(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Welkom in Nederland, het gekste jongetje uit de internationale cannabisklas. Waar elders op de aardbol, bijvoorbeeld bij die immer degelijke Duitsers, de war on drugs vaarwel wordt gezegd, daar denderen we in de polders vrolijk door met die onzin. Over dat laatste gesproken; de rechtbank in Groningen maakte het wel heel bont. Afgelopen week veroordeelde justitie daar een kerel omdat hij twaalf keer wiet zou hebben geoogst in precies 384 dagen. Ofwel één wietoogst per 32 dagen, een absoluut wereldrecord (als het dus geen onzin zou zijn).

145 wietplanten en wat losse hennep

Kennis van zaken, zoveel zou je toch wel mogen verwachten van mensen die jarenlang rechten hebben gestudeerd en daarna andere burgers moeten beoordelen en zelfs veroordelen. Maar zoals bekend gaat er niets boven Groningen en dus rekenen ze daar met de natte kleivingers gewoon net zo lang door totdat de gewenste uitkomst eruit rolt in een zaak tegen een 58-jarige man a.k.a. wietteler uit Marum.

Eerst maar eens bij het begin beginnen. Dankzij ‘meerdere anonieme meldingen over een sterke hennepgeur en een zoemend geluid’ klopt de politie op 9 december 2019 ongewenst aan bij de kweker van dienst op de Larikslaan in Marum, dat op de grens met Friesland ligt. De agenten vinden een kwekerij met 145 wietplanten en ‘1065 gram losse, gedroogde en verkoopklare hennep’ zoals de website 112Groningen meldt.

Blaadjes prikken als opmaat voor het echte strafwerk

Afgelopen week, dus bijna drie jaar later, moet de kweker zich verantwoorden bij de rechtbank, samen met zijn 37-jarige zoon die ook zou hebben meegeholpen aan ‘de illegale handel van softdrugs’. Nou hielp de zoon eigenlijk alleen met het knippen van de dames, maar dat levert hem desalniettemin een werkstraf van 120 uur op (de helft voorwaardelijk) voor deelname aan die ‘illegale handel’.

Zijn ouweheer komt er minder gelukkig van af bij de Groningse rechter. Met de ouderwetse bestraffing valt het nog wel mee: 150 uurtjes blaadjes prikken, waarvan ook de helft voorwaardelijk. Maar zoals jullie weten pakt justitie wiettelers het allerliefste in de portemonnee en daarin zijn ze in Groningen dus écht goed bedreven.

Anderhalve ton illegaal verdiend geld

Er gaat ook niets boven Groningen inderdaad… [illustratie stoner classic: Flare Pixel/Shutterstock]

Omdat de man uit Marum de stroom voor zijn kwekerij aftapte buiten de meter om, mag hij allereerst 3.000 euro aan de plaatselijke stroomboer overmaken. Heeft ie nog geluk ook wellicht dat ze niet met de huidige hoge tarieven rekenen.

Na wat stichtelijke woorden van justitie over dat ‘hennep telen gevaarlijk is voor de volksgezondheid’ (haha) en dat stroom jatten voor wietteelt in een garage kan leiden tot gevaarlijke situaties, komt de geldaap uit de mouw bij de rechter. Of meneer maar eventjes 150.000 euro aan ‘illegaal geld dat hij heeft verdiend’ wil betalen aan Vadertje Staat.

Allemaal naar Groningen, voor het zaad van deze wietteler

Want, en nu komt de grap van de eeuw eraan, de kweker zou liefst 12 keer hebben geoogst in zijn garage. Dat stelt de edelachtbare omdat de begin- en einddatum van de groene hobby nogal precies ter sprake kwamen in de rechtszaak: er is wiet gekweekt van 1 december 2018 tot en met 19 december 2019.

Wanneer wij de rekenmachine erbij pakken, ontdekken we dat we hier te maken hebben met niets meer of minder dan een PLANTENGENIE.

Ga maar na: er is exact 1 jaar + 19 dagen gekweekt, ofwel 384 dagen in totaal. Als je het aantal dagen deelt door het aantal van 12 oogsten, dan kom je uit op een gemiddelde kweekcyclus van 32 dagen! Maar dat is echt ongelooflijk mensen:

Van zaadje/stekje tot geoogste toppen in slechts 4,5 week!

[openingsbeeld: Dreambook/Shutterstock]
(advertentie)