(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Binnen het muziekgenre van de stoner rock is de Amerikaanse band Sleep één van de grootmeesters. Hun supersterren status dankt de groep met name aan het legendarische album ‘Dopesmoker’, dat in de jaren negentig trouwens uitgebracht werd onder de (toen) minder provocerende title ‘Jerusalem’. Die plaat, bestaande uit 1 lange track van 63 minuten, is nu geremasterd. De versie op gekleurd vinyl is helemaal extra speciaal, aangezien daar voor het eerst in de geschiedenis echte wietblaadjes in zijn geperst!

Weedian High-Fi

Om de volstrekt unieke elpee van Sleep zelf in handen te krijgen, zul je echter in december moeten afreizen naar Detroit. Alleen in deze stad wordt de persing van de ultieme stoner rock klassieker ‘Dopesmoker’ verkocht. En wel in de fysieke winkel ‘Third man Records Cass Corridor’ van Third Man Records, de platenmaatschappij die is opgericht door niemand minder dan Jack White.

De vinyl-versie met wietbladeren in het gekleurde PVC geperst, heeft van de bedenkers ervan zelfs een eigen muzikale merknaam meegekregen: “Weedian High-Fi”.

‘Dopesmoker’ is magnus opus opgedragen aan cannabis

Om je een muzikaal voorproefje te geven van ‘Dopesmoker’ laten we graag een video uit eigen land zien, en wel van de repetitie van Sleep op het befaamde Roadburn festival in Tilburg, waar de band in 2012 het complete album speelde:

Over de prijs van het in alle opzichten unieke album, is nog niets bekend, de gewone zwarte vinylplaat (zonder wietblaadjes erin) gaat 30 dollar kosten. Bij het persen van de plaat kregen band en platenmaatschappij trouwens hulp van wietbedrijf Doghouse Farms Premium Cannabis. Dat staat pal voor biologische wiet van topkwaliteit, dus die blaadjes in de stoner rock klassieker van Sleep zijn – net als de muziek – van niveau.

En laat er geen misverstand bestaan over het belang en de impact van dat album ‘Dopesmoker’. Kijk maar wat rock ’n roll radiozender WRKR  erover meldt in het bericht over de nieuwe uitgave van deze plaat:

Genoeg woorden voor nu, tijd om te laten zien hoe ’s werelds eerste vinyl-plaat met echte wietblaadjes erin geperst eruitziet, nietwaar? Welnu, zo dus:

(advertentie)