(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vorige week besloot onze kweekdokter dat de dagen voor zijn Spicebomb planten geteld waren. Nou, dat was net op tijd want bij de oogst bleken er al wat rotte plekken in de toppen te zitten. Dat mag de pret echter niet drukken want deze wietsoort maakt zijn naam meer dan waar; het zijn bommen van toppen geworden!

Zoals je misschien weet stond de oogst van mijn Spicebomb planten deze week op de planning. Ik was eigenlijk van plan om dat dinsdag te doen maar heb het maandag maar meteen gedaan, omdat ik een rotte plek in een van de toppen zag. Dat bleek helaas niet de enige rotte plek maar al met al viel het me ontzettend mee. Bij elkaar denk ik dat ik maximaal 10 gram wiet aan toprot verloren ben. Dat valt uiteraard in het niet bij de enorme reuzentoppen die ik geoogst heb. Het waren met recht Spicebommen!

Spicebombs oogsten

Ik was benieuwd hoe het oogsten zou verlopen maar dat bleek een eitje. Ik had de afzuiger van mijn droogtent alvast aangezet, en begon gewoon vooraan met de dikste top. Er groeiden niet veel grote schutbladeren meer aan dus die waren zo geplukt. Uit de grote toppen staken nog wel de nodige enkele bladvingers, maar die waren ook snel weggeknipt. Wat overbleef was een prachtige top die dikker en flink langer was dan mijn onderarm. Mijn kweekkast heeft zich weer van zijn beste kant laten zien, en de voeding van Druid heeft zichzelf ook meer dan nuttig bewezen.

Opvallend was dat het grootste deel van de oogst opnieuw van één van de drie planten afkomstig was. Dit was de voorste plant, en ook de knuppels van toppen zijn allemaal van deze dame afkomstig. Ik heb daarom besloten dat ik voor mijn volgende kweek weer gewoon één wietplant zal kweken. Geen voorzichtig gedoe dus met extra zaadjes ontkiemen maar gewoon op één zaadje vertrouwen. Welke soort ik zal kweken weet ik nog niet maar als je een wietsoort hebt die je graag in de Dokter Groen Special zou zien, dan hoor ik het graag. Ik sta open voor alle suggesties.

Toprot

Zoals gezegd had ik dus ook wat toprot in mijn toppen. Er zat een plekje in één van de grote toppen en in nog drie van de kleinere toppen. Jammer natuurlijk maar het viel me nog mee, gezien de dikte van de toppen. Uiteraard heb ik de rotte plekken goed weggeknipt en verwijderd. Nu de wiet eenmaal in de droogtent hangt hoef ik me er geen zorgen meer over te maken. De lucht wordt er continu ververst dus het vochtgehalte zal alleen nog maar afnemen. Eventuele achtergebleven sporen van de gevreesde ‘grauwe schimmel‘ maken nu geen kans meer.

Na het oogsten was het tijd om de kweekkast weer even op te ruimen, en kon ik ook eindelijk eens kijken hoe het met de wortels van de dames ging. Die hadden immers een lekkage veroorzaakt door over de rand van de growtray te groeien. Dat was ook een van de redenen waarom ik uiteindelijk tot het 6/18 lichtschema overging, om de planten sneller klaar te krijgen.

In de bak van het hydrosysteem lag inderdaad een flinke berg spaghetti. Van de omhoog groeiende wortels zie je echter niet veel meer, want die had ik eerder al met mijn vinger teruggeduwd om de lekkage te verminderen.

Op naar een nieuwe kweekronde

Nu de Spicebomb wiet rustig te drogen hangt, kan ik me rustig gaan bedenken wat ik volgende keer zal kweken. Nogmaals, als je daar suggesties voor hebt, of benieuwd bent naar een bepaalde wietsoort, laat het me dan gerust weten. Ik ben benieuwd waar jullie mee komen.

Over twee weken verwacht ik dat de Spicebombs droog zijn, en kan ik ze gaan knippen, wegen en oppotten. Uiteraard zal ik dan ook wat proeven, want de smaak moet nog het aller bijzonderst zijn van deze wietsoort.

Dokter Groen

(advertentie)