(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Twee weken drogen zitten erop voor de grote Spicebomb toppen, dus was het tijd om ze te knippen. Dokter Groen doet dat zoals altijd op zijn eigen manier, die hij vandaag voor je uit de doeken doet. Maak je daarom op voor de beste kniptips van onze kweekdokter. 

Ik zal niet liegen. Hoe indrukwekkend de lange toppen van de Spicebomb er ook uitzagen, ze waren een nachtmerrie om te knippen. Door de warmte tijdens de bloeifase in juli en augustus (het werd soms ver boven de 30 graden) zijn de toppen zo lang en open geworden. Hierdoor moest ik de meeste buds van de grote hoofdtoppen losknippen, en als individuele topjes schoon knippen. Ik ben er de hele avond zoet mee geweest, dus nu leek het me wel een goed idee om wat van mijn kniptips met je te delen. Ik hoop dat je er wat aan hebt als je binnenkort zelf een oogst te knippen hebt.

Kniptip 1: zoek een rustig plekje

Wiet knippen is altijd een klein beetje riskant. Ook al heb je maar een kleine oogst voor eigen gebruik, het kan behoorlijk gaan ruiken. Zo ook met mijn Spicebombs, die een heerlijke kruidige en zoete wietgeur afgeven. Tijdens het knippen is zo’n geur nog veel sterker aanwezig, omdat je de toppen de hele tijd aanraakt. Zoek daarom een rustig plekje waar je niet gestoord kan worden. Je wil ook geen onaangekondigd bezoek aan de deur, dus kies een ruimte waar je je even kunt terugtrekken en je niet gezien kunt worden.

Kniptip 2: gebruik een dienblad

Bij het knippen kun je alle blaadjes onmogelijk één voor één sorteren, dus kun je ze beter opvangen. Ik gebruik daarom altijd een dienblad bij het knippen. Deze vul ik met een paar toppen en zet ik op mijn schoot om ze te knippen. De blaadjes die ik van de toppen knip vallen dan op het dienblad, waarna ik ze gemakkelijk kan verzamelen om later bijvoorbeeld wietboter van te maken.

Kniptip 3: A-grade, B-grade, suikerblaadjes

Wanneer je voor het drogen alle grote schutbladeren hebt verwijderd, zit er geen nutteloos plantmateriaal meer aan de toppen. Pak daarom drie grote schalen en verdeel je wiet over deze schalen. In de eerste schaal doe je je mooiste toppen. In de tweede schaal laat je alle rookbare maar minder compacte en luchtiger topjes vallen. Dit zijn meestal de buds die wat lager aan de takken zitten; deze rook ik pas als de mooie toppen op zijn, en mijn nieuwe oogst nog niet klaar is. Momenteel geniet ik dan ook nog van de B-grade toppen van de Seriotica die ik hiervoor heb gekweekt.

De laatste schaal vul ik met de afgeknipte suikerblaadjes. Daar wil ik deze keer wietboter van maken maar je kunt er ook wietolie van maken, of gewoon gebruiken als tabaksvervanger in je pure joints. In mijn ogen is dit de beste tabaksvervanger, aangezien het gewoon wiet is. Waarom zou je allerlei kruiden roken als je gewoon wiet kunt gebruiken?

Kniptip 4: niet te moeilijk doen

Zelf trap ik er elke keer weer in. Ik kan ontzettend anaal zijn met eerste toppen die ik knip. Elk suikerblaadje knip ik meticuleus met het puntje van mijn schaar en zo dicht mogelijk bij de stam. Alsof mijn toppen aan een of andere beauty contest gaan meedoen. Je kunt je wel voorstellen hoe langzaam dat gaat. Pas na een half uur kom ik meestal in het snellere ritme, waarbij ik me niet zo druk meer maak over een klein blaadje hier en daar. Het snelle knippen gaat ongeveer als volgt. Met mijn schaar knip/scheer ik langs de top zodat alles wat uitsteekt eraf gaat. Tuurlijk ziet de wiet er dan niet perfect uit maar je behoudt wel het meeste rookbare wiet. Bij de perfect (en meestal machinaal) geknipte toppen van de coffeeshop gaat een hoop verloren, wat dan weer gebruikt wordt voor hasj, of gewoon als gruis verkocht wordt.

Kniptip 5: een mesje, alcoholdoekjes en/of olie

Als je een beetje goede wiet gekweekt hebt, dan beginnen je scharen al snel te plakken. Op de punten van de schaar komen plakkerige klonten hars, waardoor je ze moeilijk open krijgt en het knippen een stuk lastiger wordt. Al die plakkerige hars is echter heerlijke hasj, die ook wel schaartjes genoemd wordt. Daarom heb ik altijd een aardappelschilmesje en wat alcoholdoekjes en/of wat milde olijfolie bij de hand.

Als ik merk dat mijn schaar begin vast te lopen, schraap ik de hars er eerst af met het aardappelschilmesje. Deze klontjes gaan in mijn wietschaaltje, en rook ik zodoende vanzelf later op; ze zijn heerlijk! De schaar veeg ik daarna schoon met een alcoholdoekje. Als je geen alcoholdoekjes hebt, dan kun je ook een doekje in de olie dopen en je schaar daarmee afvegen. Hierna kun je weer soepel verder knippen.

De alcoholdoekjes en de olie komen ook goed van pas als je vingers plakken. Met de alcoholdoekjes kun je al die plakkerige hars van je vingers vegen. Zelf was ik mijn handen altijd even met wat olijfolie en daarna met zeep om ze schoon te krijgen.

Kniptip 6: proef niet te snel

Vers gedroogde wiet is heerlijk, en prachtig om te zien! De terpenen zijn nog heel sterk aanwezig, en de geurende topjes gaan de hele tijd door je handen. Bovendien heb je de planten al een paar maanden verzorgd, en is dit de eerste gelegenheid om ze te proeven. Doe dat vooral, maar draai niet meteen een dikke joint of spliff anders komt er misschien niet meer zoveel van het knippen van de rest. Zelf rook ik tijdens het knippen altijd wel een joint of twee maar daar begin ik pas mee als ik ongeveer op de helft ben.

De Spicebomb smaakt me trouwens heerlijk! Ondanks dat ze nog niet gecured is is ze zacht voor mijn keel. De smaak is heel kruidig, zoet en zelfs een beetje hazy. Het gaf een energieke high en dat kon ik wel gebruiken gezien al het knipwerk dat ik nog voor de boeg had.

Kniptip 7: zorg voor wat te eten

Knippen kan soms langer duren dan je verwacht, en je wil niet tussendoor ineens moeten koken omdat je honger hebt gekregen. Eten bestellen is ook niet altijd een optie, omdat je dan mensen aan de deur krijgt. Zorg daarom dat je eten vooraf al klaarstaat, en je het alleen even hoeft op te warmen. Een vriend, vriendin of partner die voor je kookt terwijl jij aan het knippen bent, is natuurlijk helemaal relaxed.

Kniptip 8: (weck)potten en diepvrieszakken

Deze ligt een beetje voor de hand, maar na het knippen moet je je wiet ergens luchtdicht kunnen bewaren, zodat je huis niet altijd naar wiet ruikt. Dat niet alleen maar je wiet moet na het knippen ook nog rijpen of curen. Zorg daarom voor voldoende luchtdicht afsluitbare potten, voordat je met het knippen begint. Zelf heb ik daarnaast ook altijd diepvrieszakken (gripzakken) in huis. Deze gebruik ik om de wiet in te stoppen zodat ik het kan wegen. Mocht ik een keer te veel hebben voor de weckpotten, dan kan een deel van de wiet ook tijdelijk in de diepvrieszakken bewaren.

Dat waren mijn kniptips. Misschien ben ik er een vergeten of wellicht heb je zelf ook een kniptip voor mij. Ik ben zeer benieuwd naar jullie beste kniptips, dus stuur ze gerust op. Het gewicht van de geknipte Spicebombs hou je van me tegoed. Ondanks al mijn kniptips ben ik namelijk nog niet helemaal klaar met knippen. Ik ga dus nog even door met de schaar. Volgende week laat ik je weten wat deze ronde heeft opgeleverd, en zal ik ook weer met het ontkiemen van nieuwe zaadjes beginnen.

Dokter Groen

(advertentie)