(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het zal je maar gebeuren: kweek je een paar prachtige Enemy of the State planten, sterft een van je dikste hoofdtoppen ineens af. En dat terwijl de rest van de plant er nog kerngezond bijstaat. Het overkwam Michael en hij heeft geen idee wat het is. Lieve Muna hopelijk wel…

Toen ik de verdorde top van Michael voor het eerst zag, dacht ik net als jij waarschijnlijk meteen aan toprot. De andere twee foto’s onthullen echter een heel andere oorzaak. Dit is namelijk het gevolg van ongedierte. Beestjes die je normaal gesproken niet zo vaak bij wietplanten tegenkomt, zo blijkt. Ook Michael zelf heeft geen idee en vraagt zich dan ook terecht af: what the fuck zit er in mijn stam!?

 

Naam
Michael
Onderwerp
Ongedierte of andere rare problemen
Bericht
Lieve Muna, ik heb in mijn laatste kweek iets vreemds meegemaakt wat ik nog niet eerder meegemaakt of opgemerkt heb. De hoofdtop van een van mijn planten (Enemy of the State van Super Strains) begon in eens af te sterven en uit te drogen. Bij nadere inspectie bleek dat de hoofdtop gebogen en bijna afgebroken was. Ik dacht eerst aan fusarium (schimmel, red.), maar de rest van de plant was kern gezond. Dit betrof alleen de hoofdtop.

Na het oogsten zag ik dat de tak waar de hoofdtop aan vastzat een beetje bruin was. Toen ik de tak open sneed vond ik op verschillende plekken in de stam iets wat leek op kleine zwarte korreltjes. Ze waren makkelijk te verwijderen en niet vastgegroeid of zo.

Nu mijn grote vraag: wtf is dit!??? 😉

De rest van de plant heeft dit niet en als ik de tak open snij; onder de hoofdtop ziet het er gewoon normaal uit.

Bijlagen 

 

Hoi Michael, dankjewel voor jouw vraag. Echt wel zonde van die mooie dikke hoofdtop maar gelukkig had je zo te zien nog wat meer te oogsten. Ik kan me voorstellen dat je benieuwd bent naar de oorzaak van deze kleine tragedie. Ik denk te weten wat het is maar dat komt alleen maar omdat ik er eerder een vraag over gehad heb. Toen had ik het zelf echter ook mis maar ik werd gelukkig door een lezer op mijn foutje gewezen.

Als je die link gevolgd hebt, dan weet je het nu ook. Dit is het waarschijnlijk werk geweest van de houtwormkever of een andere houtboorder. De houtwormkever is een kevertje dat als larve ook wel bekend staat als de gewone houtworm. Het beestje vind je normaal gesproken niet zo snel in wietplanten maar is ook weer niet heel kieskeurig, en kruipt dus in allerlei soorten hout.

De houtwormkever ondergaat een gedaanteverwisseling en doorloopt daarbij vier stadia: eitje, larve (de bekende houtworm), pop en volwassen kever. De zwarte korreltjes die je in de stam van je hoofdtop gevonden hebt bevinden zich waarschijnlijk in het pop-stadium. Het zouden echter ook de uitwerpselen van de larven kunnen zijn. Heb je met de houtboorder – een vlindersoort – te maken gehad, dan zouden het ook daar de poppen van kunnen zijn.

Ik zou me hoe dan ook niet te veel zorgen maken over de bestrijding van het beestje want zoals ik al zei, de kans is klein dat je ze in wietplanten vindt. Ik zou echter wel even alles van hout om en rond je kweekruimte controleren. Het kan namelijk zo maar zijn dat je ergens anders last hebt van houtwormen zonder dat je het weet. En die kunnen soms meer schade aanbrengen aan je huis dan alleen een hoofdtop.

-xxx- Muna

(advertentie)