zoals pesticiden en onaanvaardbare hoeveelheden bacteriën, lood en arsenicum.”
Met andere woorden; de bevindingen bevestigen wat voorstanders van cannabishervorming al lang zeggen: door de verkoop van wiet te reguleren krijgen consumenten toegang tot veiligere producten!
In VS is het een rommeltje qua regelgeving
Een andere studie die in 2022 werd gepubliceerd, onderzocht de regels voor het testen van cannabis op de Amerikaanse markten in diverse staten die wiet hebben gereguleerd. Men ontdekte dat de lappendeken van wetten verwarring zaait onder het publiek en dus de noodzaak voor een “richtlijn op nationaal niveau voor de regelgeving van verontreinigende stoffen in cannabis”.
Het ontwikkelen van zo’n nationaal kader is echter een uitdaging onder het – nog altijd geldende – federale verbod. Het Environmental Protection Agency heeft het gebruik van bepaalde pesticiden voor hennep goedgekeurd nadat het gewas federaal werd gelegaliseerd onder de 2018 Farm Bill, maar het heeft geweigerd hetzelfde te doen voor wiet zolang het illegaal blijft.
Oh ja, in Nederland is alle wiet die je kunt kopen illegaal. Bedenk zelf maar of dat een goed of slecht iets is…