(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nele heeft nog geen kweekervaring maar wel een Auto Mimosa Punch wietplant. Deze is weliswaar gezond maar valt qua formaat wel een beetje tegen. De plant is namelijk erg dun en iel, oftewel een beetje te mager. De vraag aan Lieve Muna is dan ook: hoe kan deze plant wat dikker worden? 

 

Naam
Nele
Onderwerp
Magere plant
Bericht
Lieve Muna, ik heb in de laatste week van augustus een Auto Mimosa Punch zaadje geplant. De groei gaat vrij goed maar ik heb er geen ervaring mee. Persoonlijk vind ik dat de plant er wat mager bij staat. Daarover had ik graag je advies gekregen. Hoe kan ik ze laten aandikken, en ook wanneer de lichturen veranderen. Nu staat het licht nog ingesteld op 18 uur licht en 6 uur donker.

Alvast bedankt voor je hulp, Mvg,

Nele

Bijlagen

 

Hallo Nele, leuk dat je me schrijft. Ik zie wat je bedoelt; je hebt een mooi en gezond plantje, alleen is die inderdaad niet bepaald groot te noemen. Qua hoogte gaat het nog wel eigenlijk maar je Auto Mimosa Punch groeit eigenlijk nauwelijks in de breedte. Het plantje heeft wel vijf nodes, ook wel vertakkingen, maar geen zijtakken. Ik kan me voorstellen dat je er wat meer van had verwacht maar het ligt in ieder geval niet aan het zaadje.

Een licht gebrek

Het probleem of in ieder geval de reden dat je plant zo iel en mager geworden is, is dat de lichtbron niet sterk genoeg is. Dat niet alleen maar de plant staat ook in een open ruimte, waardoor een groot deel van het beperkte licht ook nog eens naast de plant op de grond schijnt. In een kleine kweektent zou dat licht voor een deel via de wanden weerkaatsen en toch nog op de plant terecht komen.

Deze wietplant probeert dan ook meer licht te krijgen door het hogerop te zoeken. Ze verspilt daarbij geen energie aan de ontwikkeling van zijtakken maar groeit gewoon zo hoog mogelijk. Deze tactiek werkt in de natuur doorgaans prima, omdat een plant dan boven andere planten kan uitgroeien en zo in het volle zonlicht komt.

Binnen is de tactiek echter minder succesvol. Er zijn immers geen planten om bovenuit te groeien maar er is vooral geen zon om naartoe te groeien. Jouw Auto Mimosa Punch moet het in dit geval doen met de lichtbron die je erboven hebt hangen, en die is simpelweg niet sterk genoeg als je het mij vraagt.

Ik weet niet precies wat voor LED kweeklamp je gebruikt, maar ik zie wel dat het een LED spotje is. Meestal zijn dit soort lampjes bedoeld om tuinkruiden onder te kweken maar dus niet sterk genoeg voor een mooie grote wietplant. Ze hebben meestal maar een laag Wattage ergens tussen de 15 en 30 Watt, en voor een beetje wietplant heb je minimaal wel 65 Watt aan kweeklicht nodig. En dan heb ik het eigenlijk ook niet over een paarse LED met 1 Watt diodes maar een goede full spectrum LED kweeklamp.

Belangrijkste kweekfactor

Als je binnen wiet kweekt dan is het licht ook het belangrijkste onderdeel van je kweek. Het wattage en de efficiëntie van je lamp is dan ook bepalend voor het gewicht van je oogst. Met een moderne full spectrum LED kun je tegenwoordig bijna 2 gram per Watt aan licht kweken. Met de wat oudere HPS assimilatielampen is de maximale oogst ongeveer een gram per Watt.

Het licht is dus het meest bepalend voor de opbrengst van je kweek. Ik raad je aan om naar een wat betere lamp te zoeken en daarmee nog een poging te doen. Deze Auto Mimosa Punch staat namelijk ook al in bloei, en zal zeker onder deze LED spot niet veel gaan opbrengen. Kijk maar eens naar deze uitsnede van je foto, daarop zijn al duidelijk enkele bloeihaartjes te zien.

Je vraagt ook naar het lichtschema en het veranderen van de lichturen maar dat hoeft dus niet. Omdat je een autoflower kweekt, kun je het lichtschema gewoon op 18/6 laten staan. Dat blijkt dus ook aangezien autoflowers vanzelf in bloei gaan. Het 18/6 schema zorgt er dan in ieder geval voor dat je plant wat meer lichturen heeft.

Kweekset voor beginners

Maar goed, lang verhaal kort. Jouw Auto Mimosa Punch is dus zo iel en mager geworden omdat ze licht te kort komt. Daar hoef je je overigens niet voor te schamen want heel veel kwekers zijn met eenvoudige spaar- of LED-lampjes begonnen. Als je naar een betere kweeklamp, en misschien wel een mooi kweektentje overstapt, zul je zien dat je planten een stuk voller worden.

Een leuke kweekset waarmee je gemakkelijk 65 gram of wat meer per ronde kunt kweken, is de Atomic Grow. Deze kleine kweektent is helemaal compleet met een full spectrum 65 Watt LED, een afzuiger en een koolstoffilter zodat je geen geuroverlast hebt. Maar de tent is toch maar 40 x 40 centimeter en slechts 120 centimeter hoog. Het is een ideale kweekset om mee te beginnen, en hij is helemaal compleet.

-xxx- Muna

(advertentie)