(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het geluk is niet altijd met de dommen. Dat blijkt wel weer uit het bijzondere verhaal van de 41-jarige Paul McCann in Schotland. In de plaats Wishaw begon Paul vrolijk aan een binnentuin met 118 wietplanten en 99 zaailingen. Hij was alleen even vergeten dat het pand waar hij ging tuinieren letterlijk op minder dan een steenworp afstand ligt van het plaatselijke politiebureau. En dat wiet kan meuren, dat vooral…

Busje inladen onder het oog (en neus) van de politie

Paul, vader van twee kinderen, uit Blantyre was op een mooie junidag in 2020 bezig met het inladen van nogal specifiek gereedschap in een Ford Transit, voor de deur van zijn geheime en illegale operatie. Een paar meter verderop echter, snoven dienstdoende politieagenten ineens die bekende geur op.

Ze staken even de straat over om het stinkende zaakje te onderzoeken en – wacht even, eerst een Google Maps foto van de situatie, zodat we het echt goed begrijpen allemaal. Hieronder zie je rechts het politiebureau in Wishaw en links het pand met Paul’s wietkwekerij:

Paul valt flauw

Haha, dat is wat je noemt brutaal (of dom) nietwaar? Geen wonder dat de krant Daily Record maandag kon uitpakken met deze kop: ‘Scots cops swoop on cannabis farm after smelling fumes from police station next door‘.

Ontkennen had weinig zin meer voor Paul, aangezien hij zo’n beetje de beste definitie prijsgaf van de uitdrukking ‘op heterdaad betrapt’. Sterker nog, Paul werd een beetje onpasselijk toen Oom Agent ineens voor zijn snufferd stond. “Police officers detected a strong smell of cannabis and detained him. As they walked towards the premises, the accused became extremely nervous and fainted”, verklaarde de Openbaar Aanklager zelfs!

Een tonnetje meer of minder

Weliswaar heeft Schotland in 2018 medicinale cannabis gelegaliseerd, recreatieve wiet – laat staan het grootschalig kweken ervan – blijft een serieus misdrijf in de ogen van de wet. Toen Paul was bijgekomen van zijn flauwvallen, bekende hij dus maar de beschuldiging van het ‘produceren van cannabis’.

Deze week moest de Schot met het beroerde inschattingsvermogen ten aanzien van de locatie van zijn groene hobby, zich verantwoorden bij de rechter. In Groot-Brittannië zijn de autoriteiten altijd zo aardig om een wietkwekerij in harde knaken om te rekenen. De plantenverzameling van Paul bleek goed voor 70.000 pond en de apparatuur – het OM spreekt van ‘commercial-level production of cannabis’ – is nog eens 23.000 pond waard. Samen goed voor een handelswaarde van 110.000 euro dus.

Odd jobs

Paul’s advocaat probeerde de straf nog naar beneden te lullen door te wijzen op de coronapandemie en het feit dat zijn client daardoor genoodzaakt was om ‘odd jobs’ aan te nemen. Ofwel wist Paul eigenlijk helemaal niet dat er wiet werd gekweekt naast het politiebureau.

Ondanks de bekentenis en spijtbetuiging van Paul, kreeg hij van de Schotse rechtbank 21 maanden celstraf opgelegd… Tijd genoeg om de topografische kaarten van de omgeving eens wat beter te bestuderen, lijkt ons.

[openingsfoto: Gleti/Shutterstock]
(advertentie)