(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Iedere kweker weet dat gezonde wietplanten het meeste wiet opleveren, en dat gezonde wietplanten over het algemeen fris groen zijn. Bij veel kwekers vergelen de bladeren echter al ver voor het spoelen, en soms krullen ze daarbij ook omhoog, zoals bij Jan het geval is. Het is een terugkerend probleem, dus hij vraagt zich terecht af hoe het komt, en hoe hij zijn Haze stekken zo lang mogelijk groen kan houden. 

Kweker Jan heeft aardig wat Haze planten uit stekken. Ze staan onder een dikke 1000 Watt HPS en zijn in de bloei van hun leven. Een flink deel van de bladeren zien er echter allerminst bloeiend uit, en lijken eerder in de herfst van hun leven te zijn. Het is een terugkerend probleem waar Jan begrijpelijk genoeg weleens vanaf wil, dus heeft hij mijn hulp ingeroepen.

 

Naam
Jan
Onderwerp
Vraag omtrent kweekproblemen
Bericht
Dag Muna, ik lees graag je artikelen en ben benieuwd of je mij kan helpen om een hardnekkig terugkerend probleem op de lossen. Het probleem in kwestie zijn omhoog krullende bladeren met her en der wat bruin. Misschien zelfs roest-achtige vlekken, op ongeveer 60/70% hoogte van de plant. Mijn vraag hoe kan ik dit kan voorkomen en de plant zo lang als mogelijk groen houden. De situatie is als volgt:

Lamp: 1000W Philips EVSA 380V
Plant: Haze stekken
Potten: 11 liter, aarde, atami lightmix

Voedingschema met CO2 (zie hieronder):
Week 1 EC 1.4 – 450ppm
Week 2 + 3 EC 1.7 – 550 ppm
Week 4 + 5 EC 2.2 – 700 ppm
Week 6 + 7 EC 2 – 750 ppm
Week 8 EC 1.7 – 750 PPM
Week 9 EC 1.4 – 750 ppm

Ik gebruik het Aptus kweekschema voor gevorderden en maak gebruik van de volgende producten:
Aptus regulator
Aptus PK13/14
Aptus K-boost
Aptus Topbooster
Aptus startbooster
Aptus Ca-MG

Als pH-waarde houd ik een pH-waarde aan van 6,4 – 6,5. Bovendien geef ik elke derde waterbeurt alleen afgezuurd water met Aptus enzym. Dit om eventuele opgebouwde zouten in de aarde op te kunnen lossen.

Ik heb een aantal foto’s bijgevoegd, ik ben erg benieuwd naar uw bevindingen.
P.S. Als u meer vragen hebt voordat u een antwoord kunt geven hoor ik het graag.

Bijlagen

 

Hoi Jan, mooie binnenvolkstuin heb je daar aangelegd. Leuk om te horen dat je mijn vragenrubriek graag leest, daar doe ik het voor. Nou ja, ook om kwekers van hun kweekproblemen af te helpen natuurlijk. Wat dat betreft zie ik wel wat je bedoelt. Heel veel bladpunten hebben een omhoog gedraaide krul, en vele andere bladeren zijn zelfs al uitgedroogd en afgestorven. Het ziet er verder ook naar uit dat je er niet zo gemakkelijk bij kunt om die bladeren weg te halen, dus ik snap heel goed dat je van dit probleem af wil en je planten graag zo lang mogelijk groen houdt.

In je mail heb je je voedingsgewoontes uitgebreid beschreven, en daar zo te lezen ook goed over nagedacht. Je gebruikt het Aptus kweekschema voor gevorderden, en dwingt je planten daarmee eigenlijk tot het uiterste. Dat is begrijpelijk want je gebruikt immers ook een krachtige 1000 Watt lichtbron, en voegt ook CO2 toe voor een nog snellere stofwisseling.

Wil je planten echter zo lang mogelijk groen houden, dan is het over het algemeen beter om de EC-waarde toch iéts lager te houden. Een hele hoge EC-waarde in de aarde kan vocht uit de bladeren onttrekken, dit veroorzaakt de zogenoemde verbrande bladpunten door te veel voeding. Dat gezegd hebbende, zie ik wel dat je bloeiharen nog mooi wit zijn, dus denk ik niet dat je echt te veel voeding geeft.

Klimaatprobleem

Ik denk namelijk eerder aan een tweeledig klimaatprobleem in dit geval. Enerzijds wijzen de omhoog gekrulde bladeren namelijk op de nodige hittestress, en anderzijds staan jouw planten behoorlijk dicht op elkaar. Hierdoor kan de wind van de ventilators die je ongetwijfeld gebruikt moeilijk door de takken, toppen en bladeren van je planten doordringen.

Ik vermoed dat het in deze kweekruimte wat te heet is voor de wietplanten. En nou weet ik wel dat wietplanten wat meer warmte kunnen hebben als je CO2 gebruikt maar dan moet die CO2 ook wel goed door het gewas kunnen stromen. Mijn eerste advies is dan ook om even kritisch naar de temperatuur te kijken, en die proberen te verlagen tot maximaal 28 graden Celsius.

Ontbladeren

Wat het bladprobleem verder versterkt in dit geval, is het feit dat je planten zo dicht op elkaar staan en behoorlijk veel bladeren hebben. Het licht van die 1000-Watter zal nog wel redelijk diep tussen het gewas kunnen doordringen, want dat is een hele krachtige lichtbron. De wind wordt echter behoorlijk belemmerd op deze manier. Eigenlijk hebben de planten te veel bladeren voor de situatie, en je ziet dan ook dat er vanzelf bladeren afsterven.

Deze planten zouden volgens mij erg gebaat zijn bij een knipbeurt. Sowieso zou ik alle verdorde bladeren weghalen, zodat er weer wat lucht in het gewas komt. Daarnaast kun je op dit moment gerust een deel van de grote schutbladeren verwijderen. Deze nemen licht weg voor lager groeiende toppen, en belemmeren een goede luchtstroom langs de toppen. De grote dichtheid aan bladeren zorgt er bovendien voor dat de luchtvochtigheid rond de toppen erg hoog wordt, waardoor de bladeren moeilijk kunnen transpireren en dus ook minder water en voeding opnemen.

Voor een volgende kweek kun je proberen om de planten in een eerder stadium alvast wat uit te dunnen, of om gewoon wat minder planten per vierkante meter te plaatsen. Zorg ervoor dat er voldoende lucht door de planten blaast. Als je dat doet, en tegelijk de temperatuur wat weet te verlagen, dan ben je denk ik wel van dit probleem af.

-xxx- Muna

(advertentie)