(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Twee maanden geleden hielp Lieve Muna M. die een vraag mailde voor een vriend. Zijn wietplanten waren toen nog klein, gestrekt en wilden niet helemaal lekker groeien. Mede dankzij Muna’s adviezen zijn de planten inmiddels enorm gegroeid. Maar nu ze in bloei staan dient het volgende probleem zich aan: ‘hermafraudeurs’. Kijken of onze Lieve Muna ook daar een oplossing voor heeft.

Als je mijn vragenrubriek op CNNBS regelmatig leest, dan herinner je misschien nog wel de wietplanten van de vriend van de vragensteller van vandaag. Hij wist niet precies om welke soort het ging maar het waren best veel planten en ze wilden niet echt lekker groeien. Omdat de jonge plantjes er nogal gestrekt bij stonden, heb ik toen geadviseerd om wat meer licht te verzorgen en de kweekruimte wat warmer te stoken.

Dat heeft geholpen want inmiddels zijn de planten flink groot en staan ze dik twee weken te bloeien. Maar helaas niet alleen met vrouwelijke bloemen, want zeker tien van de planten blijken hermafrodiet.

 

Naam
Voor die ene vriend
Onderwerp
Help help help wat moet ik nu
Bericht
Lieve Muna, daar ben ik weer. Na jouw adviezen te hebben opgevolgd ging het allemaal lekker en was het toch wel goed gekomen met de groene vriendjes van die vriend van mij. Tevens heeft die vriend van mij nog het één en ander uitgezocht over die zaadjes en die zouden gefeminiseerde zaadjes zijn.

Nu ben ik weer bij hem op bezoek geweest en mijn god wat zijn die dingen gegroeid! Ze staan nu bijna 2,5 weken in de bloei, en dat is natuurlijk een mooie zaak. Maar ik schrok niet alleen van hun groei. Ik ben ook erg geschrokken omdat heel veel planten (ondanks dat ze gefeminiseerd zijn) op hermafrauders (hermafrodiet) lijken.

Mijn vraag aan jouw is; kunnen gefeminiseerde zaden ook hermafrodiet worden? En zou jij eens mee willen kijken? Want ik heb hierin toch echt het oog van een expert nodig en dan vertrouw ik toch echt meer op jou dan al die forums. Zeker na al die goede adviezen van de vorige keer.

En zo ja; als er velen hermafrodiet zijn, wat kan ik daar dan tegen doen om ze weer een vrouwtje te laten worden? Ik hoor graag van jou als top expert op het gebied van groene vriendjes. Ik heb twee foto’s toegevoegd. Helaas zijn ze niet zo scherp als dat ik wil (ik heb een oudere mobiel). De eerste foto is met balletje en de tweede foto is met haartjes, en ze zijn van dezelfde plant gefotografeerd. Misschien als je de tweede foto wat vergroot dat je het dan beter ziet.

Ondanks de niet al te scherpe foto’s hoop ik dat je me weer kan helpen. Want zeker 10 stuks hebben dit fenomeen, en lijken dus op fraudeurs (hermafrodieten). Alvast heel veel dank voor jouw hulp. Mvg M.

Bijlagen

 

Hoi M. en leuk dat je me weer schrijft. Niet zo leuk voor je vriend overigens want dat betekent dat hij weer een probleem heeft. Wel leuk om de planten weer terug te zien nu ze in bloei staan. Ze zijn inderdaad veel gegroeid, en nog steeds een beetje gestrekt. Ik zag dat je me ook al eerder gemaild had, en daardoor weet ik dat er inmiddels een HPS lamp bij de dames hangt.

Op de foto (zie hieronder) hangt die HPS lamp echter wel wat hoog, dus mijn eerste nieuwe advies is om die wat te verlagen. Voor HPS lampen is er een handige vuistregel om de ideale hoogte boven de platen te kunnen uitrekenen. Dat is 10 procent van het vermogen in centimeters. Een HPS van 400 Watt kun je dus het beste 40 centimeter boven de toppen van je wietplanten hangen. Een 600 Watt op 60 centimeter en een 250 Watt op 25 centimeter, et cetera.

Maar goed, dat geeft je nog geen antwoord op de vragen die je stelde over de hermafraudeurs. Leuk gevonden trouwens want hermafrodieten kunnen je kweek behoorlijk frauderen. Of beter gezegd saboteren. Als de mannelijke balletjes zich openen en het stuifmeel vrijkomt, dan zullen ze al je vrouwelijke toppen bevruchten. De wiet blijft dan onderontwikkeld en komt vol met zaden te zitten. En hoewel de foto’s inderdaad niet zo scherp zijn, kan ik bevestigen dat de planten van je vriend hermafrodiet zijn.

Gefeminiseerde wietzaden en hermafrodieten

En dat beantwoord ook meteen je eerste vraag, want ja, ook gefeminiseerde zaden kunnen hermafrodiete planten worden. Sterker nog, het zijn meestal juist gefeminiseerde zaden die hermafrodiete wietplanten voortbrengen. Dit heeft te maken met de manier waarop ze gefeminiseerd worden. Daarvoor worden vrouwelijke wietplanten namelijk met een middel behandeld (zilverwater of gibberellines), waardoor ze hermafrodiet worden. Het stuifmeel van de opgewekte hermafrodieten wordt vervolgens gebruikt op een 100% vrouwelijke wietplant, om gefeminiseerde zaden te krijgen.

Het middel dat de zadenproducent gebruikt levert een zekere stress op, waardoor de plant hermafrodiet wordt. Je kunt je echter wel voorstellen dat het nageslacht van zulke planten (de gefeminiseerde zaden dus) op deze manier ook wat gevoeliger worden en bij stress gemakkelijk hermafrodiet kunnen worden. Ik denk dat dat bij jouw vriend ook het geval is. De planten hebben het misschien wat te koud gehad, of het gebrek aan licht kan voor stress gezorgd hebben.

Ballen plukken

En wat nu, vraag je je af. Nou, misschien moet je je vriend maar een beetje gaan helpen want hem ligt een hoop werk te wachten als hij wil voorkomen dat deze planten door de mannelijke ‘ballen’ bevrucht worden. Hij moet elke plant namelijk van top tot teen onderzoeken, en elke mannelijke knop die hij vindt weghalen, voor die zich opent. Dit moet hij vervolgens een tijdje dagelijks blijven doen, want er zullen ongetwijfeld nieuwe ballen gaan groeien.

Deze methode werkt echter alleen als de mannelijke knoppen uitsluitend in de oksels (nodes) van de takken groeien. Als er ook ballen in de toppen te zien zijn, dan is er namelijk geen beginnen aan en kun je de ‘hermafaudeurs’ beter helemaal weggooien. Geen gemakkelijke oplossing dus, maar de oogst is misschien nog wel te redden op deze manier.

-xxx- Muna

(advertentie)