(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vijf miljoen euro aan wiet afkomstig uit het ‘legale’ Canada en op smokkelpad naar Duitsland, is door het afvoerputje van de Nederlandse Douane gevloeid. Zoveel namelijk was de partij van meer dan duizend (!) kilo wiet waard, aldus het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam. De foto’s van de ton wiet mogen er echter gerust zijn, niet in het minst doordat de wiet kunstig was verpakt tussen… keukenmeubeltjes!

De keukenkampioen komt deze keer uit Canada

“Een bijzondere vondst vandaag in de haven van Rotterdam”, zo begint het OM woensdag op de eigen website over de miljoenenvangst. Dat is er volgens ons trouwens een in de categorie toevalstreffers. De container uit Canada werd namelijk dankzij een scan gespot “tijdens een reguliere controle”.

Omdat het verhaal nu eenmaal is zoals het is, citeren we Justitie nu even: “De douane scande tijdens een reguliere controle een container waar keukenkastjes in vervoerd werden. De kastjes kwamen inderdaad overeen met de vrachtbrief, maar daar stond de ruim 1000 kilo marihuana niet op.”

Pakjesavond gaat gigantisch de mist in

En alvast als waarschuwing voor diegenen met soortgelijke plannen, opnieuw het OM. “Niet alleen fruitcontainers gaan door de scanner. Ook  containers met andere ladingen worden geselecteerd en dat levert dus ook drugsvondsten op. De scanmedewerkers van de douane zijn getraind om direct afwijkingen in de lading te zien ook al is het nog zo goed verstopt.”

Tja, heb je nog zo je best gedaan. Ga maar na; niet alleen al die keukenkastjes bij elkaar zoeken (je hebt er voor duizend kilo wiet nodig), maar vooral het installeren van de inhoud van die kastjes.

Volgens de Douane in Rotterdam moest hun personeel liefst 2317 pakketten uit de zeecontainer halen. En iemand heeft die dus ook alle tweeduizend-en-driehonderd-en-zeventien moeten inpakken!

Laatste groet aan de gevallen groene kameraden

Trouwens, over precieze aantallen gesproken. De weegschaal van de douaniers ontplofte zowat bij het optellen van al die pakketten wiet, “waarbij de wijzer van de weegschaal op 1042 kilo bleef steken”, aldus het OM. De keukenkastjes waren overigens bestemd voor een bedrijf in Duitsland.

Weer mensen, Duitse in dit geval, over de zeik. Naast die beroofde afzenders in Canada, die hier ook niet om zullen kunnen lachen. Maar ja, dat is het risico van het illegale – en doorgaans zeer lucratieve – vak, nietwaar Het allerlaatste woord over de ton wiet, is aan het Openbaar Ministerie in Rotterdam:

“De berg wiet is inmiddels vernietigd.”

(advertentie)