(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wanneer we in eigen land de eerste legale wiet kunnen kopen, is de vraag. Gezien de moeizame weg tot nu toe zou het een meevaller zijn als er ergens in 2023 sprake van is. In Zwitserland pakken ze de cannabiszaken heel wat voortvarender aan. In Basel, de derde stad van het land, begint over enkele weken de Zwitserse variant van de wietproef met gereguleerde verkoop van recreatieve wiet!

Pilotproject ‘Weed Care’ start in september

Met de lancering van het proeftraject ‘Weed Care’ in Basel – dat begint op 15 september 2022 en eindigt in maart 2025 –  is Zwitserland het eerste Europese land dat op deze wijze de effecten van legalisatie van cannabis bestudeert.

In Basel-Stadt Canton, de stad plus aangrenzende voorstedelijke gebieden, wonen bijna 900-duizend mensen. Daarvan mogen er in totaal 370 deelnemen aan de pilot, mits ze in ieder geval 18 jaar oud zijn en nu ook reeds recreatief cannabis gebruiken.

Gedurende de gehele studieperiode worden deze ‘proefblowers’ regelmatig ondervraagd over hun cannabis consumptiegedrag en uiteraard hun fysieke en mentale gezondheid.

Beperkter aanbod wiet en hasj dan in Nederlandse wietproef

Op tv-zender Euronews zegt Regine Steinauer – hoofd van de ‘verslavingsafdeling’ van de universiteit in Basel – dat de eerste onderzoeksvraag is of er straks meer, minder of dezelfde hoeveelheid wiet/hasj wordt geconsumeerd?

Daarnaast kijken de wetenschappers goed naar mentale/fysieke gezondheidsveranderingen wanneer cannabis geconsumeerd wordt via apotheken. Daar in de 9 deelnemende apotheken kunnen de deelnemers aan de  Zwitserse wietproef – na vertoon van hun ID-bewijs – trouwens 4 soorten wiet en 2 soorten hasj kopen.

De prijs voor de gereguleerde en in eigen land door het bedrijf ‘Pure Production’ geproduceerde cannabis zal variëren van 8 tot 12 euro per gram, bedragen die zijn vastgesteld door naar de actuele prijzen op de illegale markt te kijken…

Het Zwitserslandgevoel

Het THC-percentage bedraagt bij de wietsoorten tussen de 5 en 17 procent en bij de hasjproducten tussen de 13 en 20 procent. Deelnemers aan de proef in Basel – pilots in andere Zwitserse steden zullen nog volgen – kopen hun wiet/hasj in pakjes van 5 gram en consumptie is alleen toegestaan in privé-ruimtes (net als in de VS dus).

Omdat de wet in Zwitserland nu het bezit van 10 gram cannabis heeft gedecriminaliseerd, kunnen de wietproefkonijnen vanaf 15 september dus twee pakjes legale cannabis per apotheekbezoek aanschaffen. Denk echter niet dat de overheid staat te trappelen van plezier bij de Zwitserse wietproeven. Het is meer een kwestie van iets anders uitproberen, omdat verbieden nu eenmaal bewezen niet werkt.

Dit lijkt (en is ook) logisch, maar in Nederland denken drie van de vier regeringspartijen nog altijd dat verbieden én een stevige war on drugs het antwoord zijn op de vraag van honderdduizenden mensen naar goeie wiet of hasj…

[openingsbeeld: Federico Magonio/Shutterstock]
(advertentie)