(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je hebt wiet en je hebt hennep. Hoewel de politie altijd spreekt over het oprollen of in beslag nemen van hennep, doen ze dat letterlijk nooit. Want hennep, of voluit industriële vezelhennep, is een gewoon landbouwgewas, dat als je er een kilo van zou oproken nog niet leidt tot een high (wel koppijn waarschijnlijk). In Utrecht is er zeggen en schrijven één hennepboer. Of beter boerin, en dat is Marije. Kijk naar haar hartstochtelijke pleidooi voor de teelt van hennep!

Zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen 3,5 meter de lucht in

De regionale tv-zender RTV Utrecht had donderdag een leuk en vooral ook leerzaam – bijvoorbeeld voor de politie, haha – item over de enige hennepteler in de provincie. Marije heeft ook koeien, maar ziet tegelijk de enorme potentie van wat perceeltjes hennep inzaaien.

Op de boerderij van Marije in de Meern wordt hennep geteeld waar duurzaam isolatiemateriaal van wordt gemaakt. In het voorjaar gaan hennepzaadjes de grond in en dan is het werk van de boerin voor de volgende honderd dagen wel zo’n beetje gedaan.

De planten groeien in die tijd zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen 3,5 meter de lucht in. Dan wordt er geoogst en wordt de hennep verwerkt tot isolatiemateriaal voor bijvoorbeeld gebouwen. Hennep is een duurzame vervanger gebleken voor glas- en steenwol en is ook nog eens sterker dan… staal!

(advertentie)