(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als je niet zonder medicinale wiet kunt, dan kun je maar beter niet naar Rusland gaan. De Amerikaanse WNBA basketbalster Brittney Griner krijgt er mogelijk 10 jaar cel voor wat wietolie, en nu is er een vergelijkbare zaak. Een leraar werd veroordeeld tot een celstraf van maar liefst 14 jaar, omdat hij met zo’n 20 gram medicinale wiet het land binnenkwam. 

Terwijl de zaak van de Amerikaanse WNBA basketbalster Brittney Griner nog volop in het nieuws is, dient de volgende draconische strafoplegging in Rusland voor een beetje wiet zich aan. Terwijl de basketbalster nog steeds vastzit en mogelijk 10 jaar krijgt voor een kleine hoeveelheid wietolie, werd een andere Amerikaan er ook met wiet gepakt.

14 jaar cel voor 20 gram wiet

Dit keer gaat het om de Amerikaanse leraar Marc Fogel, die met zo’n 20 gram medicinale wiet naar Rusland reisde. Een hoeveelheid waarvoor je in Rusland tussen 2004 en 2006 alleen nog een boete kreeg, maar waarvoor je sinds 2006 weer een ouderwetse gevangenisstraf krijgt in Rusland. In dat jaar verlaagden de Russen namelijk de minimale hoeveelheid wiet daarvoor naar 6 gram. Fogel werd dan ook veroordeeld tot een draconische gevangenisstraf van maar liefst 14 jaar!

De laatste beelden van Marc Fogel bij zijn aanhouding op het vliegveld in Rusland.

Hoewel de zaak vergelijkbaar is met die van de beroemde basketbalspeelster, krijgt de veroordeling van Fogel volgens zijn familie niet dezelfde behandeling van diplomaten. Op een video van een beveiligingscamera van het Russische vliegveld is te zien hoe Fogel wordt aangehouden. Hij keerde op dat moment terug naar Moskou om voor zijn tiende jaar les te geven aan kinderen van Amerikaanse diplomaten. In zijn bagage werd zo’n 20 gram medicinale wiet gevonden die Fogel gebruikte tegen chronische rugpijn.

Dit wordt zijn dood

De videobeelden van de beveiligingscamera zijn de laatste beelden die de familie van Marc van hem heeft gezien. Ook hebben ze alleen brieven van hem ontvangen in het Russisch. “Marc vertelt aan zijn celgenoten wat hij in die brieven wil vertellen in het Engels, en zij vertalen het dan voor hem. Onze communicatie is dus afhankelijk van het Engels van gevangenen. De blieven zijn verdraaid en we kunnen eigenlijk geen eerlijke briefwisseling hebben. Alles wordt gelezen en gecensureerd, het is hartverscheurend.” Aldus Marcs zus Anne Fogel.

“Marc heeft een grote fout gemaakt door wiet mee te nemen naar Rusland”, vertelt Anne verder. “Maar een 14-jarige straf in een zwaar werkkamp dat wordt zijn dood. Marc is 61 jaar oud en heeft een lange geschiedenis met zware rugproblemen.”

Marc’s zuster Anne Fogel: “een 14-jarige werkstraf wordt zijn dood. Marc moet naar huis.”

Politiek motief

De familie van Fogel hoopt dat de arrestatie en het vasthouden van Marc als onrechtmatig kan worden aangemerkt, zoals ook na drie maanden bij Brittney Griner gebeurde. In dat geval kan de Biden regering namelijk over zijn vrijlating onderhandelen. Hoewel 20 gram wiet meer is dan Griner bij zich had, zegt de Amerikaanse advocaat van Fogel dat zijn veroordeling niet verklaard kan worden zonder dat er een politiek motief meespeelt.

“Dit is een persoon die de Amerikaanse diplomatenwereld jarenlang diende, in scholen over de hele wereld,” vertelde Marcs zus Anne. ” Ik heb mijn president en zijn vrouw nodig om voor hem op te komen. Hij moet naar huis.”

[Beeld: screenshots video CNN]
(advertentie)