- Buitenwiet test ’24 update #25: croptober eist haar tol
- Stoppen met roken maar toch wiet inhaleren? Aan de vaporizer!
- De bloeiperiode van wiet: tel je vanaf 12/12 of de eerste bloeiharen?
- Buitenwietseizoen 2024 met Gefjon Grow (deel #15)
- Het verschil tussen natuurlijke & kunstmatige voeding (bio vs. mineraal)
- 9 werkende kweekmethodes voor meer wiet
Bloei en snoei in huize Wietman
Hoewel zijn Runtz x Layer Cake en Sneeze planten veilig binnen staan, merkt ook Willie Wietman de gevolgen van het regenachtige weer. Gelukkig staat de techniek aan zijn kant en wordt alles haarfijn gemeten. De Sneeze planten staan al in bloei maar alle dames kregen deze week een snoeibeurt. Kweekavontuur coming up!
De 14 dagen wachten zitten er weer op dus hier is weer een nieuw kweekavontuur! Zó, wat hebben we een nat weer achter de rug. Het is een echte ouderwetse zomer. Het heeft me dan ook veel moeite gekost om de luchtvochtigheid een beetje onder controle te houden in mijn kweekkasten. De warmtebeelden en de kweekvideo zijn helaas volkomen mislukt. Maar wees niet getreurd, er is gelukkig ook een hoop goed gegaan. Kom, laten we de G-Kits induiken.
Runtz x Layer Cake’s
De Runtz x Layer Cake’s gaan als een speer de lucht in de afgelopen weken. De langste dame staat aan de linkerzijde van de CNNBS G-Kit XL. Deze is ondertussen al 110 centimeter lang. Ik heb wat langer gewacht met het knippen van de planten, omdat het erg vochtig en warm was in huis.
De dames staan er op de foto’s wat slapjes bij, en dat komt omdat ik de foto’s op een wat ongelukkig moment nam. De 315 Watt CMH lamp stond op dat moment namelijk net 3 uur uit, waardoor de Runtz x Layer Cake in diepe slaap was. Zojuist ben ik nog even bij ze langs geweest, en ze staan rechtop en klaar voor de start van een nieuwe dag.
Aan de rechterzijde staat de Runtz x Layer Cake zo’n 90 centimeter hoog. Omdat ik de snoeibeurt wat heb uitgesteld was de onderkant van de CNNBS G-Kit XL in een jungle veranderd. Hierdoor was er ook niet veel ruimte meer over om water te geven. Een knipbeurt heeft dat probleem opgelost.
Vervolgens heb ik ook meteen de extra ventilators erin gehangen, en natuurlijk aangezet. Deze zuigen de lucht van onder aan en blazen het naar boven toe. Je ziet ook nog een rode cirkel op de foto; dat is een sensor maar daar kom ik straks op terug. De 315 Watt CMH binnenzon hangt 30 centimeter boven de dames, en die krijgen tussen de 800 en 1000 milliliter water per dag, met de voeding van Plagron daarin.
Het klimaat & bewatering
Hieronder staan twee grafieken van de sensors uit de G-kit XL. De eerste grafiek is van de sensor met de rode cirkel. Deze zit aan de onderkant van de kast, net onder het aluminium profiel en onder de luchtinlaat-gaten. Nu de lamp hoger hangt is de stralingswarmte erg afgenomen, en zie je dat de warmtefluctuaties steeds kleiner worden.
Ik zit me nu af te vragen of dit wel de juiste plek is voor de sensor die de VPD-grafiek gaat berekenen en meten. De tweede grafiek is van de sensor die op het frame zit waar de camera en de ventilators aan vast zitten. Hier is wel veel ventilatie maar zoals je in de grafiek ziet, ook veel stralingswarmte van de lamp. Wat zal nou de ideale plek zijn hmmm 🤔 Ik denk dat ik dat de komende weken maar eens ga testen…
De VPD-grafiek laat de laatste week een mooi herstel zien (mocht het kloppen natuurlijk, maar voor nu ga ik daar maar even vanuit. We zijn zo vlak voor de bloei en dan zou een waarde tussen de 0,8 – 1,2 kPa ideaal moeten zijn. Met de snelheid waarmee de dames groeien en hoe mooi groen ze zijn geef ik de getallen gelijk. De gemiddelde temperatuur en luchtvochtigheid zijn nu terug te zien in de grafiek, deze zijn van de afgelopen twee weken, en dat geldt natuurlijk ook voor de VPD waarde.
Het waterverbruik steeg eerst erg snel door de droogte en de snelle groei van de dames. Maar dat heb ik in de vochtige dagen maar wat teruggeschroefd, zodat er niet extreem veel vocht in het huis komt. In de herfst en in de winter kom je toch wat makkelijker van het vocht af dan in deze natte zomer. Het waterverbruik zit nu op bijna 30 liter per week.
Sneeze
In de kleine kweekkast vinden we de twee Sneeze planten. Links zie je een foto van voor de knipbeurt. De kast zit er duidelijk vol met blad, waardoor er bijna geen licht meer onder in de kast scheen. Maar na de knipbeurt was dat geen probleem meer; kijk die ruimte eens! De Sneeze planten hebben een gemiddelde hoogte van 64 centimeter.
Aan de bovenkant van de planten zien we de eerste bloemen. Ze zijn nog erg klein en zijn sinds gister pas goed zichtbaar. De Sneeze is redelijk goed over de oppervlakte verdeeld, en de twee dames krijgen dagelijks tussen de 650 en 800 milliliter water met voeding van Plagron. De G-Bars van 150 Watt (ik heb nog het oude model) heb ik op 25 centimeter boven de planten hangen.
Dan voor één keer de klimaatgegevens van deze CNNBS G-Kit. Deze stond tot op twee dagen terug nog in dezelfde ruimte als de G-Kit XL en de grafieken lopen toch aardig uit elkaar. De grafieken hebben in vergelijking met de G-Kit XL andere pieken en dalen maar nagenoeg een gelijk gemiddelde.
Zó, dat was het dan weer voor nu. Ben jij er de volgende keer ook weer bij? Als het goed is hebben we dan wel weer een kweekvideo. Zal de Runtz x Layer Cake dan ook al in bloei staan? En wie weet kunnen we de toppen van de Sneeze dan ook al meten. Tot dan 👋
Willie Wietman
(advertentie)