(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nederland en België waren ooit één land totdat de Belgen er genoeg van hadden en zich in 1830 afscheidden van ‘de Hollanders’. Maar op het gebied van cannabis (en andere drugs) lijkt er tegenwoordig wel weer een soort verbroedering te bestaan. Kijk maar eens naar de foto’s van deze bepaald niet flauwe wietkwekerij in Sint-Genesius-Rode!

In de Lage Landen mag je van de wet met wiet niets

Voor alle duidelijkheid: zowel in België als in Nederland mag er officieel NIETS qua cannabis. Geen wietbezit, geen planten. Sommigen denken dat je bij de zuiderburen 1 wietplant mag kweken voor eigen gebruik, maar dat staat dus niet in een wet.

We citeren Goossens Advocaten even hierover: ‘Hoe zit het dan met die Ministeriële Richtlijn van 1 februari 2005, zullen sommigen zich afvragen. Deze richtlijn bepaalt immers dat aan bezit of teelt van cannabis voor persoonlijk gebruik “de laagste vervolgingsprioriteit” wordt gegeven. Deze richtlijn is echter “maar” een richtlijn en géén wet. Dit betekent dat rechtbanken op geen enkele manier gebonden zijn deze richtlijn toe te passen en wel integendeel enkel en alleen de (straf)wet mogen toepassen.’

Wel is in beide landen het bezit van respectievelijk 3 en 5 gram wiet gedecriminaliseerd c.q. gedoogd. Maar als de flikken willen dat je het afstaat heb je geen poot om op te staan. Het verschil tussen de aanpak van wietteelt is dan weer dat je in Nederland er veelal met werkstraf vanaf komt en justitie je vooral in de portemonnee wil pakken. In België zijn ze nog wat meer van de gevangenis als ‘rechtmatige straf’.

‘Professionele drugsplantages’

Goed, dat gezegd hebbende: ook in België treft de politie tegenwoordig wietplantages aan die je gerust grootschalig kunt noemen. Niet zelden zijn bij de exploitatie daarvan Nederlanders betrokken, maar het is nog onduidelijk of dat in dit geval ook zo is.

In een villa in Sint-Genesius-Rode trof de politie liefst 2.500 wietplanten aan in diverse professionele kweekruimtes…

Grote cannabisplantage ontmandeld in Sint-Genesius-Rode‘, schreef de Politiezone Rode onlangs over een bust in Sint-Genesius-Rode, een gemeente met 18.000 inwoners in de provincie Vlaams-Brabant. En als je in het kader van wiet “Brabant” zegt dan denk je nu eenmaal groot.

Zo ook hier, want na een ‘eerdere tip over verdachte handelingen’ (ook daarin is blijkbaar nog maar weinig verschil met Nederland, bah) vielen agenten op 12 september in de voormiddag binnen in een villa. ‘Tijdens de doorzoeking van de villa konden onze ploegen binnen meerdere kamers aantreffen die professioneel omgebouwd werden tot drugsplantages voor het telen van wietplanten. In totaal stootten wij er op meer dan 2500 wietplanten.’

Duizenden planten en 40 kilo wiet maar geen arrestaties

Vijfentwintighonderd wietplanten… dat is beslist geen kattenpis. Of anders gezegd; 2500 dames levert je in België gegarandeerd een jarenlange celstraf op. Om het allemaal no wat erger te maken, vanuit ons standpunt dan toch, werd er ook nog eens een forse hoeveelheid ‘marihuana die klaar stond voor verkoop’ aangetroffen door de politie.

Schitterende politiefoto – op de gang naast de plee? – van de 40 kilo villa-wiet…

Bijna 40 kilo wiettoppen om precies te zijn! Je begrijpt dat alle planten, toppen en apparatuur inmiddels zijn vernietigd, ook dit naar goed fout Nederlands voorbeeld. Geluk bij dit Vlaams-Brabantse ongeluk is dan wel weer dat er nog niemand in de kladden is gevat tot dusver. Of het hier dus om uitgeweken Nederlandse wiettelers gaat of om ondernemende Belgen, blijft vooralsnog de vraag…

(advertentie)