(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nu de wietplanten van Dokter Groen vier weken op 12/12 staan, zit niet alleen de bloei maar ook de strek er goed in. De planten zijn daardoor een stuk groter geworden, en de allergrootste begint de twee andere wietplanten te overwoekeren. Onze kweekdokter duikt dus met een schaar zijn kweekkast in, om de Spicebombs eens flink te snoeien. 

Nu mijn Spicebomb planten twee weken goed in bloei staan, beginnen ze ook hard in de hoogte te groeien. De afgelopen week ging het helemaal hard, en zijn de planten minstens 30 centimeter hoger geworden! De voorste dame groeit daarbij al vanaf het begin harder dan haar twee zussen, en zit de andere wietplanten duidelijk in de weg. Op zich is dat voor mij geen enkel probleem. Zolang de Dokter Groen Special maar vol staat maakt het mij niet veel uit welke plant de meeste toppen heeft.

Wat mij wel veel uitmaakt, is wanneer de vele bladeren ervoor zorgen dat de toppen minder licht krijgen en daardoor minder groot en dik worden. Ook wil ik niet dat er onderaan mijn planten veel kleine topjes groeien, ten koste van de hoofdtoppen bovenin de kweekkast. Dat was echter wel het geval, zoals je kunt zien op de foto’s hieronder.

Spicebomb dieven

Op de foto’s hierboven zie je hoe vol mijn kweekkast weer gegroeid is. Een groot voordeel van het hydrosysteem in deze kweekkast is nu eenmaal dat je wietplanten er sneller in groeien dan ooit. Dat brengt echter ook met zich mee dat de kweekkast al snel overvol is, en je dus wel het een en ander zult moeten snoeien. Dat doe ik bewust pas na vier weken op 12/12, als de groeifase voorbij is en de planten goed in bloei staan. Zou je eerder snoeien, dan heb je kans dat de planten extra gaan strekken en dat de bladeren snel weer teruggegroeid zijn.

Bij het dieven is het de bedoeling dat je alle topjes onder aan de plant weghaalt, die te laag groeien om voldoende licht te vangen. Ik probeer in te schatten op welke hoogte de laagste nog bruikbare toppen zullen groeien, en haal alles wat eronder groeit weg. Tussen de weggesnoeide takken zaten in dit geval ook vrij lange takken van de twee kleinste planten. Ondanks hun lengte werden ze overschaduwd door de lange toppen van de grootste Spicebomb. Op de na foto-hieronder is goed te zien hoe kaal de achterste en de middelste planten geworden zijn, ten opzichte van de grote voorste dame.

…en ontbladeren

Na het dieven heb ik ook de bovenkant van het bladerdek aangepakt. Daar heb ik een flink deel van de grootste schutbladeren weggehaald, zodat het licht dieper in de planten kan doordringen. Na het ontbladeren en het dieven lijkt het wel een heel andere kweekkast. De toppen krijgen weer genoeg licht, en je kunt er weer tussendoor kijken. Het resulteerde in een grote zak met afgeknipte bladeren en takken.

Na het dieven en ontbladeren heb ik natuurlijk ook weer even het voedingswater in mijn hydrosysteem ververst. Ik hoef dankzij de voeding van Druid, daarbij niet op de pH-waarde van het water te letten. Die reguleert zichzelf automatisch naar de juiste pH-waarde. Zolang je het water maar regelmatig ververst, dus dat heb ik gedaan.

In totaal ging er zo’n 16 liter gebruikt water uit, en heb ik ongeveer 20 liter vers water in het systeem gedaan. Daarbij gebruik ik een gram voeding per liter water, dus in dit geval zo’n 20 gram Berkana. Tot slot heb ik nog even 3 gram Druid Uruz toegevoegd, om een eventueel tekort aan calcium te voorkomen.

Dokter Groen

(advertentie)