(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wanneer legalisering van cannabis wordt overwogen, dan werpen tegenstanders vroeger of later altijd op dat dat wel tot veel auto ongelukken zal leiden. Het tegenovergestelde blijkt echter waar. In Amerikaanse staten waar cannabis voor recreatief gebruik legaal is, zijn de wegen veiliger dan voorheen. 

Legalisering van cannabis blijkt in Amerika voor veiligere wegen te zorgen. Dat hebben onderzoekers van de universiteiten van Arkansas en Iowa voorzichtig geconcludeerd na een nieuw onderzoek. De onderzoekers voerden een studie uit naar de effecten van legalisering op de Amerikaanse vrachtvervoer industrie. Ze observeerden daarvoor de trends in de bedrijfstak, en ontdekten dat er minder ongelukken plaatsvinden in staten waar cannabis voor recreatief gebruik gelegaliseerd is.

De studie werd vernoemd naar deze bekende wietsoort, en cannabis-cultfilm Pineapple Express. Foto: HubbardSteve, Shutterstock

Hoe veilig is de Pineapple Express?

Deze nieuwe studie zocht specifiek naar de link tussen legalisatie van recreatief cannabisgebruik en het vervoer over de weg met vrachtwagens. Het onderzoek kreeg de ondubbelzinnige werktitel ‘Does the pineapple express damage more pineapples?’, en analyseerde daarvoor de statistieken van 2005 tot 2019. Aan de hand van de data onderzochten ze de impact van cannabisgebruik op vrachtwagenchauffeurs. De studie moet nog een collegiale toetsing ondergaan, en zal daarna worden gepubliceerd.

Aan het einde van het onderzoek konden de onderzoekers niet anders concluderen dan dat er geen toename was in het aantal ongelukken met vrachtwagens, sinds cannabis in de diverse onderzochte staten werd gelegaliseerd. Dat niet alleen maar de resultaten lieten zelfs zien dat legalisering voor een gevoel van verantwoordelijkheid onder chauffeurs heeft gezorgd. In de onderzochte staten waren er gemiddeld namelijk niet meer maar 10% minder ongelukken met vrachtwagens.

Van de acht staten die onderzocht werden, waren in zes minder ongelukken na legalisering. In de andere twee staten was er een toename van ongelukken. Twee staten die het beste scoorden waren Vermont en Washington. In Vermont daalde het aantal ongelukken met maar liefst 21,5%, terwijl die in Washington met 20,1% daalden. In Massachusetts en Colorado nam het aantal crashes met 18% en 18,3% af, en Oregon en California konden een reductie van 3,8% en 3,1% noteren. Alleen in Maine en Nevada steeg het aantal ongelukken, met – jawel – 4,20% en 25,7%.

Met een joint achter het stuur: niet slim, wel veiliger dan alcohol. Foto: Smarteless, Shutterstock

Hoe dan?

Waarom het aantal ongelukken met vrachtwagens precies is afgenomen sinds legalisering dat weten de onderzoekers niet precies. Ze hebben echter wel een paar hypotheses. Zo wordt cannabis doorgaans thuis geconsumeerd, en niet in een bar of restaurant, en zouden chauffeurs er dus ook niet gemakkelijk tijdens hun werk aan kunnen komen.

Een andere verklaring is dat mensen die voorheen alcohol dronken, nu op cannabis zijn overgestapt. En hoewel het nog steeds niet legaal is om stoned te rijden, zorgen stonede chauffeurs veel minder vaak voor ongelukken dan beschonken chauffeurs. Met wiet op ga je nu eenmaal eerder voorzichtig rijden dan roekeloos.

Nog een andere verklaring zijn de hervormingen in de Amerikaanse transportsector die in januari 2020 werden doorgevoerd. Alcohol en drugstesten hebben ervoor gezorgd dat in totaal 124.000 chauffeurs zijn ontslagen na een gefaalde test. 74.000 daarvan faalden hun test vanwege het gebruik van cannabis. De enorme toename van 25,7% in Nevada koppelen de onderzoekers aan het feit dat er veel toeristen op de wegen van die staat rijden.

[Openingsfoto: Milkovasa, Shutterstock]
(advertentie)