(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Al tientallen jaren staat cannabis in de Verenigde Staten in de zwaarste categorie – Schedule I – van de federale drugswet. Dat zorgt voor veel praktische problemen in staten die wiet inmiddels hebben gelegaliseerd en cannabis heeft daardoor (volgens de huidige wet) geen enkele medicinale waarde. Welnu, het U.S. Department of Health and Human Services heeft na een jaar onderzoek geadviseerd om cannabis in de federale drugswet te verplaatsen naar het veel lichtere Schedule III. Dat is vooral goed nieuws voor wetenschappelijke onderzoekers en medicinale cannabis, maar het is uiteraard ook een belangrijke stap op weg naar volledige decriminalisering en uiteindelijk legalisering!

Eindelijk verandering in de wettelijke status van wiet?

US Health Officials Urge Moving Pot to Lower-Risk Category‘, kopt persbureau Bloomberg woensdag. Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services (HHS) heeft officieel aanbevolen om cannabis te verplaatsen van lijst I naar lijst III onder de federale Controlled Substances Act.

Het zijn woorden waarnaar cannabisactivisten al tientallen jaren snakken, ook al is het natuurlijk nog niet gedaan met de strijd om wiet helemaal vrij te krijgen, dat wil zeggen volledig uit de drugswet. Maar toch, het belang van dit besluit valt niet te onderschatten.

Gezondheidszorg, Justitie én FDA zijn voor ‘decriminalisering’

De aanbeveling komt bijna een jaar nadat de Democratische president Joe Biden zijn Secretary of Health and Human Services en U.S. Attorney General (minister van Justitie) de opdracht gaf om de Schedule I status van cannabis te herzien.

Als onderdeel van dat proces heeft HHS samengewerkt met de Food and Drug Administration (FDA) voor een wetenschappelijke evaluatie van de plant en zijn wettelijke status. Hoewel historisch, is de HHS-aanbeveling niet-bindend en heeft de federale Drug Enforcement Administration (DEA) het laatste woord.

De DEA moet beslissen over wettelijke status van cannabis in de Amerikaanse drugswet, maar Justitie, Volksgezondheid en de FDA zijn alvast voor verplaatsing van wiet uit Schedule I naar het veel lichtere Schedule III. [foto: chrisdorney/Shutterstock]

Het laatste woord – de beslissing – is nu aan de DEA

Het is niet meteen duidelijk wanneer de herschikking – als de DEA de aanbeveling zou opvolgen – zou plaatsvinden, maar het proces zal waarschijnlijk enkele maanden in beslag nemen.

Een woordvoerder van de DEA bevestigde aan Marijuana Moment dat het agentschap deze week de aanbeveling van de HHS had ontvangen: “We kunnen bevestigen dat de DEA een brief heeft ontvangen van het ministerie van Volksgezondheid en Human Services met haar bevindingen en aanbeveling over de cannabisindeling, naar aanleiding van het verzoek van president Biden om een herziening.

“Als onderdeel van dit proces heeft HHS een wetenschappelijke en medische evaluatie uitgevoerd die door DEA in overweging is genomen. De DEA heeft de uiteindelijke bevoegdheid om een drug in te delen of opnieuw in te delen onder de Controlled Substances Act. DEA zal nu beginnen met haar evaluatie.”

Wetenschap en mediwiet profiteren, maar ook de legale wietindustrie

Als cannabis op grond van de aanbeveling op een andere lijst wordt gezet, zou het weliswaar federaal illegaal blijven, maar het wordt aanzienlijk makkelijker toegankelijk voor medicinale en farmaceutische onderzoeksdoeleinden.

Daarnaast zou de verschuiving naar Schedule III mogelijkheden bieden voor belastingvoordelen die momenteel niet beschikbaar zijn in de legale cannabisindustrie van de individuele staten. En de legale cannabusiness daar heeft het juist ook lastig doordat wiet nog altijd in de zwaarste federale drugscategorie staat.

Volgens de CSA worden stoffen van lijst I gecategoriseerd als drugs met een hoog misbruikpotentieel en zonder medische waarde. Schedule III stoffen daarentegen worden beschouwd als middelen met een “matig tot laag potentieel voor lichamelijke en psychologische afhankelijkheid” en zijn momenteel toegestaan voor medisch gebruik in de VS.

[openingsbeeld: Dmitriy Prayzel/Shutterstock]
(advertentie)