(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Meer dan vijf jaar is er in de Surinaamse politiek gediscussieerd over een nieuwe ‘Wet Industriële Hennepteelt’. Maar zie, na praten komt beslissen (als het goed is) en afgelopen vrijdag keurde De Nationale Assemblee de nieuwe en verruimde hennepwet met algemene stemmen goed. Voortaan wil Suriname een deuntje meeblazen in de wereldwijde hennep- en CBD-markt!

Suriname gaat op de Zwitserse toer

“Na langer dan vijf jaar is het gehele illegale productieproces van de hennepplanten of stekken laten groeien tot en met de verkoop en aflevering van het eindproduct, maar ook van plant tot zaden, de bladeren, de vezels en houtachtige delen, nader bekeken in Suriname en bediscussieerd in De Nationale Assemblee (DNA)”, zo vat Dagblad De West  het besluit samen.

Alle 41 Surinaamse parlementsleden keurden de Wet Industriële Hennep goed. Opmerkelijk is dat hierdoor ook de ‘echte drugswet’ in het land wordt aangepast. Daarin stond namelijk een maximaal toegestaan THC-percentage van 0,3 procent voor vezelhennep, hetzelfde als in de VS en de EU geldt.

Maar in Suriname gaan ze voortaan op de Zwitsers/Italiaanse toer: het maximum THC-gehalte bedraagt namelijk vanaf nu 1 procent! Wiet-light noemen wij dat hier op de redactie wel eens gekscherend.

CNNBS heeft de nieuwe landkaart van Suriname vast getekend… [beeld: Danler/Shutterstock]

Nieuw instituut gaat toezien op de hennepindustrie

Nu de wet is goedgekeurd, komt er in de voormalige Nederlandse kolonie in Zuid-Amerika ook een Nationaal Instituut Industriële Hennepteelt Suriname (NIIHS), dat valt onder het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

Deze instantie moet zorg gaan dragen voor het algehele toezicht en de controles op de hennepteelt in Suriname. Maar ook op zaken als de levering, verwerking en verkoop van de tropische hennep. Daarnaast is het de taak van het NIIHS om te zorgen dat het THC-percentage op of onder de 1% ligt en zorgt men voor de certificering van industriële hennepzaden.

Economie moet boost krijgen door hennepteelt

Volgens DB Suriname biedt hennepteelt in Suriname ‘grote perspectieven’. ‘Van hennep worden vele industriële producten gemaakt’, schrijft de website, ‘zoals touw, jute, textiel, papier, veevoer en isolatiemateriaal’.

En dat is nog maar een klein deel van de mogelijkheden, hennep heeft tienduizenden toepassingen en die zijn bovendien allemaal ook nog eens enorm duurzaam en milieuvriendelijk. Voor de teelt van hennep zijn namelijk geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest nodig.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de miljardenmarkt die cannabidiol oftewel CBD is…

[openingsbeeld: BOLDG/Shutterstock]
(advertentie)