(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Alle begin is moeilijk, en ook voor Ashley is haar eerste binnenkweek best een beetje nieuw allemaal. Tijdens de groeifase was er geen vuiltje aan de lucht maar gelijk met de bloeiverschijnselen kwamen ook de kweekproblemen: verschillende gele en omlaag hangende bladeren. Lieve Muna helpt.

Het gebeurt vaker dan je denkt, kweekproblemen die in de bloeifase de kop op steken. Juist wanneer je het eigenlijk helemaal niet kunt gebruiken, en er al toppen aan wietplanten zitten. Ashley kan erover meepraten, de groeifase van haar eerste binnenkweek verliep voorspoedig. Maar nu de planten bloeien, vergelen de bladeren en hangen ze er eigenlijk maar triest bij…

 

Naam
Ashley
Onderwerp
Help! Verschillende gele bladeren
Bericht
Hi Muna, dit is mijn eerste binnenkweek, en het is allemaal best een beetje je nieuw voor me. Dus zijn alle tips en adviezen welkom! Bij de groeiperiode had ik totaal geen problemen met mijn planten, alles verliep goed en soepeltjes. Tot aan de bloeifase, toen begon alle ellende met de geel omlaag hangende bladeren.

Ik zit best met mijn handen in t haar, want op internet zie ik verschillende dingen staan.

Met vriendelijke groet, Ashley

Bijlagen 

 

Trips!

Hoi Ashley, wat goed dat je aan je eerste binnenkweek bent begonnen! Ik kan helaas niet zeggen dat je planten er stralend bijstaan maar dat komt vast wel als je wat meer ervaring krijgt. Ik weet precies waar je planten last van hebben, want ik heb het zelf ook gehad: trips. Ik zag het toen ik even op je foto’s inzoomde om te kijken wat er aan de hand kon zijn. Op de bladeren zie je namelijk vele zilverkleurige vlekjes. Dat zijn de sporen van de trips, die met zijn snuit de sappen uit je bladeren zuigt. Hieronder zie je de vlekjes op de ingezoomde foto.

Doordat de trips overal de sappen uit je bladeren zuigt, sterven die af. Ze vergelen, verdorren en komen er ongeveer uit te zien zoals op jouw foto’s. Trips is een heel klein insect. Zo klein dat je ze bijna niet met het blote oog kunt zien zelfs. Doe dus ook geen moeite om de trips zelf op te sporen en te vangen want dat lukt je toch niet.

De zilverkleurige vlekjes op deze bladeren zijn de sporen van tripsen.

Nou kun je trips wel bestrijden met een bestrijdingsmiddel, maar dat moet je eigenlijk nooit doen en helemaal niet als je wietplanten al toppen hebben. Het bestrijdingsmiddel komt dan ook op je toppen, en dat is heel erg ongezond om te roken.

Roofmijten

Gelukkig bestaan er wel andere insecten die de trips kunnen bestrijden. Roofmijten lusten spint bijvoorbeeld  wel rauw, het zijn de natuurlijke vijanden van de trips. Je kunt ze kopen bij de firma Koppert, en in je kweekruimte loslaten om de trips te lijf te gaan. Ze eten net zo lang door tot de trips verdwenen is, en sterven daarna ook zelf omdat er niets meer voor ze te eten is.

Ik raad je aan om de Thripex-Plus en de Swirski-Mite Plus te bestellen, je ziet ze op de foto’s hieronder van Bio Bertje.

Deze twee soorten roofmijten lusten allebei trips, en zullen direct voor je aan het werk gaan. Ze worden geleverd in zakjes die je direct op de plant hangt, bij voorkeur op een zijtak. Van daaruit kunnen ze uit de zakjes klimmen en verdelen ze zich over je planten en vreten ze alle tripsen op.

-xxx- Muna

(advertentie)