(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Daan, maker van de Vlaamse podcast CannabisKenners, struikelde onlangs over een nieuwsbericht in de kranten over een opvallende inzet van drones. Die worden niet alleen gebruikt als oorlogstuig in Oekraïne, maar dus ook om nietsvermoedende burgers met verboden plantenwaar te grazen te nemen. Bericht uit België!

Al bijna 40 afleveringen heeft Daan inmiddels achter de kiezen met zijn podcast CannabisKenners, die uiteraard – maar niet uitsluitend – focust op het Belgische cannabisbeleid. Dat dit niet al te best is voor ons soort mensen, mag wel bekend worden verondersteld. Maar de inzet van drones vormt toch wel weer een nieuw dieptepunt in de war on weed daarginds. We geven het woord aan Daan.

Een drone in de strijd tegen wiet

Waar we drones voornamelijk kennen van spionagetoepassingen of om af en toe een Russisch oorlogsschip tot zinken te brengen, heeft men in het Belgische Heist-Op-Den-Berg deze wondertjes van techniek recentelijk ook ingezet om jacht te maken op de handel in cannabis.

En dit met ‘doorslaand succes’, zo blijkt uit het bericht op de website van de Vlaamse publieke omroep.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden betrof het hier dus geen dorpje in een bergachtig gebied â la Tora Bora. Maar een landelijke gemeente gelegen in de Antwerpse Zuiderkempen. Wie Antwerpen zegt, denkt meteen aan de war on drugs van burgemeester Bart De Wever.

Burger helpt politie met arrestatie wietdealer

Wat blijkt? De burgervader had ter gelegenheid van het lokale evenement Hestival zijn oorlogstuig aan de dienders van Heist-Op-Den-Berg uitgeleend. Niet om een bende terroristen op te jagen noch om pakweg een dronken politicus te betrappen op wildplassen, maar wel om een 16-jarige jongeman op beeld vast te leggen bij de verkoop van… cannabis.

De Vlaamse flikken in actie met hun nieuwste speeltje tegen de verboden plant… [foto: Politiezone Heist]

De daarop volgende arrestatie van de betrokkene verliep echter niet eenvoudig, zo valt te lezen in de verklaring van de politie over deze operatie. “Bij het benaderen van de jongeren nam één ervan de vlucht richting Stationsstraat. Een alerte burger parkeerde zijn voertuig aan de zijkant van de straat en hield de jongen tegen. Dankzij hem heeft de politie hem kunnen arresteren.”

Wat een enorm succes toch weer…

Maar welke grote vis hebben ze daar nu gevangen in het pittoreske Heist-Op-Den-Berg? Onze jongeman had zowaar 12 gram cannabis op zak en ook nog 165 euro cash!

Wat deze samenwerking tussen de diverse politiediensten in manuren en middelen heeft gekost, blijft echter een raadsel. Wel toont dit voorbeeld aan dat de Belgische dienders de nieuwste technieken niet schuwen in hun strijd tegen planten.

(advertentie)