(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zoals jullie weten is cannabis legaal in Canada. Ook thuis zelf planten kweken is volgens de wet toegestaan, maar dan wel maximaal 4 wietplanten. Rondrijden met een bestelbus met daarin 300 wietplanten in potten is dus ook in het legale cannabisparadijs Canada iets teveel van het goede…

Ongeregistreerde vrachtauto begin van hoop ellende

Een simpele verkeerscontrole komt een 58-jarige man in de deelstaat Ontario wellicht duur te staan. De kerel reed op 13 juli namelijk in de plaats Arthur in Wellington County rond met een ‘commercial motor vehicle’. En daarvoor gelden in Canada strikte regels, regels waaraan de kerel – je voelt ‘m aankomen – in de verste verte niet voldeed.

Zo’n commercieel motorvoertuig, wij noemen het maar even een vrachtautootje, mag je alleen besturen met een geldige CVOR-registratie, waarbij die afkorting staat voor ‘commercial vehicle operator’s registration’. Had de gozer niet en dat zal hem nog lang heugen.

Stom toevallig maar wel eigen schuld

De politie was ook helemaal niet bezig met planten zoeken zoals ze hier in Nederland bijna fulltime doen, maar met de operatie ‘Safe Driver Week’. Toen onze pechvogel geen geldige papieren voor zijn vrachtautootje tevoorschijn kon toveren, besloten de agenten de lading eens te controleren. Welnu, dit is wat ze toen zagen:

Ai… 300 toch al aardig opgeschoten wietplanten in stevige potten. Dat is zelfs in Canada niet zomaar toegestaan voor burgers, die volgens de ‘Cannabis Act’ slechts 4 wietplanten mogen bezitten die ‘niet bloeien of toppen hebben’.

Ontbrekend papiertje blijkt dure levensles

Nou denk je misschien dat het voor de 58-jarige bestuurder allemaal wel zal meevallen in een land dat cannabis volledig gelegaliseerd heeft, maar die vlieger gaat niet op. De straf voor het ‘distribueren’ (en als je van A naar B rijdt met wietplanten ben je aan het distribueren nietwaar) van meer dan vier cannabisplanten die niet in bloei staan of toppen hebben, is in Canada namelijk maximaal 14 jaar gevangenisstraf!

Dat had de kerel wellicht allemaal kunnen voorkomen wanneer ie gewoon wél de juiste papieren bij zijn commerciële vrachtautootje had gehad. De boete die hij hiervoor volgens de Highway Traffic Act kan krijgen, bedraagt slechts 175 Canadese dollars, ofwel een schamele 133 euro.

Dat zijn kortom dus 300 heel erg duur betaalde wietplantjes die niet in bloei staan of toppen hebben..

(advertentie)