- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
Idee! Maak compost voor je buitenwiet
Waarschijnlijk ben je er nu nog niet mee bezig, maar het loont zeker de moeite om alvast aan het buitenwietseizoen te beginnen. En wel met de aanleg van een composthoop in je tuin. Dan profiteer je in de zomer namelijk van je eigen organische voedingsbodem voor je buitenwiet.
Sinds mensenheugenis gebruiken agrariërs van alle soorten gewassen al compost om hun aarde mee te verrijken. En dat is natuurlijk niet voor niets want het werkt perfect. Moeder natuur doet het niet anders en ook jij kunt op een voordelige manier je eigen organische levende voedingsbodem voor wietplanten maken. Een goede composthoop maak je echter niet door de inhoud van je groenbak voortaan ergens achter in je tuin te flikkeren; er zijn wel degelijk een paar dingen die je moet weten maar het is niet moeilijk en helemaal biologisch verantwoord.
Composteren in de winter
Wanneer de buitentemperatuur laag is, stagneert het composteringsproces of kan het minder goed op gang komen. Je kunt dat oplossen door gebruik te maken van een geïsoleerde compostbak. Maar het is het beste om je composthoop het hele jaar door te blijven aanvullen, zodat het een flink volume krijgt. Maak ook lagen van verschillend materiaal, om de composthoop te beschermen tegen de vrieskou in de wintermaanden. Midden in de composthoop blijft het dan warm genoeg voor het composteringsproces. Heb je geen geïsoleerde compostbak, dan kun je de hoop isoleren door het af te dekken met een luchtige laag compostmateriaal zoals hooi of bladeren of jute zakken.
Dek je composthoop bij lange regenachtige periodes af met een zeil, om te voorkomen dat voedingsstoffen uitspoelen. Verwijder het zeil daarna wel weer want het is belangrijk dat een composthoop kan ademen.
Compost basisrecept
Voor een goede composthoop volg je een basisrecept dat bestaat uit drie soorten organisch afval: een kwart aan afval met een hoog stikstofgehalte, ongeveer een derde aan takken en ander houtmateriaal en de rest vul je aan met groenafval. Voorbeelden van afval met een hoog stikstofgehalte zijn mest, maaisel, peulvruchten en brandnetels. Voor het groenafval kun je bijvoorbeeld koffiedik, voedselresten en groene plantenresten nemen. Houtsnippers, gedroogd blad en oude kranten zijn prima houtmaterialen voor de composthoop.
Maak van deze mix van afval een berg van ongeveer een kubieke meter. Je kunt voor de composthoop ook in een omheining van wat oude pallets maken, of de compost in een kuil in de grond verzamelen. Het zal al snel beginnen te composteren, waarbij de temperatuur tot wel 60 graden Celsius kan oplopen. Deze warmte zorgt ervoor dat eventuele zaadjes van onkruid en ziektekiemen afsterven. Wanneer de temperatuur in de composthoop heel heet wordt (net onder de 70 graden) schep je hem om. Let erop dat het in de composthoop niet heter wordt dan 70 graden want dan zullen ook de gewenste microbacteriën het niet overleven. Het is dus wel nodig om de temperatuur in de composthoop regelmatig te meten met een geschikte thermometer met een lange steel.
Als het buiten warm genoeg is, moet je de composthoop op deze manier ongeveer om de dag flink omscheppen, daarna zal de temperatuur in de composthoop steeds wat afnemen en hoef je hem minder vaak om te scheppen. Na een aantal maanden is het nauwelijks meer warm in de hoop, en is de compost klaar om in de tuin te gebruiken. Is het buiten koud, dan verloopt het composteringsproces langzamer maar ook in de winter composteert organisch materiaal.