(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Van een afstandje zien ze er indrukwekkend uit maar de raketten van toppen zijn door de extreme warmte helaas ook erg luchtig geworden. De wortels zijn ook behoorlijk doorgeschoten, en veroorzaken daardoor een kleine lekkage aan het hydrosysteem. Om de planten sneller te kunnen oogsten (en tegen de warmte) probeert onze kweekdokter het 6/18 lichtschema.

Ik heb een heerlijke vakantie achter de rug, en zodoende is het ook alweer een kleine maand geleden sinds je hier mijn laatste kweekverslag las. De drie Spicebomb planten stonden toen al bijna drie weken in bloei maar hadden ook al best veel last van de warmte. Het beloofde dus een spannende tijd te worden voor de planten, die ondanks de bloei nog steeds aan het strekken waren. Zoals je begrijpt was ik zeer benieuwd wat ik thuis aan zou treffen…

Raketten!

Zoals je ziet hebben de Spicebomb planten raketten van toppen gekregen. Wat dat betreft maakt de soort haar naam wel waar want het zijn echt behoorlijke bommen geworden. Kogelhard zijn ze echter allerminst, en dat heeft natuurlijk alles met de extreme warmte in de kweekkast te maken. De ongebruikelijke éénvingerige bladeren die uit de toppen steken zijn daar ook een gevolg van; het lijkt bijna wel een wietplant die terug de groeifase in is geschoten maar dat is toch niet het geval.

De lange en luchtige toppen zijn puur het gevolg van de zomerhitte. En hoewel het er van een afstandje misschien indrukwekkend uitziet, moet je van me aannemen dat ik het toch liever anders had gezien. Ik had liever wat kleinere maar mooie compacte toppen gehad. Maar goed, dit is dan ook een zomerkweek tijdens een uitzonderlijk warme zomer.

Als ik de toppen van wat dichterbij bekijk, dan is duidelijk te zien dat ze als het ware uitgerekt zijn en er relatief veel blaadjes uit groeien. Ik vrees dan ook dat het me veel knipwerk en veel kleine topjes zal opleveren. Aan de andere kant is ook goed te zien dat er ook veel bloemen en nog veel witte bloeiharen groeien. Op de calyxen zijn de trichomen gelukkig ook rijkelijk aanwezig, en de Spicebombs geven ook een heel sterke geur af. Met de kwaliteit van de wiet is dus ook zeker niets mis.

Wortels & water

De warmte is helaas niet het enige probleem deze ronde. Onder in het hydrosysteem zorgen de wortels namelijk ook voor moeilijkheden. Ze zijn aan de rand van de growtray waar ze in liggen omhoog gegroeid, en komen daardoor tot over de rand van de bak. Hierdoor sijpelt er nu langzaam water uit de growtray. Ik heb het nog nooit eerder meegemaakt maar ik denk dat het door de capillaire werking van het water tegen de omhoog gegroeide wortels komt.

Gelukkig is de bodem van de Dokter Groen Special en alle andere CNNBS kweekkasten waterdicht, dus lekt het water netjes op dezelfde plaats naar beneden. (Op de plek waar ik ooit eerder gaten heb geboord voor de allereerste versie van het Flow Hydroponics kweeksysteem.) Ik heb er nu dus een emmer onder moeten zetten, die om de dag geleegd moet worden. Dat zorgt er echter wel voor dat het water nu extra regelmatig ververst wordt, dus is voor de pH- en EC-waarde verder geen probleem. Het kost me echter wel veel plantenvoeding (Druid Nutrients) op deze manier, dus je begrijpt dat ik deze ronde graag zo snel mogelijk afrond.

Sneller klaar op 6/18

Om het afbloeien wat te bespoedigen, en om tegelijkertijd wat aan de hitte in de kast te doen, heb ik vandaag besloten om verder te kweken op een 6/18 lichtschema. 6 uur licht dus, en 18 uur donker; het licht gaat vanaf vandaag om 3:00 uur ’s nachts aan en om 9:00 uur ’s ochtends weer uit. De planten zullen hierdoor haast gaan maken met afbloeien, omdat ze als het ware merken dat het einde van de zomer eraan komt.

Op deze manier afbloeien heb ik nog nooit eerder gedaan dus ik ben ben ook zeer benieuwd hoe snel de planten nu klaar zullen zijn. In principe staan ze inmiddels al zes weken te bloeien, en volgens het boekje moeten ze dus nog drie weken. We gaan het zien… Tot volgende week!

Dokter Groen

(advertentie)