(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De trichome wonders van Bio Bertje zijn bijna klaar om geoogst te worden. De toppen zijn al superdik en opgezwollen, en de geur is fenomenaal als we Bertje mogen geloven. Om te kijken hoe ver de toppen werkelijk in ontwikkeling zijn, bekijkt hij de trichomen met een kleine microscoop. Zoals je van hem gewend bent legt hij je daarbij precies uit waarop je moet letten.

Hallo lieve lezers, de geur in mijn kweekkamer is momenteel werkelijk epic! Als ik naar binnen ga, loop ik tegen een zoete wolk aan die me doet watertanden. Ik kan bijna niet wachten tot ik deze heerlijkheid eindelijk kan proeven, maar gelukkig duurt dat niet al te lang meer nu. We zitten namelijk al in week 12 en de toppen zijn al heel ver in hun ontwikkeling.

De bloei gaat in ieder geval deze week nog gewoon verder, en dat loopt ook nog steeds heel voorspoedig. De ’trichome wonders’ lijken met de dag dikker te worden, en de SANlight EVO5-150 LED’s die erboven hangen doen hun werk uitstekend. De buds zijn inmiddels bedekt met een mooie laag trichomen die alsmaar dikker wordt. Omdat nu ook steeds meer van de stampers (aka bloeiharen) bruin worden, wil ik kijken of de planten al rijp zijn om te oogsten.

Trichomen onder de loep

Er zijn andere manieren, maar verreweg de beste en meest nauwkeurige manier om te zien of de planten rijp zijn, is door te kijken naar de kopjes van de trichomen. Een trichoom ziet er onder een loep of onder een kleine microscoop uit als een mini paddenstoeltje. Het heeft een stammetje met daarop een rond bolletje. In dit bolletje zitten alle cannabinoïden en alle terpenen van de plant. Cannabinoïden zijn de werkzame stoffen waar het om te doen is zoals THC en CBD. Terpenen zijn de aromatische stoffen waaraan wiet zijn sterke typerende geur ontleent.

Transparant -> wit -> bruin

Trichomen zijn dus heel erg belangrijk voor het effect en de geur en smaak van wiet. Aan het begin van de bloei zijn de kopjes van de trichomen nog transparent; je kunt er doorheen kijken. Naarmate de plant rijp wordt verkleuren de kopjes en worden ze melkachtig wit, het ziet er bijna uit alsof iemand een klein wolkje melk in het bolletje heeft gedaan.

Op het moment dat alle trichomen melkachtig wit gekleurd zijn, is het gehalte aan THC maximaal. In het engels heet dit ‘peak THC’. Dat is het moment waarop de meeste kwekers uit zijn, ze tot het oogsten overgaan. Als de planten daarna nog langer bloeien en overrijp worden, verkleuren de trichomen nog eens en worden ze bruin of amberkleurig. Dan is een deel van de THC weer afgebroken en veranderd in een andere cannabinoïde genaamd CBN (cannabinol). Deze cannabinoïde maakt het effect van de wiet meer sedatief, wat betekent je er slaperig van wordt als je het rookt.

Strawberry Sour Diesel

Persoonlijk oogstmoment

Voor mij persoonlijk is het perfecte moment om te oogsten, wanneer een derde van de trichomen amberkleurig geworden is, en de rest nog een witte kleur heeft. Op dat moment heeft de wiet een sterke medicinale werking. Het werkt nu perfect tegen mijn chronische rugpijn van een hernia. Ik wordt er ontspannen van, en mijn verkrampte spieren komen los. En dat alles zonder benevelt te zijn; ik kan nog steeds goed functioneren in mijn dagelijks werk met dit medicijn.

Ik kijk met een microscoopje naar de trichomen op meerdere planten, en moet vaststellen dat de verschillende genetica nu in verschillende stadia van rijpheid zijn. De trichoomkopjes van de Mr. Jekyll-Kush van Mr. Hide Seeds zijn soms nog transparent en beginnen nu melkachtig wit te worden. Dat betekent dat deze soort nog wat meer tijd nodig heeft. De Sugar Black Rose van Delicious Seeds is al veel verder. Hier zijn alle trichomen al melkachtig van kleur en beginnen ze nu amber te worden. Deze soort is eigenlijk bijna klaar om te oogsten maar omdat ik graag wil dat alle planten rijp zijn, laat ik ze nog even verder bloeien.

In mijn volgende artikel gaat het verder met het einde van de bloeifase, en zal ik je vertellen over de aanstaande oogst.

Tot volgende keer, jullie Bio Bertje!

(advertentie)