(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In 1988 begon het National Institutes of Health (NIH) in de Verenigde Staten met het monitoren van trends in drugsgebruik. Uit het meest recente onderzoek van NIDA, wat staat voor National Institutes on Drug Abuse, blijkt dat er vorig jaar een recordaantal jonge Amerikanen stevig aan de wiet zit. Van alle mensen tussen de 18 en 30 jaar oud nuttigt liefst 43 procent dagelijks of 20 keer of meer per maand cannabis! Een fraai gevolg van de legaliseringsgolf die de VS overspoelt sinds 2012 dus.

Zowel wiet- als paddo-consumptie op recordhoogte

Behalve steeds meer cannabis, steeg ook het gebruik van hallucinogenen – denk aan paddo’s e.d. – in 2021 tot een recordhoogte: 8 procent van de jongvolwassenen in de VS dropte vorig jaar minimaal 1 keer een magic mushroom. De florissante cijfers staan allemaal in het NIDA-rapport ‘Marijuana and hallucinogen use among young adults reached all-time high in 2021‘ dat afgelopen maandag is gepubliceerd.

Nou moet je weten dat de instantie NIDA geen gezworen vriend is van de cannabisplant, wat de woorden ‘Drug Abuse’ in hun naam natuurlijk al prijsgeven. De vlag gaat daarom niet direct in top bij de initiators van de drugsenquête. Directeur (en arts) Nora Volkow zegt dat de data ‘een inkijk geven in de drugs en gebruikspatronen die favoriet zijn bij jonge volwassenen’. En dat ‘het begrijpen van hoe drugsgebruik geïnformeerde beslissingen kan beïnvloeden in de adolescentie essentieel is om de nieuwe generaties te helpen naar succes’.

Ofwel, ze maken zich een beetje zorgen bij het NIDA over de enorme populariteit van wiet… De directeur wijst daarbij op wiet en paddo’s en hun gezondheidseffecten die de consumptie daarvan heeft als er verschillende sterktes en vormen van cannabis en hallucinogenen worden ingenomen. “We need to know more about how young adults are using drugs like marijuana and hallucinogens”, stelt Volkow in een persbericht.

Het verdampen van wiet met een vaporizer wordt gestaag populairder onder de jonge cannabis consumenten… [foto: Maxaxaxa/Shutterstock]

Verdampen van cannabis wordt steeds populairder

Een andere trend die zichtbaar wordt uit het NIDA/NIH onderzoek is dat jonge Amerikanen ook steeds vaker cannabis vapen (verdampen/vaporizen). Sinds 2017 is het aantal vapers onder 18 tot 30-jarigen in de VS namelijk verdubbeld: van 6% naar 12% vorig jaar. Ook het vapen van nicotine steeg trouwens navenant.

En dan alcohol, nog altijd de meest gebruikte drug onder jongvolwassenen. Uit de enquête blijkt dat het gerapporteerde drinken in de afgelopen maand afneemt: in 2017 deed nog 70% dit terwijl het vorig jaar nog bij 66% raak was. Echter; het comazuipen neemt wel toe. In 2020 bezoop 28% van de 18-30 jarigen zich overmatig en dat is vorig jaar gestegen naar 32%.

Legalisatie stuwt consumptie

Terug naar de enige echte gezonde drug: wiet. Uit de studie blijkt dat de cannabis consumptie onder jongvolwassenen in het afgelopen decennium gestaag is gestegen. Zo zei in 2011 bijvoorbeeld 29% van de ondervraagden dat ze in de afgelopen maand geblowd hadden, in 2016 was dat al 34%.

Bij mensen die dagelijks cannabis gebruiken zien we hetzelfde beeld. In 2011 deed 6% van de 18-30 jarigen dit, in 2016 was het gestegen naar 8% en vorig jaar naar 11%.

Je kunt dus veel zeggen over de legalisering van (recreatieve) cannabis, maar niet dat het niet werkt 😉

[openingsbeeld: LightField Studios/Shutterstock]
(advertentie)