(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na veertien weken zijn alle mooie trichome wonders klaar voor de oogst. Bertje zet de dames nog eens mooi op de foto en beschrijft het eindresultaat. Daarna worden de planten één voor één netjes geknipt en te drogen gehangen. Oogstverslag van de wonderlijke juweeltjes van Bio Bertje. 

In mijn laatste kweekrapport heb ik de trichomen van mijn planten bekeken. De De Sugar Black Rose van Delicious Seeds was al bijna klaar, maar omdat ik alles in één keer wil oogsten heb ik de plant gewoon laten staan. Ook in week 13 ging de topontwikkeling dus gewoon verder. De buds worden met de dag vetter en compacter.
Alle toppen hebben nu een dikke laag trichomen, en de planten ruiken heerlijk! Een zoete en fruitige walm komt me tegemoet als ik mijn groeikamer in loop om foto’s te maken. Ik sta telkens weer te watertanden en kan niet wachten tot ze klaar zijn!

Zóver zijn de trichome wonders

De dikste toppen zitten op de Mr.Jekyll Kush planten van Mr. Hide Seeds. Deze zijn groter dan mijn handen en zitten vol met kristallen. De Blue Mint planten van Mountain High Seeds zijn ook mooi gegroeid; ook deze buds hebben een mooie witte laag hars. De geur van deze planten is minder zoet en wat kruidiger.

De hoofdtoppen van Mr. Big Candy van Mr. Hide Seeds en van de Sugar Black Rose van Delicious Seeds laten een paarse verkleuring zien onder een extreem dikke laag kristallen, en ruiken heel erg zoet en fruitig. En ook de Strawberry-Sour-Diesel van DevilHarvestOriginal Seeds heeft een mooie rode kleur gekregen. De stam is helemaal bloedrood en de toppen zien uit alsof ze gloeien!

De Badazz-Cheese ladies van Big Buddha Seeds hebben compacte hoofdtoppen en ook hier met superveel kristallen erop. Ze glinsteren als sterretjes aan de hemel. Serious Happiness van Serious Seeds is geweldig zoals altijd, en ruikt lekker zoet naar bosbessen. Ook hier zie ik een dikke kraag met vette trichomen op de buds. Net als de Sneeze van mijn vrienden van CNNBS want ook die soort gaat super. Haar geur herinnert me aan Amnesia en ze is mooi wit zoals de White Widow.

De Shoreline planten van DevilHarvestOriginal Seeds zijn heel klein gebleven. Ze hebben ook vrij kleine buds maar ze ruiken verrukkelijk!

De ‘fade’

Bijna alle planten hebben nu een gele kleur. De grote schutbladeren kleuren geel en soms paars of rood. In het engels noem je dat de ‘fade‘ en in het Nederlands zouden we misschien zeggen dat de herfst is aangetreden. Als de fade begint dan zijn wietplanten aan het afbloeien, en gebruiken ze hun eigen suikers uit de bladeren, om zich nog verder mee te voeden. Dat laat zien dat de planten zo goed als klaar zijn voor de oogst.

Omdat ik met Bio Tabs voedingstabletten gewerkt heb, en de planten de hele cyclus alleen maar puur kraanwater gekregen hebben, hoef ik niet meer te spoelen. Ik kan de planten gewoon oogsten op het moment dat ik zie dat de trichomen rijp zijn. En dat moment is dus aan het begin van week 14.

Trichome Wonders oogsten

Voor het oogsten neem ik iedere pot één voor één uit hun Easy2Grow systeem van Autopot, en zet ik ze op een tafel. Zo kan ik makkelijk alle bladeren rondom de planten eraf plukken en knippen. Alle blaadjes die groter zijn dan mijn duimnagel haal ik eraf.

Daarna knip ik de plant onderaan de hoofdstam (net onder de laagste vertakking) af, en hang ik hem ondersteboven op, in de leeggehaalde ruimte. Alle lampen en de ventilator heb ik weggehaald, en alleen de afzuiger staat nog aan. Zo kunnen de planten rustig in het donker drogen en wordt de lucht constant ververst en gefilterd door mijn koolstoffilter.

Het drogen duurt meestal zo’n 7 tot 10 dagen maar kan tot 14 dagen duren, afhankelijk van de luchtvochtigheid in de kamer. Na een week drogen neem ik een klein zijtakje en buig die om. Als het takje met een duidelijk hoorbaar ‘knak’ geluid  afbreekt is de plant voldoende droog om de buds eraf te halen. Als het zijtakje ombuigt en niet breekt, dan is het nog wat te vochtig en moeten de planten nog verder drogen.

Nu alle planten te drogen hangen zit het er weer even op voor mij. Over twee weken zullen ze wel droog zijn en zal ik de wiet wegen. Uiteraard ben ik heel benieuwd naar het oogstgewicht van mijn trichome wonders. Na het wegen zal ik verder beschrijven hoe je de gedroogde toppen het beste kunt bewaren.

Tot de volgende keer, jullie Bio Bertje!

(advertentie)