(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Alweer een mooie mijlpaal in de nog steeds vrij jonge geschiedenis van legale cannabis. In de Verenigde Staten consumeren mensen voor het eerst vaker wiet ‘in de afgelopen week’ dan dat ze sigaretten roken. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het vermaarde bureau Gallup.

Koning Alcohol al bijna honderd jaar aan de macht

Onderzoeksbureau Gallup bracht het nieuws afgelopen week naar buiten middels een bericht met de titel ‘Americans and the Future of Cigarettes, Marijuana, Alcohol‘. Om met die laatste drug te beginnen; alcohol is en blijft nog steeds veruit het meest gebruikte genotsmiddel in de VS.

Ongeveer 45% van de Amerikanen zegt dat ze een alcoholische drank hebben genuttigd in de afgelopen week. Nog eens 23% geeft aan dat ze ‘sporadisch’ alcohol nuttigen. Een derde van de bevolking noemt zichzelf geheelonthouder.

Het aantal ‘drinkers’ is overigens zo stabiel als een volle olietanker: in 1939 (!) dronk 63% van de mensen alcohol en dik tachtig jaar later is dat volgens de meest actuele Gallup-poll in 2022 gestegen naar 67%.

Kroonprins Cannabis rukt snel op

Snel over naar een heel wat gezondere drug, namelijk cannabis. Volgens de nieuwste Gallup drugs-poll rookt 16% van de Amerikanen tegenwoordig minstens 1 x per week wiet, en dat is een stijging van vier procent ten opzichte van een jaar eerder toen dezelfde vraag werd gesteld. Bijna de helft van het ganse volk (48%) geeft aan dat ze ‘ooit’ geblowd hebben. 

De Amerikanen beginnen steeds beter te begrijpen welke drug het beste voor ze is… [illustratie: ProStockStudio/Shutterstock]

Bij Gallup spreken ze over een ‘dramatische stijging’ van het cannabisgebruik in de laatste halve eeuw. En dat is niet overdreven als je weet dat dat in 1969 – toen voor het eerst naar wietconsumptie werd gevraagd – nog slechts vier procent (!) van alle mensen aangaf dat ze ooit in hun leven geblowd hadden…

Tabak wordt het ongewenste bastaardkind in ’t drugspaleis

Daar waar er winnaars zijn moeten er ook verliezers zijn. In dit geval is dat dus tabak. Nog maar 11 procent van de Amerikanen zei deze zomer dat ze tabak roken, en dat is mooi 5% minder dan een jaar geleden. In de jaren vijftig rapporteerde nog 45 procent van alle mensen dat ze tabak consumeerden.

‘This is the highest level of cannabis consumption Gallup has tallied since it began asking the question in 2013 and the lowest result for the tobacco question since 1944 when it began asking that question’, merkt website The Hill dan ook treffend op over de historische ommekeer ten gunste van cannabis en ten koste van sigaretten.

Zo, en nu op naar koning alcohol en die ook van zijn troon stoten!

[openingsbeeld: TANYARICO/Shutterstock]
(advertentie)