(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De ene burgemeester van een hoofdstad is de andere niet, zoveel blijkt wel weer uit het pleidooi van Philippe Close, burgervader van Brussel. Waar Femke Halsema in Amsterdam van tweederde van alle coffeeshops af wil omdat ze drugstoeristen aantrekken (en als we dat niet geloven, omdat het criminele broeinesten zijn), daar pleit haar collega in Brussel voor een ‘sereen debat’ over de legalisatie van cannabis. “De harde repressieve aanpak werkt niet”.

België niet te benijden qua drugsbeleid

De Belgen zijn tot nu toe niet te benijden met hun cannabisbeleid. Dat zou je kort samengevat kunnen omschrijven als: hardcore war on drugs. Coffeeshops hebben ze er niet, cannabis social clubs – zoals Trekt Uw Plant en Mambo – zijn effectief de nek omgedraaid en thuis wat wietplanten kweken voor eigen gebruik kan je serieuze strafrechtelijke shit opleveren.

Uiteraard zorgt deze old school war on drugs-aanpak niet voor een drugsvrij land. Integendeel; er wordt in België net zoveel geblowd als overal elders. Bovendien fungeert Antwerpen – samen met Rotterdam – als doorvoerhaven voor alle mogelijke andere (hard)drugs. De vraag is dus: blijven doormodderen of veranderen? Welnu, de burgemeester van hoofdstad Brussel is er ondertussen wel uit: hij wil een nationaal debat over de legalisering van cannabis!

Halsema’s hysterie versus Close’s realiteitszin

Alle media in België pakken maandag uit met de oproep van de sociaal-democratische (PS) burgemeester Philippe Close van Brussel. Zijn timing wordt bijvoorbeeld besproken, omdat er een hoop criminele ellende plaatsvindt in Antwerpen en er sinds begin dit jaar ook al 22 schietpartijen in het Brusselse gewest zijn geweest, veelal met drugs als inzet. Het antwoord van de burgemeester: een pleidooi in de Franstalige krant Le Soir om in ieder geval cannabis los te trekken uit de war on drugs.

En het moet gezegd; in tegenstelling tot de bijna hysterisch te noemen quatsch die Femke Halsema debatteert over wiet in Amsterdam, zegt haar collega in Brussel veel zinnige dingen. Hij erkent alle harddrugs gerelateerde ellende en bijbehorend geweld in bijvoorbeeld de Antwerpse haven, maar ziet de oplossing totaal tegenovergesteld aan die van burgemeester Bart de Wever aldaar.

Burgemeester Brussel: ‘Joint is als een glas whiskey’

Rechtse rakker Wever – vriend en geestverwant van Geert Wilders – wil volop doorgaan met de war on drugs – en beweert die ook te kunnen winnen – ondertussen boetes uitdelend aan zijn burgers voor het bezit van een… joint.

“Ik ben ervan overtuigd dat we ons beter kunnen focussen op de handel in harddrugs als we cannabis uit de strafwet halen’, zegt de burgervader van Brussel hierover. En denk niet dat we hier met een naïeve wereldverbeteraar zonder enige praktijkkennis te maken hebben.

Close: “Voor mij is een joint als een glas whisky: sommigen roken op zaterdagavond, anderen drinken een glas. Maar wie opstaat met een joint of een glas whisky heeft een groot probleem. We moeten blijven onthouden dat cannabis kan doden, net als alcohol of tabak.”

‘Herstart van het debat over decriminalisering cannabis in België’, concludeert dagblad L’Echo daarover niet onterecht:


Nationaal Drugsplan

Brussels eerste burger wil een ‘nationaal drugsplan’ en neemt een voorbeeld aan andere Europese landen die rammelen aan de war on drugs-aanpak.  “En ik zeg daarbij: laat ons het voorbeeld van Duitsland, Luxemburg, Portugal, Spanje en Nederland volgen en cannabis legaliseren.”

Close snapt heel goed dat juist het verbod zorgt voor ongekende criminele activiteiten. Daarom ziet hij een rol voor de politiek op alle niveau’s in België: “Als je zelf de verdeling controleert, dan zijn er geen inkomsten voor criminele groepen. Dat moeten we bespreken.”

Of dat ook echt gaat gebeuren, is natuurlijk de vraag. De politieke partij van burgemeester Close, de Parti Socialiste, is al langer voorstander van legalisatie van cannabis. Maar net als in Nederland is ook de politiek in België er eentje van ingewikkelde coalities, bovendien nog op vele federale, regionale en lokale niveaus. Over drugs zijn de meningen zoals vaak ook nogal verdeeld.

Bart de Wever, kampioen in gezever

Neem die wereldvreemde Bart de Wever in Antwerpen maar weer eens. Die had vorig jaar op de Nederlandse TV (bij OP1 )ook wel iets te zeggen over ons gedoogbeleid hier. Dat heeft volgens hem geleid tot ‘cannabismiljardairs’ die hun winst in de harddrugs, wapens en mensenhandel investeren.

En over de legalisering van drugs, sprak Bart de Wever deze legendarische en tegelijk lachwekkende woorden:

“Dan word je een narcoland. Kijk naar Canada, waar alles rond cannabis is gelegaliseerd, ook de productie. De criminaliteit is er niet weg, integendeel. Men verkoopt er legale cannabis en sterkere illegale cannabis. De export naar de VS is met 1.000 procent gestegen. We zijn daar ontzettend naïef in”

Haha, alsof ze in de VS zelf inmiddels geen legale wiet hebben… Laten we vurig hopen dat het door Brussel’s burgemeester Philippe Close gevraagde nationale debat over legale wiet er komt in België!

[openingsbeeld: Digishire/Shutterstock]
(advertentie)